Przejdź do przepisu Przejdź do filmu Wydrukuj przepis Baton proteinowyBiałko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym dla ludzkiego organizmu...
Czytaj WięcejPapryka: Korzyści, fakty żywieniowe i zdrowe przepisy
Capsicum to rodzaj roślin papryki, który obejmuje słodkie papryki, takie jak papryka. Papryka należy do rodziny psiankowatych, razem z bakłażanem, ziemniakami i pomidorami. Warzywa te pochodzą z obu Ameryk, ale są produkowane i używane na całym świecie w kuchniach międzynarodowych i jako naturalne lekarstwa. Kapuśniak jest słodki i pikantny, choć jego zielone odmiany mają bardziej gorzki smak.
Rodzaje Papryki
Capsicum występuje w różnych kolorach i gatunkach i dlatego warzywo to nadaje zróżnicowane profile odżywcze i smakowe.
Te różne kolory są ze względu na różne pigmenty, które przypisują różne składniki odżywcze i profil przeciwutleniaczy.Red Capsicum - Red capsicum, na przykład zawierają więcej fitonutrients niż jakikolwiek inny capsicum, co czyni je typem z najwyższą zawartością przeciwutleniaczy. Ma 11 razy więcej beta-karotenu i półtora raza więcej witaminy C niż odmiany zielone.Green Capsicum - Zielone kapuśniaczki zawierają mniej cukru niż odmiany czerwone, żółte i pomarańczowe. Ludzie czasami zgłaszają problemy trawienne z zielonym capsiscum, ponieważ ta odmiana zawiera więcej krótkołańcuchowych węglowodanów, które są słabo wchłaniane w jelicie cienkim.
Wartość odżywcza papryki
Różne rodzaje papryki różnią się między sobą profilami odżywczymi. W celu określenia wartości odżywczej papryki uwzględnimy wszystkie jej kolory i odmiany. Kapuśniak zawiera bardzo mało tłuszczu i jest bardzo bogaty w błonnik oraz wodę. Zawiera również niewielką ilość węglowodanów i kalorii, dlatego jest tak korzystna w programach odchudzających lub jeśli szukasz zdrowej, lekkiej przekąski.
Witaminy i minerały
Capsicum nie tylko zawiera duże ilości błonnika, ale także duże ilości mikroskładników odżywczych, które są niezwykle korzystne dla funkcjonowania organizmu. Kapuśniak jest bardzo bogaty w witaminę C i pokrywa około 213% dziennego zalecanego spożycia. Witamina C jest niezbędna dla wielu procesów w organizmie, w tym funkcji immunologicznych, gojenia się ran i syntezy kolagenu. Oprócz witaminy C, papryka zawiera również dużo witaminy A, która pokrywa 93% dziennego zalecanego spożycia. Witamina A jest niezbędna dla wsparcia układu odpornościowego, reprodukcji i wzmocnienia wzroku. Czerwone i pomarańczowe papryki są szczególnie bogate w karotenoidy, formę witaminy A. Kapsaicyna jest również stosunkowo bogata w witaminę B6, która jest istotna dla metabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów. Oraz folian, który jest kluczową witaminą z grupy B, niezbędną do produkcji białych i czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Capsicum zawiera również śladowe ilości niacyny, ryboflawiny, tiaminy i kwasu pantotenowego.
Antyoksydanty
Wolne rodniki są produkowane przez organizm w wyniku utleniania i narażenia na działanie toksyn, takich jak zanieczyszczenia, niektóre produkty spożywcze, nadmierna ekspozycja na światło słoneczne i alkohol. Te wolne rodniki mogą wywoływać reakcje łańcuchowe, które mogą uszkadzać komórki. Przeciwutleniacze pomagają zatrzymać ten proces poprzez hamowanie utleniania i ochronę komórek przed dalszymi uszkodzeniami.
Zalety Capsicum
Capsicum zawiera całą gamę witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które mogą chronić nasze komórki i wzmacniać nasz system odpornościowy. Oto kilka dodatkowych korzyści płynących z kapsaicyny, o których być może nie wiedziałeś:
1. Zdrowie oczu
Kapsaicyna jest niezwykle korzystna dla zdrowia wzroku. Dzieje się tak dlatego, że papryka jest bogata w luteinę i zeaksantynę, dwa karotenoidy, które mogą chronić siatkówkę oka przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Badania pokazują, że spożywanie żywności, która zawiera duże ilości karotenoidów może chronić oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
2. Zapobiega anemii
Anemia jest stanem, który zwykle wynika z powodu niskiej zawartości żelaza w organizmie. Cechą charakterystyczną tego stanu jest to, że zmniejsza ilość tlenu we krwi. W rezultacie, większość ludzi z anemią, czuć ospały i zmęczony bez wyraźnego powodu. Capsicum są bardzo bogate w witaminę C i są umiarkowanie bogate w żelazo. Połączenie tych dwóch witamin i minerałów pozwalają żelazu wchłonąć bardziej efektywnie.
