Czerwona papryka to nie tylko pyszny dodatek do wielu potraw, ale również prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera ona mnóstwo składników...
Czytaj WięcejPrzepis: Pieczone methi mathri
Skocz do przepisu Skocz do filmu Drukuj przepis
Pieczone methi mathriPieczone
methi mathri to tradycyjna indyjska przekąska w płatkach, którą podaje się z herbatą. Doskonała wiadomość! Jest pieczona, a nie smażona. Są to pyszne przekąski, które można przygotować z wyprzedzeniem na święta. Zrób partię w tym sezonie świątecznym i podawaj z filiżanką chai. Print Recipe Pin Recipe Czas przygotowania 30 min Kurs Przekąska Porcje 1 talerzKalorie 71 kcalSkładniki
- 1 filiżanka mąka wieloziarnista
- 1/2 posiekanych liści meti
- 1 łyżeczka nasiona kminku
- 1 łyżeczka nasiona sezamu
- 1/4 łyżeczka kurkuma w proszku
- 1/4 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżka ghee
- Sól do smaku
- 1 filiżanka zimnej wody
Instrukcje
- Połączyć wszystkie składniki i wyrobić na sztywne ciasto.
- Odstawić na 15 minut pod przykryciem.
- Rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe, używając w razie potrzeby suchej mąki.
- Pokrój ciasto na 1-calowe kwadraty i ponakłuwaj widelcem.
- Rozłóż je na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez 8-10 minut lub do uzyskania jasnobrązowego koloru.
- Pozostawić do ostygnięcia przed przechowywaniem w szczelnym pojemniku.
Video
View this post on InstagramA post shared by HealthifyMe (@healthifyme)
Keyword baked methi mathri, methi
Komentarze (0)