Najnowsze artykuły

Przepis: Baton proteinowy

Przejdź do przepisu Przejdź do filmu Wydrukuj przepis Baton proteinowyBiałko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym dla ludzkiego organizmu...

Czytaj Więcej

Zdrowa żywność dla nerek, plan diety, ryzyko i inne informacje

Wraz z upływem czasu coraz więcej osób cierpi na choroby nerek. Zmaga się z nimi prawie 10% światowej populacji. Cierpiąc na choroby nerek, nie wolno spożywać wielu pokarmów. Nerki to małe, ale potężne narządy w kształcie fasoli. Filtrują produkty przemiany materii, uwalniają hormony regulujące ciśnienie krwi i utrzymują równowagę płynów. Produkują także mocz i wykonują inne ważne zadania. Dlatego też, jeśli jesteś pacjentem z chorobą nerek, musisz zadbać o swoje potrzeby żywieniowe. Należy także usprawnić ich funkcjonowanie w dłuższej perspektywie czasowej.

W tym artykule omówiono pokarmy przyjazne dla nerek oraz ogólną dietę dla pacjentów z chorobami nerek. Możesz skonsultować się z wykwalifikowanym dietetykiem lub specjalistą ds. żywienia w HealthifyMe, aby opracować indywidualną dietę. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o żywności przyjaznej dla nerek, diecie i nie tylko.

Jeśli Twoje nerki nie pracują tak dobrze, jak powinny, w Twoim organizmie może dochodzić do gromadzenia się odpadów i płynów. Z czasem może to powodować problemy z sercem, kośćmi i inne problemy zdrowotne. Podstawowym celem diety przyjaznej dla nerek jest ograniczenie ilości pewnych składników mineralnych i płynów, które spożywasz i pijesz. Może to pomóc w zapobieganiu gromadzeniu się odpadów i płynów oraz późniejszym powikłaniom.

Ograniczenia zależą od stopnia zaawansowania choroby nerek. We wczesnych stadiach choroby nerek ograniczenia w jedzeniu i piciu mogą być niewielkie lub nie występować wcale. Jednak w miarę pogarszania się choroby nerek lekarz może zalecić ograniczenie fosforu, potasu i płynów.

Zdrowa żywność dla nerek

Poniżej przedstawiono kategorie produktów spożywczych, które mogą pomóc w zapobieganiu i ochronie przed chorobami nerek. Należy pamiętać, że są to produkty przeznaczone wyłącznie dla osób cierpiących na choroby nerek, które nie mają innych schorzeń, takich jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze itp.

1. Korzonki

Bogami warzyw na choroby nerek można nazwać dynie. Kilka odmian dyni to dynia butelkowa, dynia wężowa, dynia gąsiorowata, dynia pasiasta, dynia gorzka i inne dynie. Warzywa te mają niską zawartość sodu i potasu. Z tego względu idealnie nadają się do spożycia przez osoby z zaburzeniami pracy nerek.

Można je spożywać w postaci warzywnego sabzi z ryżem lub roti, albo gotować z ryżem. Można je również stosować jako farsz do paratha. Należy jednak pamiętać, że przygotowując potrawy warzywne lub curry dla osoby chorej na nerki, nie należy podawać zbyt dużo płynów. Dzieje się tak dlatego, że chorzy na nerki mają ograniczenia dotyczące płynów. Dlatego należy dobrze ugotować warzywa i nie dodawać wody podczas gotowania.

2. Papryka

Wszystkie papryki, a mianowicie czerwona, zielona i żółta, są korzystne dla pacjentów z nerkami. Zawierają one związki fitochemiczne i przeciwutleniacze, które pomagają zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Antyoksydanty pomagają w naprawie poprzez zmniejszenie stresu. Warzywa te zawierają także niewielkie ilości potasu, sodu i płynów, dzięki czemu zmniejszają obciążenie nerek. Zmniejszenie obciążenia nerek pomaga w naprawie i regeneracji komórek nerkowych.

3. Żywność bogata w węglowodany

Ponieważ nie można włączyć do diety białek, należy zwiększyć spożycie węglowodanów, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na energię. Poniżej podajemy kilka znanych źródeł węglowodanów, które można włączyć do codziennej diety.