3. Zmniejsza niepokój
Capsicum jest wysoka zarówno magnezu i witaminy B6. Te dwie witaminy są niezbędne dla funkcji nerwowych i pomóc złagodzić niepokój i zapobiec atakom paniki. Magnez może również pomóc z napiętych mięśni, które wynikają z niepokoju. Pomaga również w prawidłowej regulacji bicia serca.
4. Zapobiega nowotworom
Capsicum zawiera właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które okazały się zapobiegać niektórym rodzajom nowotworów. W rzeczywistości, pomarańczowy capsicum stwierdzono, aby zmniejszyć szybkość wzrostu raka prostaty o 75%.
5. Wzmocnienie odporności
Capsicum jest bardzo wysoka w witaminę C. W rzeczywistości czerwona papryka ma najwyższą zawartość witaminy C wśród większości owoców i warzyw. Żywność bogata w witaminę C jest korzystna dla układu odpornościowego. Witamina C w papryce może chronić organizm przed infekcjami poprzez zachęcanie do produkcji białych krwinek.
6. Poprawia zdrowie kości
Capsicum jest bogata w mangan, minerał, który jest kofaktorem w tworzeniu chrząstki kostnej i kolagenu kostnego i jest niezbędny do mineralizacji kości. Witamina K w capsicum odgrywa również rolę we wzmacnianiu kości i ochrony przed osteoporozą.
Utrata wagi korzyści z Capsicum
Capsicum zawiera profil odżywczy, który jest doskonały dla utraty wagi. Kapuśniak jest nie tylko bogaty w witaminy i minerały, ale także zawiera dużo błonnika i wody. Wybieranie warzyw i owoców o wysokiej zawartości błonnika i gęstości odżywczej jest kluczem do utraty wagi i utrzymania wagi. Błonnik i woda zapewniają również uczucie sytości i mogą skutecznie hamować apetyt i zapobiegać przejadaniu się.Capsicums zawierają duże ilości witaminy B6. Witamina ta jest niezbędna dla wielu procesów metabolicznych. Pomaga rozkładać białka do aminokwasów, wspomaga syntezę glukozy z węglowodanów oraz skutecznie rozkłada tłuszcze. Witamina B6 może również pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi i zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi. Podczas odchudzania ważne jest, aby utrzymać równowagę poziomu cukru we krwi, aby zapobiec zachciankom na cukier i przejadaniu się.Czerwone papryki zawierają zazwyczaj większe ilości przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które pomagają w utracie wagi niż inne odmiany. Te fitoskładniki pomagają w zapobieganiu warunków, takich jak powstawanie wolnych rodników i wewnętrznych stanów zapalnych, które działają jako czynniki predysponujące do otyłości i związanych z nią zaburzeń metabolicznych. Więc jeśli jesteś zdezorientowany, co do wyboru capsicum dla swojej podróży utraty wagi, bardziej czerwone warzywa, tym lepiej. Jednakże, jeśli szukasz radykalnej redukcji cukru lub jesteś cukrzykiem, zielone papryki zawierają mniej cukru niż inne odmiany i mogą stanowić dobrą przekąskę o niskiej zawartości cukru.
Najlepsze sposoby na włączenie kapuśniaku do posiłków
Dzięki dostępności różnych odmian capsicum o różnych kolorach, smakach i korzyściach, istnieje wiele sposobów, aby włączyć capsicum do posiłków. capsicum może być stosowany w przepisach, takich jak curry, pizze, śniadanie haszysz, stir frytki, dania z makaronu. zupy, sałatki, lub pieczone jako dodatek do hummusu. Najlepszym sposobem na włączenie papryki do swojej diety jest połączenie jej z dipem i spożywanie na surowo. Kapuśniak jest słodki i pikantny, dzięki czemu doskonale nadaje się do samodzielnego spożycia. Warzywo to można również spożywać w postaci soków z innymi owocami, sokiem z cytryny i zieleniną. Kapustę można pozbawić pestek i wydrążyć, co czyni ją idealną do faszerowania ryżu, quinoa, ziemniaków lub innych mięs. Oto przepis na aromatyczną, obfitą paprykę faszerowaną.
