Najnowsze artykuły

Zdrowy przewodnik po soku z aloesu dla...

Cukrzyca jest szeroko rozpowszechnioną chorobą, na którą cierpi znaczna część społeczeństwa. Powoduje ona wzrost poziomu cukru we krwi powyżej...

Czytaj Więcej

7 korzyści zdrowotnych z nasion kopru włoskiego i jak pomaga w utracie wagi

Indie, będące jednym z największych eksporterów nasion kopru włoskiego (popularnie zwanego "koperkiem"), stosują go z wielkim zapałem ze względu na wszystkie korzyści, jakie zapewnia. Ludzie z różnych kultur preferują spożywanie nasion kopru włoskiego ze względu na jego różnorodne właściwości lecznicze. Na przykład rodziny indyjskie często spożywają nasiona kopru włoskiego po posiłku, aby zapewnić sobie zdrowsze i szybsze trawienie. Nasiona kopru włoskiego są często kojarzone z długowiecznością i znane są z szerokiej gamy właściwości odżywczych, które pomagają w poprawie samopoczucia ludzkiego organizmu. Co więcej, nasiona kopru włoskiego stanowią skoncentrowane źródło różnych minerałów, które są niezbędne do regulacji ciśnienia krwi, jak również do zatrzymywania wody w naszym organizmie.

Co to są nasiona kopru włoskiego?

Nasiona kopru włoskiego mają chrupiącą teksturę na zewnątrz i delikatnie słodki smak. Jest on również powszechnie stosowany jako środek odświeżający usta. Nasiona kopru włoskiego przypominają wyglądem nasiona anyżu i są pozyskiwane z roślin kopru włoskiego. Zawierają wiele składników odżywczych, takich jak witamina K, witamina E, mangan, miedź, cynk i fosfor, a także są dobrym źródłem witaminy C. Jedna porcja nasion kopru włoskiego zawiera 1% RDI (zalecanego spożycia) dla witaminy C, która działa jako dynamiczny przeciwutleniacz dla organizmu, chroniąc skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez słońce, dym lub zanieczyszczenia.

Fakty żywieniowe nasion kopru włoskiego

Nasiona kopru włoskiego są zazwyczaj spożywane w ilości jednej łyżki stołowej na porcję, a wartość odżywczą, jaką zapewniają, można znaleźć poniżej:

Przyjrzyjmy się jeszcze kilku innym szczegółom na temat nasion kopru włoskiego i zrozummy, w jaki sposób nasiona te mogą nam pomóc w utrzymaniu diety i osiągnięciu celów, które sobie wyznaczyliśmy.

Korzyści płynące z nasion kopru włoskiego

Nasiona kopru włoskiego zawierają silne przeciwutleniacze i fitoskładniki, które czynią je bardzo pożywnym źródłem wielu korzyści zdrowotnych, które są następujące:

1. Reguluje ciśnienie krwi

Journal of Food Science opublikował badania, które wykazały, że żucie nasion kopru włoskiego pomaga w zwiększeniu poziomu azotynów w ślinie. Azotyn jest naturalnym pierwiastkiem, który kontroluje poziom ciśnienia krwi. Oprócz tego nasiona kopru włoskiego są również bogate w potas, który pomaga w kontrolowaniu ciśnienia krwi i tętna.

2. Doskonałe na problemy skórne

Regularne spożywanie nasion kopru włoskiego dostarcza minerałów takich jak selen, wapń i cynk. Minerały te są niezbędne do równoważenia hormonów przy jednoczesnym utrzymaniu równowagi tlenowej w krwiobiegu. Minerały te mają chłodzący i kojący wpływ na skórę, zapewniając jej zdrowy blask. Nasiona kopru włoskiego oferują również różne ajurwedyjskie właściwości, które pomagają w leczeniu innych dolegliwości skórnych, takich jak wysypki i suchość. Stosowanie pasty z nasion kopru włoskiego jest bardzo korzystne dla skóry, ponieważ wyżej wymienione minerały są wchłaniane przez skórę i utrzymuje ją wilgotną, czystą i zdrową.

3. Oczyszcza krew

Błonnik witalny i olejki eteryczne w nasionach kopru włoskiego są uważane za bardzo przydatne do wypłukiwania osadów i toksyn z naszego ciała, pomagając w ten sposób w oczyszczaniu krwi, która dalej pomaga w optymalnym wchłanianiu składników odżywczych w organizmie. Antyoksydanty polifenolowe w nasionach kopru włoskiego mają również właściwości przeciwzapalne, które pomagają w zwalczaniu różnych bakterii i wirusów, utrzymując cię bezpieczne od różnych chorób.

4. Pomaga w poprawie wzroku

Dodawanie kilku łyżek nasion kopru włoskiego do swojej diety regularnie może pomóc w poprawie wzroku. Zawierają one dużą ilość witaminy A, składnika niezbędnego dla doskonałego wzroku. W czasach starożytnych, ekstrakty z nasion kopru włoskiego były stosowane w leczeniu ludzi, którzy byli dotknięci jaskrą.

5. Zmniejsza zatrzymywanie wody w organizmie i hamuje apetyt

Regularne picie herbaty z kopru włoskiego pomaga w wypłukiwaniu nadmiaru płynów z organizmu. Herbata z kopru włoskiego działa jak środek moczopędny. Co więcej, pomaga również w zmniejszeniu szans na choroby dróg moczowych i usuwa toksyny z nerek. Zawiera również właściwości moczopędne, które pomagają w stymulowaniu pocenia się.Jeszcze jedną zaletą picia herbaty z kopru włoskiego jest to, że pomaga w tłumieniu apetytu. Spożywanie jednej filiżanki herbaty z kopru włoskiego uwalnia olejki eteryczne, które pomagają w tłumieniu głodu. Herbata z kopru włoskiego jest sugerowane przez wielu dietetyków przed posiłkami, aby tłumić spożycie kalorii dla utraty wagi.

