Najnowsze artykuły

Zdrowy przewodnik po soku z aloesu dla...

Cukrzyca jest szeroko rozpowszechnioną chorobą, na którą cierpi znaczna część społeczeństwa. Powoduje ona wzrost poziomu cukru we krwi powyżej...

Czytaj Więcej

Czarna herbata: Fakty żywieniowe, utrata wagi, korzyści i zdrowe przepisy

Herbata czarna jest bardzo popularnym rodzajem herbaty. W porównaniu z herbatą oolong, zieloną i białą jest to najbardziej utleniona forma herbaty, pochodząca z krzewu Camellia Sinensis. Herbata jest drugim po wodzie najczęściej spożywanym napojem na świecie. Herbata czarna jest popularna ze względu na swój mocny, wyrazisty smak i długi okres przydatności do spożycia. W czasach starożytnych, zanim herbata została uznana za napój, była stosowana do celów leczniczych i powoli stawała się popularna, nie tylko ze względu na swój smak, ale także korzyści zdrowotne, jakie oferuje. Czarna herbata jest uważana za doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu organizmu w zdrowiu. Czarna herbata i zielona herbata oferują nieco podobne korzyści, ale naukowcy zwracają szczególną uwagę na czarną herbatę ze względu na proces utleniania.

Mając to na uwadze, przyjrzyjmy się faktom żywieniowym, korzyściom i przepisom zdrowotnym, jakie napój ten ma do zaoferowania.

Wartość odżywcza czarnej herbaty

Zazwyczaj czarna herbata podawana jest z mlekiem, ale spożywanie jej z wodą jest najbardziej korzystne. Herbata czarna jest najbardziej utleniona spośród wszystkich rodzajów herbat, dlatego ma wyjątkowy kolor i smak, który przechodzi w słodki lub pikantny, a jej konsystencja jest od bursztynowej do ciemnobrązowej. Wiele osób pije czarną herbatę, aby dodać sobie energii, zwiększyć czujność i metabolizm przed treningiem, a także dzięki zawartości kofeiny. Zawiera ona również przeciwutleniacze, które mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniem DNA. Badania sugerują, że przeciwutleniacze zawarte w czarnej herbacie mogą pomóc zmniejszyć ryzyko miażdżycy, czyli zatkania tętnic, szczególnie u kobiet.

W związku z tym przyjrzyjmy się wartościom odżywczym czarnej herbaty, aby lepiej zrozumieć jej korzyści zdrowotne. 1 filiżanka czarnej herbaty zawiera:

  • Kalorie - 2,4 Węglowodany - 0,4 gramówBłonnik - 0,1 gramówTłuszcze - 0,0. gramówBiałka - 0,1 gramów

Patrząc na powyższe składniki odżywcze, czarna herbata jest bez wątpienia zdrowym napojem, który zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze i minerały. Najlepszą częścią czarnej herbaty jest jej odważny smak, który sprawia, że jest to satysfakcjonujący napój, którym można się delektować o każdej porze dnia.

Czarna herbata na odchudzanie

Ludzie znaleźli nowy powód, dla którego warto pić czarną herbatę - utrata wagi! W badaniu opublikowanym w European Journal of Nutrition stwierdzono, że czarna herbata działa jak prebiotyk, który wspomaga proces trawienia. Według ekspertów w dziedzinie zdrowia, flawonoidy zawarte w czarnej herbacie pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Cząsteczki czarnej herbaty są większe niż w przypadku innych rodzajów herbaty. Oznacza to, że cząsteczki czarnej herbaty spędzają więcej czasu w jelicie cienkim. Naukowcy uważają, że obecność tych cząsteczek w jelicie cienkim pomaga w zwiększeniu populacji dobrych bakterii i mikroorganizmów w mikrobiomie jelitowym. W rezultacie tkanki wątroby skuteczniej spalają złogi tłuszczu. Z drugiej strony, powodem, dla którego czarna herbata jest uważana za napój odchudzający, jest fakt, że zawiera ona najwyższe stężenie kofeiny spośród wszystkich kategorii herbat. Jedna filiżanka czarnej herbaty zawiera około 47 miligramów kofeiny. Kofeina jest znana z pobudzania energii i zwiększania tempa przemiany materii. Picie czarnej herbaty przed treningiem może pomóc Twojemu organizmowi lepiej funkcjonować i szybciej zrzucać kilogramy. Kofeina działa w taki sposób, że podnosi temperaturę ciała, znaną również jako "termogeneza". Kiedy temperatura wzrasta, uruchamia reakcje w organizmie, które powodują poprawę metabolizmu składników odżywczych i witamin, a ostatecznie spalanie tłuszczu. Jeśli spojrzysz na tabelę wartości odżywczych, zobaczysz, że liczba kalorii w czarnej herbacie jest prawie nieistotna. Zastąpienie wysokokalorycznych napojów i drinków, takich jak soki i napoje gazowane, czarną herbatą może pomóc w szybkiej utracie wagi. Co więcej, picie czarnej herbaty jest smaczniejszą alternatywą. Ponieważ czarna herbata jest pełna flawonoidów, może pomóc poprawić dystrybucję tłuszczu, a tym samym prowadzić do zdrowszej utraty wagi. Naukowcy i badacze wciąż eksperymentują z właściwościami czarnej herbaty, aby znaleźć więcej solidnych dowodów dotyczących utraty wagi. Niemniej jednak, możesz włączyć czarną herbatę do swojej codziennej diety i cieszyć się ogólnymi korzyściami zdrowotnymi, jakie oferuje.