  • Chleb
  • Roti
  • Owies
  • Poha
  • Idly
  • Ryż
  • Pszenica łamana lub Dalia
  • Vermicelli lub sevaiyan
  • Bułeczki

Z podanych źródeł węglowodanów można przygotować słodkie lub pikantne potrawy. Należy jednak pamiętać, że wyżej wymienione produkty zazwyczaj występują w dwóch postaciach. Jedną z nich są węglowodany rafinowane, a drugą - węglowodany pełnoziarniste lub wieloziarniste, znane również jako złożone. To, czy dana osoba może tolerować strukturę złożoną, czy nie, zależy od jej stanu zdrowia. Zazwyczaj forma rafinowana odpowiada wszystkim pacjentom.

4. Gatunki allium

Cebula, czosnek, cebula dymka itp. to gatunki allium. Jak wykazały badania, te produkty spożywcze działają jako środek chroniący nerki. Zawierają one różne przeciwutleniacze, które zmniejszają stres oksydacyjny w organizmie. Ponadto, spożywanie tych warzyw powoduje wzrost receptorów angiotensyny w organizmie. Ten wzrost liczby receptorów angiotensyny ogranicza rozwój przewlekłej choroby nerek.

Gatunki te znane są również jako allicyna. Według jednego z badań, leczenie allicyną łagodzi objawy dysfunkcji nerek.

Przed gotowaniem należy wypłukać wszystkie warzywa. Wypłukiwanie oznacza, że warzywa należy gotować przez 2-3 minuty we wrzącej wodzie, a następnie natychmiast przełożyć je do miski z zimną wodą. Proces ten zmniejsza zawartość potasu w warzywach.

5. Nabiał (w ograniczeniu)

Mleko i produkty mleczne są dobrym źródłem białka. Jednak w chorobach nerek należy ograniczyć spożycie białka. Dlatego nawet jeśli włącza się do diety produkty mleczne, należy spożywać je w minimalnych ilościach. Pomocne będzie przyjmowanie tych ilości po konsultacji z wykwalifikowanym dietetykiem. Umiarkowane spożycie produktów mlecznych może mieć działanie ochronne przed przewlekłą chorobą nerek.

6. Owoce

Pięć owoców, które są dozwolone w chorobach nerek to:

  • Jabłko
  • Ananas
  • Papaja
  • Gujawa
  • Banan

Owoce te mają niską zawartość sodu i potasu oraz pomagają odciążyć nerki. Owoce cytrusowe mogą być dozwolone w zależności od ilości przyjmowanych płynów, na którą zezwala lekarz. Osoby, które nie chorują na cukrzycę, mogą spożywać wyżej wymienione owoce. Z drugiej strony, osoby chore na cukrzycę muszą jeść owoce z ograniczeniami.

Żywność, której należy unikać w chorobie nerek

Ograniczenia dietetyczne w chorobie nerek zależą przede wszystkim od stopnia zaawansowania choroby. Jednak trzy rodzaje żywności, których należy unikać, to:

1. Pokarmy bogate w fosfor

Jest to minerał, który można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Kiedy nerki pracują prawidłowo, współpracuje on z wapniem i witaminą D, utrzymując kości w dobrym stanie. Jeśli jednak nerki nie pracują prawidłowo, fosfor może gromadzić się we krwi. Zbyt duża ilość fosforu we krwi może prowadzić do słabych kości, które łatwo się łamią. Dlatego wiele osób z chorobami nerek musi ograniczyć fosfor.

Należy unikać pokarmów bogatych w fosfor, takich jak

  • Chleb pełnoziarnisty
  • płatki zbożowe z otrębami i płatki owsiane
  • Orzechy i nasiona słonecznika
  • Ciemne napoje gazowane

Zamiast tego można spożywać pokarmy o niskiej zawartości fosforu, takie jak

  • chleb włoski, francuski lub na zakwasie
  • płatki zbożowe kukurydziane lub ryżowe oraz śmietana pszenna
  • Niesolony popcorn

2. Pokarmy bogate w potas

Twój organizm potrzebuje potasu, aby mięśnie mogły pracować, ale zbyt duża ilość potasu może być niebezpieczna. Gdy nerki nie pracują prawidłowo, poziom potasu może się znacznie zwiększyć lub zmniejszyć. Jednak zbyt duża lub zbyt mała ilość potasu może powodować skurcze mięśni, problemy z biciem serca i osłabienie mięśni.

Jeśli cierpisz na chorobę nerek, być może będziesz musiał ograniczyć ilość przyjmowanego potasu.