6. Witalność w przypadku wzdęć, IBS, niestrawności i zaparć

Nasiona kopru włoskiego może działać jako istotne źródło do leczenia zaparć, wzdęć i niestrawności, ponieważ zawierają one olejki eteryczne, takie jak anetol, fenchone i estragol, który przyczynia się do właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe. Elementy te pomagają znacznie w rozbiciu żywności w organizmie, i utrzymuje swój układ trawienny działa sprawnie. Ludzie, którzy cierpią na IBS będą bardzo korzystać z ekstraktów z nasion kopru włoskiego. Oleje pomagają w kick-start trawienia poprzez promowanie pracy, jak również produkcji soków żołądkowych i enzymów, utrzymując swój przewód pokarmowy zdrowy.

7. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Nasiona zawierają potężne właściwości wymiatające wolne rodniki. Ze względu na obecność przeciwutleniaczy, nasiona kopru włoskiego pomagają w neutralizacji wolnych rodników, które są odpowiedzialne za rozwój raka. W ten sposób pomagają w zwalczaniu stresu oksydacyjnego oraz chronią organizm przed różnymi nowotworami piersi, żołądka i skóry. Zapewnia efekt modulujący chemioterapię u pacjenta.

Nasiona kopru włoskiego i utrata wagi

Nasiona kopru włoskiego są często uważane za niezbędny składnik diety, który należy włączyć do jadłospisu w celu utraty wagi. Spożywanie ich regularnie wraz z aktywnym i zdrowym stylem życia pomaga w utracie zbędnych kilogramów. Utrata wagi jest tylko jedną z wielu korzyści wynikających z dodania nasion kopru włoskiego do codziennej diety. Te maleńkie nasiona zawierają mnóstwo potężnych składników odżywczych, które utrzymują ludzkie ciało w zdrowiu. Oto kilka sposobów, dzięki którym koper włoski pomaga zredukować kilka zbędnych kilogramów w organizmie.Nasiona kopru włoskiego są bardzo bogate w błonnik pokarmowy, który spowalnia proces trawienia. Oznacza to, że po spożyciu jednej porcji nasion kopru włoskiego, nie będziesz głodny w najbliższym czasie, co może zapobiec przejadaniu się. Dodatkowo, dzięki obecności przeciwutleniaczy, nasiona kopru włoskiego pomagają w poprawie zdolności absorpcji witamin i minerałów przez organizm. Inną zaletą przeciwutleniaczy jest to, że pomagają w rozbiciu tłuszcze i węglowodany w organizmie, co pomaga w uniknięciu dodatkowych funtów.Nasiona kopru włoskiego mają również właściwości moczopędne, które pomogą Ci w wypłukiwaniu toksyn i innych szkodliwych płynów z organizmu. Znacznie bardziej preferowaną alternatywą dla herbaty z nasion kopru włoskiego jest napój z nasion kopru włoskiego o nazwie Variyali Sherbet. Ten pikantny napój jest wspólnym napojem w Indiach, i jest zwykle spożywane w lecie, aby utrzymać ciało uwodnione i chłodne. Nie tylko Variyali Sherbet pomaga w utracie wagi, ale także pomaga w detoksykacji organizmu, pozbycie się kwasowości i zmniejszenie stresu. Może to być przypisane do niekończącej się listy przeciwutleniaczy obecnych w nasionach kopru włoskiego, takich jak zeaksantyna, luteina, beta-karoten, chlor, mangan, cynk, selen, fosfor i więcej, które są znane do ochrony organizmu przed stresem oksydacyjnym i poprawy tempa metabolizmu ludzkiego ciała.

Oto przepis, aby zrobić jedną szklankę Variyali Sherbet:

Instrukcje:

  • Zmiel nasiona kopru włoskiego i kardamon na drobny proszek w robocie kuchennym lub mikserze.
  • Teraz namocz koper włoski i kardamon w proszku przez prawie 8 godzin w 2 szklankach wody.
  • Następnie należy zmielić cukier kamienny na drobny proszek.
  • Przecedzić płyn z namoczonych nasion kopru włoskiego i kardamonu do pojemnika.
  • Dodać szczyptę czarnej soli do pojemnika.
  • Dodać cukier puder i mieszać przez 30 sekund.
  • Podawać w szklance z kostkami lodu.

Podsumowanie

W Indiach nasiona kopru włoskiego są dość popularne wśród ludzi, ponieważ nasiona te w cudowny sposób leczą niekończącą się listę dolegliwości trawiennych, takich jak kolka u niemowląt, gazy jelitowe, zgaga i wiele innych. Możesz nawet użyć nasion jako odświeżacza do ust po obfitym posiłku. Dlatego też widzimy, że nasiona kopru włoskiego oferują szeroką gamę korzyści, które czynią je bardzo popularnymi wśród ludzi. Następnym razem, gdy będziesz myślał o włączeniu do swojej diety produktu spożywczego o wielu korzyściach zdrowotnych, powinieneś rozważyć nasiona kopru włoskiego, ponieważ będą one idealnie pasować do Twoich długo- i krótkoterminowych celów zdrowotnych.