Korzyści zdrowotne czarnej herbaty

Korzyści zdrowotne płynące z picia czarnej herbaty są ogromne. Od zdrowego serca do poprawy zdrowia układu trawiennego, obniżenia szans na cukrzycę i więcej, istnieje cała lista korzyści zdrowotnych oferowanych przez czarną herbatę.

1. Zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę

Według badań, długotrwałe spożywanie czarnej herbaty może pomóc w obniżeniu poziomu glukozy we krwi na czczo, a tym samym zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Polifenole, takie jak flawonoidy, występują w obfitości w czarnej herbacie, co pomaga w obniżeniu indeksu glikemicznego. Eksperyment przeprowadzony na starszych osobach wykazał, że ci, którzy pili czarną herbatę przez dłuższy czas, mieli o 70% mniejsze szanse na wystąpienie skoków poziomu cukru we krwi. Oznacza to, że mieli oni mniejsze szanse na rozwój cukrzycy typu 2.

2. Może pomóc w zapobieganiu nowotworom

Czarna herbata jest bogata w teaflawiny, które są przeciwutleniaczami mogącymi pomóc w niszczeniu nieprawidłowych komórek w organizmie. Wolne rodniki obecne w naszym organizmie mogą wyrządzić poważne szkody, przekształcając normalne komórki ciała w komórki rakowe. Zawartość przeciwutleniaczy w czarnej herbacie jest tak wysoka, że utrzymuje wolne rodniki na dystans i odgrywa znaczącą rolę w zapobieganiu wielu rodzajów nowotworów, takich jak rak skóry, rak piersi, rak jajnika i rak żołądka. Stwierdzono również, że picie czarnej herbaty pomaga w zwiększaniu poziomu hormonów globulinowych u kobiet w trakcie cyklu miesiączkowego.

3. Pomaga poprawić funkcje serca

Liczne badania wykazały, że picie czarnej herbaty obniża szanse na udar mózgu u dorosłych. Według badań, osoby, które spożywają trzy lub więcej filiżanek czarnej herbaty dziennie, obniżają szanse na wystąpienie udaru o 21%. Czarna herbata jest bogata w teaflawiny, flawonole, kwas galusowy i flawan-3-ole, które przywracają dysfunkcję tętnic wieńcowych u pacjentów z chorobami serca. Te składniki odżywcze naprawiają również naczynia krwionośne i tętnice, które zapobiegają udarom, miażdżycy i innym problemom sercowo-naczyniowym. Podsumowując, można powiedzieć, że ludzie, którzy spożywają czarną herbatę na co dzień są mniej podatne na rozwój chorób układu krążenia.

4. Pomaga w łagodzeniu stresu

Picie czarnej herbaty zmniejsza produkcję kortyzolu, który jest hormonem stresu, i pomaga w jego normalizacji. Z drugiej strony, czarna herbata jest bogata w aminokwas o nazwie I-theanina, który promuje relaks poprzez łagodzenie stresu. Tym, którzy przechodzą przez trudne chwile psychicznie, zaleca się picie trzech lub więcej filiżanek czarnej herbaty dziennie, ponieważ pomaga ona w szybkim powrocie do zdrowia po stresie. Stres może powodować przewlekłe choroby, takie jak choroba wieńcowa serca i inne zaburzenia psychiczne, jeśli nie jest wcześnie leczony. Picie czarnej herbaty pomaga również w uspokojeniu umysłu i pozwala się skoncentrować.

5. Chroni przed złymi bakteriami

Flawonoidy i polifenole znajdujące się w czarnej herbacie mają właściwości antybakteryjne. Według wielu badań, spożywanie czarnej herbaty pomaga obniżyć ryzyko infekcji helicobacter pylori, która jest infekcją bakteryjną atakującą żołądek. Co więcej, zapobiega również niepotrzebnemu poceniu się, które również jest oznaką infekcji bakteryjnej. Lekarze i pracownicy służby zdrowia twierdzą, że stosowanie schłodzonych torebek czarnej herbaty na zgrubienia po maszynce do golenia, oparzenia, swędzenie i zaczerwienienie może zapewnić głęboki komfort.