Należy unikać pokarmów bogatych w potas, takich jak:

  • Awokado, banany, melony, pomarańcze, śliwki i rodzynki
  • karczochy, kabaczki zimowe, platany, szpinak, ziemniaki i pomidory
  • Produkty z otrębów i granola
  • fasola (pieczona, czarna, pinto itp.), brązowy lub dziki ryż.

Zamiast tego można spożywać pokarmy o niskiej zawartości potasu, takie jak

  • jabłka, żurawina, winogrona, ananasy i truskawki
  • Kalafior, cebula, papryka, rzodkiewka, kabaczek letni, sałata
  • Pita, tortille i białe pieczywo
  • Wołowina i kurczak, biały ryż

3. Płyny

Woda jest niezbędna do życia, ale w przypadku choroby nerek jej ilość może być mniejsza, ponieważ uszkodzone nerki nie są w stanie pozbyć się nadmiaru płynów. Ponadto nadmiar płynów w organizmie może być niebezpieczny, ponieważ może powodować wysokie ciśnienie krwi, obrzęki i niewydolność serca. Nadmiar płynu może również gromadzić się wokół płuc i utrudniać oddychanie.

Jeśli cierpisz na chorobę nerek i jesteś w trakcie leczenia, konieczne może być ograniczenie ilości przyjmowanych płynów. Konieczne może być także ograniczenie niektórych pokarmów zawierających dużo wody. Dużo wody zawierają na przykład zupy lub pokarmy, które się topią, takie jak lód, lody i żelatyna. Wiele owoców i warzyw również zawiera dużo wody.

Ograniczaj sód, aby zmniejszyć pragnienie. Czasami może się zdarzyć, że nadal będziesz odczuwać pragnienie. Aby pomóc ugasić pragnienie, można spróbować:

  • Żuj gumę
  • Płucz usta
  • Ssanie kawałka lodu, miętówek lub twardych cukierków (pamiętaj, aby wybierać słodycze bez cukru, jeśli masz cukrzycę).

Inne produkty spożywcze, których należy unikać

  • Koncentratów białkowych, takich jak izolaty białek serwatkowych itp.
  • Czerwone mięso
  • Zielonych warzyw liściastych, takich jak szpinak, sałata, amarantus i jarmuż
  • Należy unikać spożywania orzechów
  • owoców cytrusowych, takich jak pomarańcza, arbuz i limonka, ze względu na wysoką zawartość wody
  • napoje gazowane
  • Konserwy o wysokiej zawartości sodu i potasu, takie jak majonez, solone masło, ryby w puszkach itp.
  • Owoce i warzywa bogate w sód i fosfor również mogą być niedozwolone. Zależy to od indywidualnego podejścia do każdego przypadku.

7-dniowa dieta nerkowa

Jest to dieta uogólniona. Możesz skorzystać z indywidualnej diety opracowanej przez wykwalifikowanego dietetyka lub dietetyka w HealthifyMe.

Dzień 1 Dieta

  • Śniadanie (8:00-8:30 rano): 1 filiżanka ryżu Brinjal + ½ filiżanki herbaty (50 ml).
  • Posiłek w połowie dnia (11:00-11:30): 1 jabłko (100 gm)
  • Lunch (14:00-2:30): 1 filiżanka ryżu + 2 chapathi + ½ filiżanki snake gourd dal (czerwona dal gramowa płukana w gorącej wodzie przez 2 godziny) + ½ filiżanki sabji z kapusty (płukanej)
  • Wieczór (4:00-4:30 PM): 1 filiżanka ryżu ptysiowego (muri) + 1/2 filiżanki herbaty (50ml)
  • Kolacja (8:00-8:30): 1 filiżanka ryżu +1/2 filiżanki kapusty sabji

Dzień 2 Dieta

  • Śniadanie (8:00-8:30 rano): 1 filiżanka ryżu z papryką +1/2 filiżanki herbaty (50ml)
  • Posiłek w połowie dnia (11:00-11:30): 1 gruszka (100gm)
  • Lunch (2:00-2:30 PM): 1,5 filiżanki ryżu +1/2 filiżanki lauki dal (czerwona dal gramowa odcedzona) + 1/2 filiżanki bhindi (odcedzona) sabji
  • Wieczór (4:00-4:30): 1/2 filiżanki herbaty (50ml) + 4 herbatniki z maranty
  • Kolacja (8:00-8:30): 1 filiżanka ryżu + 1/2 filiżanki bhindi (wyługowanego) sabji

