Najnowsze artykuły

Zdrowy przewodnik po soku z aloesu dla...

Cukrzyca jest szeroko rozpowszechnioną chorobą, na którą cierpi znaczna część społeczeństwa. Powoduje ona wzrost poziomu cukru we krwi powyżej...

Czytaj Więcej

6 Korzyści i skutki uboczne nasion Sabja

Nasiona Sabja, zwane również tukmaria lub nasionami bazylii, to czarne nasiona, które wyglądem przypominają nasiona chia i oferują ogromne korzyści zdrowotne. Pochodzą z Indii, ale różnią się od świętej bazylii - zwanej również Tulsi. Nasiona Sabja są bogate w białko, niezbędne tłuszcze, węglowodany i są pełne błonnika. Co zaskakujące, nie zawierają one żadnych kalorii.

Nasiona Sabja są bardzo twarde i nie mogą być spożywane na surowo. Najlepiej spożywać je po namoczeniu w wodzie, co sprawia, że stają się bardziej galaretowate. Nasiona Sabji pochodzą zazwyczaj z bazylii słodkiej Ocimum basilicum, którą powszechnie stosujemy jako przyprawę. Ponieważ pochodzą one z rośliny bazylii słodkiej, są powszechnie nazywane nasionami bazylii słodkiej.

Korzyści płynące z nasion sabja w ajurwedzie i medycynie chińskiej są znane od jakiegoś czasu.Dopiero w niedawnej przeszłości uznano korzyści płynące z nasion sabja.

 

Nasiona Sabji - korzyści

Nasiona Sabja mają wiele korzyści, które obejmują, ale nie są ograniczone do następujących:

1. Wspomaga utratę wagi

Bogate w kwas alfa-linolenowy, nasiona sabja są znane z korzyści dla utraty wagi. Ponieważ są pełne błonnika, utrzymują uczucie sytości przez długi czas, zapobiegają niechcianym zachciankom i pomagają w utracie wagi.

2. Kontroluje poziom cukru we krwi

To spowalnia metabolizm organizmu i kontroluje konwersję węglowodanów do glukozy. Jest uważany za dobry dla pacjentów z cukrzycą typu II.

3. Pomaga złagodzić zaparcia i wzdęcia

Nasiona Sabja naturalnie odtruwają organizm, regulując płynne ruchy jelit. Zawierają olejek lotny, który pomaga złagodzić gazy z przewodu pokarmowego i działa jako środek oczyszczający żołądek.

4. Pomaga w leczeniu kwasowości i zgagi

Nasiona Sabja pomagają zneutralizować kwaśne działanie HCL w organizmie, co może przynieść ulgę od kwasowości i zgagi. Ponieważ nasiona są spożywane po namoczeniu w wodzie, zawartość wody pomaga ukoić wyściółkę żołądka, a tym samym uwolnić się od uczucia pieczenia.

5. Dobre dla skóry i włosów

Korzyści z nasion Sabja dla skóry można osiągnąć dodając zmiażdżone nasiona sabja do oleju kokosowego i nakładając go na dotknięty obszar. Pomaga to w leczeniu dolegliwości skórnych, takich jak egzema i łuszczyca. Regularne spożywanie nasion sabja pomaga organizmowi w wydzielaniu kolagenu, który jest niezbędny do tworzenia nowych komórek skóry.

Udowodniono również, że nasiona sabji są korzystne dla zdrowych włosów, ponieważ są pełne żelaza, witaminy K i białka, które jest potrzebne dla długich i mocnych włosów. Antyoksydacyjne właściwości nasion sabja również korzystnie wpływają na skórę i włosy.

6. Pomaga leczyć kaszel i przeziębienie

Kolejną zaletą nasion sabja jest ich właściwość przeciwskurczowa. Nasiona te łagodzą skurcze mięśni i pomagają im się zrelaksować. Właściwości przeciwskurczowe pomagają kontrolować krztusiec. Pomagają one również we wzmacnianiu systemu odpornościowego organizmu.

Nasiona Sabja są bogatym źródłem minerałów, które są niezbędne dla organizmu, aby zachować zdrowie. Są one pełne korzyści zdrowotnych i ostatnio zaczęły zyskiwać popularność ze względu na swoje właściwości odchudzające.

Nasiona Sabji dla utraty wagi

Nasiona Sabja są znane z roli, jaką odgrywają w ajurwedyjskich lekach łagodzących dolegliwości, takie jak wysokie ciśnienie krwi, cholesterol, depresja, cukrzyca typu II i zaburzenia równowagi metabolicznej. Niedawno odkryto, że nasiona sabji mają zdolność utrzymywania uczucia sytości, a tym samym pozwalają uniknąć niechcianego objadania się. Nasiona Sabja na odchudzanie zyskały ostatnio ogromną popularność ze względu na spójne i wiarygodne dowody na ich właściwości odchudzające.

Nasiona Sabja pęcznieją i uwalniają enzymy trawienne, gdy są namoczone w wodzie. Te enzymy trawienne tłumią apetyt i pomagają zmniejszyć niepożądane pragnienia. Nasiona te są pełne błonnika, który utrzymuje uczucie sytości przez długi czas. Dodatkowo zapobiegają one niepotrzebnemu przejadaniu się poprzez zmniejszenie apetytu.

Nasiona Sabja są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze, takie jak wapń, magnez, żelazo, fosfor i multiwitaminy. Są one również bogate w kwas alfa-linolenowy, który stymuluje metabolizm spalania tłuszczu w organizmie. Badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że codzienne spożywanie kwasu linolenowego powoduje utratę tłuszczu.

