Niedoczynność tarczycy może być wyzwaniem do zarządzania, ponieważ żywność, którą spożywasz, ma wpływ na skuteczność leczenia. Chociaż...
Czytaj Więcej7 powodów, dla których haldi (kurkuma) jest dobra dla Ciebie
Świat może teraz szaleć na punkcie kurkumowego latte, ale my w Indiach popijamy haldi doodh od lat! Kurkuma, która pochodzi z korzenia rośliny Curcuma longa, była używana jako silny środek przeciwzapalny w chińskim i indyjskim systemie medycyny. Jej głęboki żółto-pomarańczowy kolor sprawił, że nazywana jest "indyjskim szafranem" i od wieków używana jest jako przyprawa i środek leczniczy. W rzeczywistości, żaden indyjski posiłek nie jest kompletny bez haldi!
Mielona kurkuma ma łagodny zapach, intensywny kolor oraz pieprzny i gorzki smak. Przedstawiamy 7 powodów, dla których warto spożywać kurkumę każdego dnia:
1. Oferuje znaczące korzyści przeciwzapalne
Kurkumina, podstawowy środek farmakologiczny zawarty w kurkumie, wykazuje działanie przeciwzapalne porównywalne do hydrokortyzonu i fenylobutazonu oraz niektórych środków przeciwzapalnych dostępnych bez recepty. Najlepsze jest to, że kurkumina nie powoduje żadnych skutków toksycznych. Nic dziwnego, że pomaga pozbyć się tego hacking kaszlu!
2. Może pomóc w zapobieganiu nowotworom
Działania antyoksydacyjne umożliwiają również ochronę komórek jelita grubego przed wolnymi rodnikami, które mogą uszkodzić DNA komórkowe. Pomaga również niszczyć zmutowane komórki rakowe, zapewniając, że nie rozprzestrzeniają się one w organizmie i nie powodują większych szkód. Oprócz hamowania raka jelita grubego, badania powiązały kurkumę z niższymi wskaźnikami zachorowań na raka piersi, prostaty i płuc.
3. Pomaga w detoksykacji i poprawia funkcjonowanie wątroby
Kurkuma spożywana regularnie może podnieść poziom enzymów detoksykacyjnych wątroby w organizmie. Najnowsze badania sugerują, że kurkuma może pomóc w detoksykacji i jeśli "jest szeroko stosowana jako przyprawa, prawdopodobnie złagodziłaby skutki kilku dietetycznych czynników rakotwórczych".
4. Może pomóc w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów
Wiele badań klinicznych wykazało, że kurkumina ma silne działanie przeciwutleniające i może neutralizować wolne rodniki. Silne połączenie przeciwutleniaczy i środków przeciwzapalnych może pomóc osobom cierpiącym na choroby stawów, takie jak zapalenie stawów.
5. Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Kurkumina wydaje się być odpowiedzialna za wszystko dobre, co robi kurkuma. Może być również w stanie zapobiec utlenianiu cholesterolu w organizmie, co może pomóc zmniejszyć progresję miażdżycy i cukrzycowej choroby serca. Kurkuma jest również dobrym źródłem witaminy B6, która jest niezbędna, aby utrzymać poziom homocysteiny z coraz zbyt wysoki i tworząc czynnik ryzyka dla uszkodzenia naczyń krwionośnych.
6. Pomaga w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit
Aktywność przeciwutleniająca kurkuminy i hamowanie głównego komórkowego czynnika zapalnego, znanego jako NF-kappa-B, to łatwy i niedrogi sposób na leczenie chorób zapalnych jelit, takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Wystarczy dodać szczyptę kurkumy do curry lub moong dal!
7. Może chronić przed chorobą Alzheimera
Przypadki chorób neurodegeneracyjnych są niskie w Indiach, gdzie kurkuma jest nieodłącznym elementem codziennej diety. Badania sugerują, że kurkuma może pomóc w ochronie przed chorobami neurologicznymi, takimi jak choroba Alzheimera i stwardnienie rozsiane.
Oprócz tych korzyści zdrowotnych, kurkuma oferuje wiele innych, w tym pomoc dla osób cierpiących na mukowiscydozę i zmniejszenie ryzyka białaczki dziecięcej.
Tak więc śmiało, dodawaj kurkumę do swoich potraw na wszelkie możliwe sposoby: do curry, do miodu i mleka lub jako napój do telepoxu. Rozpal swoją wyobraźnię i czerp korzyści!