Dzień 3 Dieta

  • Śniadanie (8:00-8:30 rano): 3 ryżowe dosa +1/2 filiżanki sambaru (100ml) (czerwona dal gramowa, cebula, palec sabji, tykwa warzywna) + 1/2 filiżanki herbaty (50ml)
  • Posiłek w połowie dnia (11:00-11:30): 1 banan
  • Lunch (14:00-2:30): 1 filiżanka ryżu + 2 chapathi + 1/2 filiżanki mieszanki warzyw sambar (odcedzony (czerwona kasza manna, paluszki, tykwa, cebula) + 1/2 filiżanki lauki sabji
  • Wieczór (4:00-4:30 PM): 3 herbatniki + 1/2 filiżanki herbaty (50ml)
  • Kolacja (8:00-8:30): 1 filiżanka ryżu + 1/2 filiżanki lauki sabji

Dzień 4 - dieta

  • Śniadanie (8:00-8:30 rano): 4 ryżowe Idli + 1/2 filiżanki sambaru (100ml) (czerwona dal gramowa, cebula, palec sabji, tykwa warzywna) +1/2 filiżanki herbaty (50ml)
  • Posiłek w połowie dnia (11:00-11:30): Ananas (100gm)
  • Lunch (2:00-2:30): 1 filiżanka ryżu + 2 chapathi+1/2 filiżanki gąsiorka sabji + 1/2 filiżanki twarogu
  • Wieczór (4:00-4:30): 1/2 filiżanki herbaty (50ml) + 4 herbatniki
  • Kolacja (8:00-8:30): 1 filiżanka ryżu+1/2 filiżanki ridge gourd sabji

Dzień 5 Dieta

  • Śniadanie (8:00-8:30 rano): 1 filiżanka vermicelli upma + 1/2 filiżanki herbaty (50ml)
  • Posiłek w połowie dnia (11:00-11:30): Guawa (100gm)
  • Lunch (2:00-2:30): 1,5 filiżanki ryżu + 1/2 filiżanki ryżu dal (czerwona dal gramowa odcedzona)
  • Wieczór (4:00-4:30): 1 filiżanka poha (płatki ryżowe) + 1/2 filiżanki herbaty (50ml)
  • Kolacja (8:00-8:30): 1 filiżanka ryżu + 1/2 filiżanki papryki (odcedzonej) sabji

Dzień 6 Dieta

  • Śniadanie (8:00-8:30 rano): 2 chapati + capsicum curry - 1/2 filiżanki + 1 filiżanka mleka tonizowanego/1 filiżanka herbaty (50ml)
  • Posiłek w połowie dnia (11:00-11:30): Ananas (100gm)
  • Lunch (14:00-2:30): 1 filiżanka ryżu +2 chapati + 1/2 filiżanki mieszanki dal (green gram+ yellow dal leached)
  • Wieczór (4:00-4:30): 1 filiżanka tonizowanego mleka/herbaty (50ml) + 4 herbatniki
  • Kolacja (8:00-8:30): 1 filiżanka ryżu + brinjal (odcedzony) sabji

Dzień 7 Dieta

  • Śniadanie (8:00-8:30 rano): 1 filiżanka Poha (płatki ryżowe) +1 filiżanka tonizowanego mleka/1 filiżanka herbaty (50 ml)
  • Posiłek w połowie dnia (11:00-11:30): 1 mały kawałek papai (100 gm)
  • Lunch (2:00-2:30): 1,5 filiżanki ryżu + 1/2 filiżanki mieszanki warzyw sambar (leached (red gram dal), ridge gourd, snake gourd, bottle gourd) + 1/2 filiżanki twarogu
  • Wieczór (16:00-4:30): 1 filiżanka tonizowanego mleka/herbaty (50 ml) + 4 herbatniki
  • Kolacja (8:00-8:30): 1 filiżanka ryżu + 1/2 filiżanki sabji z bluszczu

Ryzyko

Potrzeby każdego organizmu ludzkiego są inne. Tak samo jest w przypadku osób cierpiących na choroby nerek. Choroby nerek mają charakter postępujący. Jeśli nie są kontrolowane na wcześniejszych etapach, mogą być śmiertelne. Dlatego konieczne jest stosowanie indywidualnej diety nerkowej i leków. Dzięki nim stan zdrowia nie będzie się pogarszał. Pomogą także w naprawie i leczeniu nerek.