6. Poprawia zdrowie układu pokarmowego

Czarna herbata zawiera taniny w dużych ilościach wraz z innymi substancjami chemicznymi, które mają pozytywny i relaksujący wpływ na zdrowie układu pokarmowego. Właściwości przeciwzapalne w czarnej herbacie pomagają w leczeniu problemów trawiennych. Pomagają one w walce z wrzodami żołądka, wzmacniają układ odpornościowy i działają leczniczo na choroby żołądka i jelit. Czarna herbata wspomaga wzrost dobrych bakterii jelitowych, poprawiając w ten sposób zdrowie jelit.

7. Mocniejsze kości

Flawonoidy obecne w czarnej herbacie pomagają w utrzymaniu zdrowych kości, zapobiegając w ten sposób złamaniom. Minerały takie jak potas, magnez i fosfor wzmacniają kości i zmniejszają szanse na rozwój zapalenia stawów i innych problemów ze stawami. Z drugiej strony, fitochemikalia pomagają w zmniejszeniu stanu zapalnego w mięśniach, zwłaszcza w stawach, co pozwala na łatwe poruszanie się.

8. Korzystne dla dobrego zdrowia jamy ustnej

Problemy z jamą ustną, takie jak krwawienie dziąseł, nieświeży oddech, tworzenie się płytki nazębnej i inne, mogą wpływać zarówno na Twoje zdrowie, jak i poczucie własnej wartości. Zawarte w czarnej herbacie polifenole, takie jak flawonoidy, taniny i katechiny, mają właściwości antybakteryjne, które pomagają zachować zdrowie jamy ustnej w nienaruszonym stanie. Czarna herbata wspomaga produkcję enzymów ślinowych, a spożywana regularnie może zmniejszyć stan zapalny, zapobiegać powstawaniu ubytków i powstrzymać rozwój bakterii. Lekarze zalecają picie filiżanki lub dwóch niesłodzonej czarnej herbaty z wodą, ponieważ pomaga ona w niszczeniu i pokonywaniu bakterii, które powodują nieświeży oddech i próchnicę zębów.

Jak przyrządzić czarną herbatę

Parzenie czarnej herbaty jest prawdopodobnie jednym z najłatwiejszych zadań w kuchni. Wszystko zależy jednak od precyzji i wyczucia czasu, a jeśli coś przeoczysz, może to zmienić smak. Ale nie martw się! W tej sekcji, mamy zamiar nauczyć Cię, jak zrobić smaczne, orzeźwiające rodzaje czarnej herbaty w domu, jak profesjonalista.

Czarna herbata cytrynowa Przepis

Składniki:

  • Czarna herbata liściasta luzem - 2 łyżki stołowe (teabag również działa dobrze) Woda - 1 filiżankaLemon - opcjonalnie

Wskazówki:

  • Weź rondel, dodać wodę, i gotować na średnim ogniu przez kilka minut Kiedy woda dochodzi do wrzenia, dodać luźne liście herbaty podczas mieszania (upewnij się, że przynieść piec do średniego ciepła)Gotować mieszaninę na małym ogniu i niech woda infuzji wszystkie elementy czarnej herbaty Strain liście, dodać sok z cytryny i służyć gorące.

Przepis na mrożoną czarną herbatę

Składniki:

  • Czarna herbata liściasta luzem - 2 łyżki (teabag również działa dobrze) Rozdrobnione strąki kardamonu-3 Świeża mięta- 3-4 liścieWoda różana - 1 łyżkaHoney- 1 łyżka.

Instrukcje

  • Zaparz herbatę dodając wodę do rondelka, ostudź ją, następnie dodaj herbatę w proszku, kardamon i pozwól, aby smaki się połączyły. (Niech się gotuje na wolnym ogniu). Przefiltruj herbatę, dodaj miód, wodę różaną, liście mięty i podawaj na zimno lub na gorąco.

Skutki uboczne picia czarnej herbaty

Chociaż czarna herbata jest korzystna dla zdrowia, powinieneś wiedzieć, że wszystko na tym świecie ma swoje ograniczenia. Jeśli są plusy, będą też minusy. To samo odnosi się do czarnej herbaty. Oto potencjalne skutki uboczne czarnej herbaty, które powinieneś znać.

  • Zmniejszone wchłanianie żelaza Zwiększony niepokój i niepokój Słaby sen Nudności Zgaga Powikłania ciążowe Uzależnienie od kofeiny Bóle głowy Zawroty głowy

Podsumowanie

Czarna herbata jest najlepsza, gdy jest spożywana bez dodatków. Dodawanie mleka, cukru, śmietany i syropów zwiększy zawartość kalorii i prawdopodobnie zmniejszy jej korzyści zdrowotne. Ponadto, jeśli dbasz o zdrowie, powinieneś zrezygnować z herbat gotowych do spożycia i mrożonych. Te napoje herbaciane są uważane za mniej zdrowe. Jak wspomniano powyżej, czarna herbata ma wiele zalet zdrowotnych, od kontrolowania cukrzycy po zmniejszanie ryzyka chorób serca i nie tylko. Zaleca się jednak jej umiarkowane spożycie ze względu na niekorzystne skutki uboczne. Przed włączeniem czarnej herbaty do swojej diety należy skonsultować się z lekarzem.