Wegetariańska faszerowana papryka
Składniki:
- 4 średniej wielkości papryka2 średnie ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę i ugotowane1 duża cebula100 g paneer½ marchewki, posiekana,½ filiżanki groszku1-2 zielone chili3-4 ząbki czosnku½ kawałka imbiru1 łyżka nasion kminku1 łyżeczka czerwonego chili w proszku1 łyżeczka soli½ łyżeczki kurkumy w proszku1 łyżeczka kolendry w proszku½ łyżeczki garam masala½ łyżeczki suchego mango w proszku½ filiżanki liści kolendry1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego.
Metoda:
- Podgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj nasiona kminu rzymskiego i smaż, aż zaczną się chlapać. Dodać starty imbir, czosnek i zielone chili. Następnie dodać cebulę i smażyć, aż cebula stanie się przezroczysta. Następnie dodać sól, czerwone chili w proszku, garam masala, kolendrę w proszku, kurkumę w proszku i suche mango w proszku i gotować przez 2-3 minuty. Dodaj marchewkę i groszek lub inne warzywa do wyboru.Teraz dodaj starty paneer i posiekane liście kolendry. Wymieszać razem i odstawić na bok.Do farszu, pokroić paprykę i usunąć nasiona. Odetnij lekko spód, aby papryka mogła usiąść na płaskiej powierzchni.Teraz, napełnij paprykę farszem i lekko spłaszcz. Piec nadziewane capsicum w 350F piekarniku, aż capsicum będzie lekko zrumienione ze wszystkich stron.
Inny sposób cieszyć się capsicum jest w sosach i dipach. Pieczona papryka daje bogate, gładkie w konsystencji warzywo, które może być użyte w sosie pomidorowym i dipach, takich jak Muhammara. Muhammara to popularny w Libanie dip z pieczonej czerwonej papryki i orzechów włoskich. Ten przepis jest bezglutenowy i zawiera wyjątkowy składnik - melasę z granatów, którą możesz zrobić sam, gotując sok z granatów. Możesz użyć dowolnego rodzaju papryki, z wyjątkiem zielonej, ponieważ może być dość gorzka.
Dip Muhammara
Ten tostowy, słodki i pikantny dip ma wysoką zawartość białka, przeciwutleniaczy i błonnika.
Składniki:
- 1 filiżanka orzechów włoskich3 duże czerwone papryczki (żółte lub pomarańczowe też się nadają)½ filiżanki bezglutenowej bułki tartej2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin2 łyżki łagodnych płatków chili1 łyżka tahini1 łyżka soku z cytryny½ łyżki papryki2 łyżki melasy z granatu (plus więcej do skropienia)Sól koszerna.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 350F. Upraż orzechy włoskie na blasze do pieczenia, w połowie pieczenia potrząśnij nimi i rozprowadź równomiernie. Piecz, aż staną się złotobrązowe (około 8-10 minut). Pozostaw do ostygnięcia. Wybierz kilka orzechów włoskich do dekoracji, grubo posiekaj i odłóż na bok. W międzyczasie, umieść stojak w górnej trzeciej części piekarnika, blisko płyty grzewczej lub brojlera. Piecz paprykę na blasze, przewracając ją w połowie, aż skórka będzie zwęglona (12-15 minut). Możesz też opiekać paprykę na palniku gazowym na średnio wysokiej mocy. Przełóż paprykę do miski i przykryj szczelnie folią lub włóż do plastikowej torby z zamkiem błyskawicznym. Gotuj paprykę na parze przez 10 minut. Teraz w robocie kuchennym połącz paprykę, bezglutenową bułkę tartą, olej, płatki chili, tahini, sok z cytryny, paprykę, prażone orzechy włoskie i 2 łyżki melasy z granatów. Przełóż dip do miski, skrop melasą z granatu i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Podawać z pitą, warzywami lub chlebem.
Podsumowanie
Capsicum to warzywo, które występuje w szerokiej gamie kolorów i odmian i oferuje imponujący profil odżywczy zawierający witaminy, minerały, przeciwutleniacze i związki charakterystyczne dla capsicum, takie jak kapsantyna i kapsorubina. Niektóre z najbardziej powszechnych składników odżywczych występujących w papryce to witamina C, witamina A, witamina B6 i folian. Czerwone papryki są jednym z najbardziej bogatych w witaminę C produktów spożywczych na świecie. Już 100 g daje Ci 213% dziennego zalecanego spożycia. Jeśli chcesz schudnąć, papryka może być świetnym pokarmem, który możesz włączyć do swojej codziennej diety. Ponieważ warzywo to zawiera dużą ilość błonnika i wody, może wspomóc utratę wagi i pobudzić przemianę materii. paprykę można łatwo włączyć do codziennych posiłków. Spróbuj faszerowanej papryki, dodaj ją do pysznego curry lub po prostu zjedz ją na surowo z hummusem lub guacamole.
Komentarze (0)