Podsumowanie

W artykule przedstawiono ogólny pogląd na problemy związane z nerkami i dietę nerkową. Osoba cierpiąca na problemy z nerkami powinna udać się do wykwalifikowanego dietetyka lub specjalisty ds. żywienia w celu opracowania indywidualnej diety. Ta zindywidualizowana dieta będzie zgodna z jej potrzebami i wymaganiami organizmu. Na przykład, osoby z problemami nerek mogą spożywać tylko pięć owoców: jabłko, ananas, papaja, gujawa i banan. Ograniczona jest także ilość białka. Niedozwolone są także pokarmy o wysokiej zawartości sodu i potasu.

Często zadawane pytania (FAQs)

Q. Jakie pokarmy leczą nerki?

A. Nerki są narządem wydalniczym organizmu. Ograniczenie ilości płynów, dostarczanie organizmowi dobrej jakości białek, takich jak paneer, chhena itp. oraz niespożywanie pokarmów bogatych w sód i potas uzdrowi nerki. Pokarmy, które można włączyć do diety, to kalafior, kapusta, jagody, owies i łamana pszenica.

Q. Jak mogę poprawić funkcjonowanie moich nerek?

A. Najpopularniejsze sposoby na poprawę funkcjonowania nerek to:

  • Kontroluj poziom cukru we krwi i monitoruj ciśnienie krwi
  • Bądź aktywny i monitoruj swoją wagę i dietę
  • Zadbaj o nawodnienie organizmu
  • Rzuć palenie (jeśli jesteś palaczem)
  • Kontroluj przyjmowanie tabletek dostępnych bez recepty

Q. Jakie napoje pomagają w naprawie nerek?

A. W schorzeniach nerek obowiązuje ograniczenie płynów. Ilość płynów sugerowana przez lekarza powinna odpowiadać całkowitej ilości płynów spożywanych w ciągu dnia. Woda jest najlepszym napojem wspomagającym naprawę nerek. Napoje zawierające cukier mogą być dozwolone tylko u osób nie chorujących na cukrzycę. Napoje gazowane lub zawierające kofeinę są surowo zabronione.

Q. Jak mogę w naturalny sposób wyleczyć nerki?

A. Najlepszym sposobem jest ograniczenie pokarmów bogatych w potas i fosfor. Zamiast tego należy spożywać pokarmy o niskiej zawartości fosforu i potasu. Ponadto ograniczenie ilości wypijanych płynów, dostarczanie organizmowi dobrej jakości białek oraz aktywność fizyczna pozwolą w naturalny sposób wyleczyć nerki.

Q. Czy banan jest dobry dla nerek?

A. Tak, jest dobry dla nerek. Jest jednym z pięciu owoców dozwolonych dla osób z zaburzeniami czynności nerek. Zawiera niewielkie ilości potasu i płynów, co pomaga w leczeniu nerek.

Q. Czy nerki mogą się same naprawić?

A. Tak, to prawda. Naprawa i regeneracja komórek jest regularną funkcją organizmu ludzkiego. Na przykład, nerki regenerują nowe komórki nerkowe i naprawiają je przez całe życie.

Q. Czy kawa jest szkodliwa dla nerek?

A. Nadmierne spożycie kawy jest szkodliwe dla nerek. Jednak ograniczone spożycie kawy ma korzystny wpływ na nerki. Jeśli jednak pacjent ma chorobę nerek, powinien unikać picia kawy w jej płynnej postaci, ponieważ płyny nie są wskazane w przypadku chorób nerek.

Q. Czy woda z cytryną jest dobra dla nerek?

A. Cytryna zawiera przeciwutleniacze, które mogą pomóc w naprawie uszkodzonych komórek nerek. Woda z cytryną jest jednak płynem, a w przypadku chorób nerek istnieje ograniczenie stosowania płynów. Należy więc zdecydować, ile płynów można spożywać w zależności od stanu pacjenta.

Q. Jakie są pierwsze objawy problemów z nerkami?

A. Spieniony mocz, co oznacza obecność białka w moczu, obrzęki rąk i stóp to pierwsze oznaki problemów z nerkami. Obejmują one również częste oddawanie moczu, nieregularne bicie serca itp.

Q. Jakiego koloru jest mocz, gdy nerki zawodzą?

A. W przypadku niewydolności nerek kolor moczu zmienia się w miarę jego wytwarzania. Dlatego mocz może być brązowy, czerwony lub fioletowy.

