Najnowsze artykuły

Jakie właściwości ma czerwona papryka?

Czerwona papryka to nie tylko pyszny dodatek do wielu potraw, ale również prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera ona mnóstwo składników...

Czytaj Więcej
Przepis: Pikantne spaghetti...
21 stycznia 2024 0
Przepis: Grzane wino
9 stycznia 2024 0

7 powodów, dla których haldi (kurkuma) jest dobra dla Ciebie

Świat może teraz szaleć na punkcie kurkumowego latte, ale my w Indiach popijamy haldi doodh od lat! Kurkuma, która pochodzi z korzenia rośliny Curcuma longa, była używana jako silny środek przeciwzapalny w chińskim i indyjskim systemie medycyny. Jej głęboki żółto-pomarańczowy kolor sprawił, że nazywana jest "indyjskim szafranem" i od wieków używana jest jako przyprawa i środek leczniczy. W rzeczywistości, żaden indyjski posiłek nie jest kompletny bez haldi!

Mielona kurkuma ma łagodny zapach, intensywny kolor oraz pieprzny i gorzki smak. Przedstawiamy 7 powodów, dla których warto spożywać kurkumę każdego dnia:

1. Oferuje znaczące korzyści przeciwzapalne

Kurkumina, podstawowy środek farmakologiczny zawarty w kurkumie, wykazuje działanie przeciwzapalne porównywalne do hydrokortyzonu i fenylobutazonu oraz niektórych środków przeciwzapalnych dostępnych bez recepty. Najlepsze jest to, że kurkumina nie powoduje żadnych skutków toksycznych. Nic dziwnego, że pomaga pozbyć się tego hacking kaszlu!

2. Może pomóc w zapobieganiu nowotworom

Działania antyoksydacyjne umożliwiają również ochronę komórek jelita grubego przed wolnymi rodnikami, które mogą uszkodzić DNA komórkowe. Pomaga również niszczyć zmutowane komórki rakowe, zapewniając, że nie rozprzestrzeniają się one w organizmie i nie powodują większych szkód. Oprócz hamowania raka jelita grubego, badania powiązały kurkumę z niższymi wskaźnikami zachorowań na raka piersi, prostaty i płuc.

3. Pomaga w detoksykacji i poprawia funkcjonowanie wątroby

Kurkuma spożywana regularnie może podnieść poziom enzymów detoksykacyjnych wątroby w organizmie. Najnowsze badania sugerują, że kurkuma może pomóc w detoksykacji i jeśli "jest szeroko stosowana jako przyprawa, prawdopodobnie złagodziłaby skutki kilku dietetycznych czynników rakotwórczych".

4. Może pomóc w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów

Wiele badań klinicznych wykazało, że kurkumina ma silne działanie przeciwutleniające i może neutralizować wolne rodniki. Silne połączenie przeciwutleniaczy i środków przeciwzapalnych może pomóc osobom cierpiącym na choroby stawów, takie jak zapalenie stawów.

5. Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Kurkumina wydaje się być odpowiedzialna za wszystko dobre, co robi kurkuma. Może być również w stanie zapobiec utlenianiu cholesterolu w organizmie, co może pomóc zmniejszyć progresję miażdżycy i cukrzycowej choroby serca. Kurkuma jest również dobrym źródłem witaminy B6, która jest niezbędna, aby utrzymać poziom homocysteiny z coraz zbyt wysoki i tworząc czynnik ryzyka dla uszkodzenia naczyń krwionośnych.

6. Pomaga w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit

Aktywność przeciwutleniająca kurkuminy i hamowanie głównego komórkowego czynnika zapalnego, znanego jako NF-kappa-B, to łatwy i niedrogi sposób na leczenie chorób zapalnych jelit, takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Wystarczy dodać szczyptę kurkumy do curry lub moong dal!

7. Może chronić przed chorobą Alzheimera

Przypadki chorób neurodegeneracyjnych są niskie w Indiach, gdzie kurkuma jest nieodłącznym elementem codziennej diety. Badania sugerują, że kurkuma może pomóc w ochronie przed chorobami neurologicznymi, takimi jak choroba Alzheimera i stwardnienie rozsiane.

Oprócz tych korzyści zdrowotnych, kurkuma oferuje wiele innych, w tym pomoc dla osób cierpiących na mukowiscydozę i zmniejszenie ryzyka białaczki dziecięcej.

Tak więc śmiało, dodawaj kurkumę do swoich potraw na wszelkie możliwe sposoby: do curry, do miodu i mleka lub jako napój do telepoxu. Rozpal swoją wyobraźnię i czerp korzyści!

Komentarze (0)

Zostaw komentarz