Jak stosować nasiona sabja dla zdrowej utraty wagi?

Nasiona Sabja są pełne składników odżywczych i są uważane za najlepszy sposób na utratę wagi bez niedoboru niezbędnych składników odżywczych, których potrzebuje Twój organizm. Są one najbardziej skuteczne, gdy są spożywane po namoczeniu ich w wodzie. Kiedy nasiona sabja są namoczone w wodzie, woda sprawia, że stają się one półprzezroczyste i miękkie.

Aby wykorzystać nasiona sabji do odchudzania, namocz jedną do dwóch łyżeczek nasion w filiżance pełnej ciepłej wody. Spożywać je bezpośrednio po piętnastu minutach. Można również posypać te nasiona w sałatkach i zupach, lub wymieszać je z lemoniadą lub zieloną herbatą.

Skutki uboczne nasion Sabji

Możesz spożywać nasiona sabji bez obaw, że wejdą one w interakcję z innymi lekami. Chociaż nasiona te stanowią niewielkie zagrożenie i są tolerowane przez prawie wszystkie osoby, sugeruje się skonsultować się z lekarzem. Jeśli te nasiona są podejmowane w ograniczonej ilości, nie stanowią żadnego zagrożenia. Ale przedawkowanie nasion sabji ma pewne skutki uboczne. Dzienna zalecana dawka nie powinna przekraczać łyżki stołowej, choć może się różnić w zależności od osoby. Nasiona Sabja skutki uboczne to biegunka, wymioty, nudności, trądzik, refluks kwasowy, ból głowy, dyskomfort w brzuchu, utrata apetytu i takie. Nasiona Sabja może również powodować niski poziom cukru we krwi u niektórych osób.

Większość pracowników służby zdrowia nie zaleca spożywania nasion sabji kobietom w ciąży i dzieciom. Dzieci mogą udławić się nasionami, jeśli nie są one dobrze wymieszane w wodzie. Ponieważ uważa się, że nasiona sabji obniżają poziom estrogenu w organizmie, nie są zalecane dla kobiet w ciąży. Ponieważ olej i ekstrakty z bazylii mogą spowalniać krzepnięcie krwi, nie zaleca się ich spożywania, jeśli niedawno przeszedłeś operację lub jesteś ranny. Jeśli masz zaplanowaną operację, musisz przestać stosować bazylię co najmniej dwa tygodnie przed zabiegiem. Ponieważ skutki uboczne nasion sabji różnią się w zależności od osoby, zaleca się skonsultowanie się z lekarzem przed ich spożyciem.

Przepisy

Nasiona Sabja oferują wiele korzyści zdrowotnych. Jednak moczenie ich w wodzie i spożywanie może okazać się nudne. Aby uczynić te nasiona interesującymi, wypróbuj niektóre z poniższych przepisów.

1. Skręt w Lemoniadę

Składniki

  • Sok z 1 cytryny2 szklanki schłodzonej wody (opcjonalnie kostki lodu)3 łyżki stołowe syropu truskawkowego2 łyżeczki nasion sabja4 do 5 liści mięty grubo porozrywanychCzubek soli do każdej szklanki (opcjonalnie)

Czas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 5 minutSposób przygotowania: 2

Przygotowanie

  1. Umyć i namoczyć nasiona sabja w ciepłej wodzie przez 10 do 15 minut.Odcedzić nadmiar wody i odstawić na bok.W słoiku dodać syrop truskawkowy, sok z cytryny i schłodzoną wodę. Dobrze wymieszać.Dodać odcedzone nasiona sabja, wymieszać i przelać do schłodzonej szklanki.Dodać liście mięty i sól.Można dodać kostki lodu i podawać schłodzone.

Możesz również użyć syropu różanego lub innego napoju o smaku owocowym zamiast syropu truskawkowego. Możesz po prostu dodać nasiona sabji do dowolnego soku owocowego. Nasiona sabja z wodą kokosową nie tylko dobrze smakują, ale jest to również najlepszy sposób na ochłodzenie ciała w okresie letnim.

2. Kaszka z nasionami Sabji z owocami mieszanymi

Składniki

  • 400 ml niesłodzonego mleka migdałowego¼ łyżeczki mielonego cynamonu2 łyżki nasion sabja2 banany połamane2 daktyle odszypułkowane2 filiżanki posiekanych mieszanych owoców szczypta soli

Czas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 15 minutPrzyprawy: 2

Przygotowanie

  1. Umyć i namoczyć nasiona sabja w ciepłej wodzie przez 10 do 15 minut. Odcedzić nadmiar wody i odstawić na bok.W blenderze zmiksować banana, niesłodzone mleko migdałowe, daktyle, cynamon i sól. Wymieszać z nasionami sabja i odstawić na co najmniej 10 minut.Podawać owsiankę sabja w miseczkach, posypaną zmiksowanymi owocami.

Możesz dodać więcej mleka migdałowego, aby zmienić konsystencję owsianki.

Podsumowanie

Nasiona Sabja są znane z korzyści, które dodają wartości do twojego życia. Nie tylko pomagają w utrzymaniu zdrowej skóry i włosów, ale również oferują kilka innych korzyści zdrowotnych niezbędnych dla zdrowego życia. Ostatnio nasiona sabji zaczęły zyskiwać popularność ze względu na ich zdolność do wspomagania utraty wagi. Należy zauważyć, że chociaż nasiona sabja mają wiele korzyści odżywczych, należy skonsultować się z doświadczonym lekarzem przed dodaniem ich do swojej diety.