Q. Czy picie wody w nocy jest szkodliwe dla nerek?

A. Nie ma lepszej lub gorszej pory na picie wody. Wodę można pić w każdej chwili. Jeśli jednak cierpisz na chorobę nerek, powinieneś skonsultować się z lekarzem w celu ustalenia właściwego czasu i ilości wody, którą powinieneś spożywać.

Q. Jakie produkty spożywcze zapobiegają niewydolności nerek?

A. Należy zapewnić sobie zrównoważoną dietę. Należy dążyć do tego, by każdego dnia spożywać mniej niż 2300 miligramów sodu. Kalafior, kapusta i borówki zapobiegają niewydolności nerek. Ponadto owies, łamana pszenica, papryka, sagowce, brinjal, cebula, czosnek itp. również działają w tym kierunku.

Q. Jakie napoje są szkodliwe dla nerek?

A. Napoje gazowane są szkodliwe dla nerek. Soki owocowe o wysokiej zawartości sodu i potasu również utrudniają ich funkcjonowanie.

Q. Jakie owoce są dobre dla nerek?

A. Jabłko, ananas, papaja, gujawa i banan są dobre dla nerek. Korzystnie wpływają na nie również żurawina, truskawki i borówki.

Q. Jakie witaminy wspomagają pracę nerek?

A. Witamina B complex i witamina C wspomagają leczenie nerek na różne sposoby. Ponadto, witaminy B1, B2 i B6 również działają w tym samym kierunku.

Q. Jakie warzywa są dobre dla nerek?

A. Wszystkie rośliny strączkowe są dobre dla nerek. Należą do nich: tykwa butelkowa, tykwa wężowa, tykwa gąsiorowata, kalafior, papryka, brukselka i biedronka.

Q. Czy imbir jest dobry na nerki?

A. Tak, jest odpowiednia dla nerek. Pomaga zmniejszyć stan zapalny w nerkach, a także zapobiega powikłaniom cukrzycy.

Q. Który sok jest najlepszy dla nerek?

A. Sok jabłkowy jest najlepszy dla nerek. Można jednak pić inne soki: sok z cytryny lub cytrusów na bazie limonki, sok żurawinowy i wodę.

Q. Czy kurkuma jest dobra dla nerek?

A. Tak, to prawda. Posiada on właściwości lecznicze dzięki aktywnemu składnikowi, jakim jest kurkumina. Ponadto kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem i ma właściwości przeciwzapalne.

Q. Czy czosnek jest szkodliwy dla nerek?

A. Nie, nie jest przyjazna dla nerek. Pochodzi z gatunku allium i pomaga w naprawie nerek. Allicyna obecna w czosnku leczy poważne choroby nerek.

Q. Czy marchew jest dobra dla nerek?

A. Tak, to dobry pokarm dla nerek. Ma niską zawartość potasu. Może działać jako środek wiążący potas, pomagając organizmowi pozbyć się nadmiaru potasu.

Q. Czy cynamon jest dobry dla nerek?

A. Tak, ponieważ ma niską zawartość potasu. Działa również jako środek prozdrowotny i leczy infekcje układu moczowego.

Q. Jakie zioła są szkodliwe dla nerek?

A. Liście kolendry, kozieradki i podbiału są szkodliwe dla nerek. Alfalfa, aloes i owoce laurowe również mogą okazać się gorsze dla zdrowia nerek.

Q. Czy herbata z mięty pieprzowej jest dobra dla nerek?

A. Można je spożywać. Należy jednak pamiętać o ograniczeniu płynów i ilości spożywanej herbaty. Sprzyja dobrej pracy nerek, ale osoby z kamicą nerkową nie powinny jej pić.

Q. Czy ogórek jest dobry dla nerek?

A. Tak, ogórek jest korzystny dla nerek. Oczyszcza nerki i pęcherz moczowy z zanieczyszczeń i kamieni. Reguluje również poziom kwasu moczowego w organizmie.

Q. Czy cebula jest dobra dla nerek?

A. Tak, ponieważ ma niską zawartość potasu. Cebula nadaje potrawom na diecie nerkowej smak wolny od sodu. Połączenie czosnku i oliwy z oliwek wraz z cebulą nie zagraża zdrowiu nerek.

Tagi: 7-dniowa dieta nerkowaPokarmy, których należy unikać w chorobie nerekhealthifymeZdrowa żywność dla nerek

Komentarze (0)

Zostaw komentarz