Najnowsze artykuły

Zdrowy przewodnik po soku z aloesu dla...

Cukrzyca jest szeroko rozpowszechnioną chorobą, na którą cierpi znaczna część społeczeństwa. Powoduje ona wzrost poziomu cukru we krwi powyżej...

Czytaj Więcej

Seler: Fakty żywieniowe, korzyści i 3 zdrowe przepisy

Seler jest uprawiany i spożywany jako warzywo od czasów starożytnych. Należy do rodziny baldaszkowatych (Umbelliferae), która znana jest z przyjemnie pachnących roślin, takich jak pietruszka czy marchew. Uważany jest za środek oczyszczający i bardzo pożywny. Seler jest bardzo wszechstronnym warzywem, ponieważ prawie wszystkie jego części mogą być spożywane w ten czy inny sposób - czy to włóknista łodyga, zielone liście czy nasiona. Niektórzy rozkoszują się jego surową formą i używają go w sałatkach. Inni lubią zawierać je w ich polewkach, gulaszach i pieczeniach.

Liście selera funkcjonują jako świeża przyprawa dla zup lub gulaszów i nadają lekko pikantny smak podobny do czarnego pieprzu. Jest również chętnie używany w jego suszonej formie. Zmienia się w suche zioło, które znów może być użyte w niezliczonych potrawach, aby wzmocnić ich smak. Ryba lub mięso z suchą przyprawą do selera jest popularnym daniem w wielu kuchniach świata. Nawet jego nasiona są bardzo użyteczne. Pozyskuje się z nich olej, który jest szeroko stosowany w perfumach. Zmielone nasiona selera dają również sól selerową, która jest używana do przyprawiania potraw ze względu na swój aromatyczny i pikantny smak. Starożytna indyjska praktyka medyczna Ayurveda również wykorzystuje te nasiona ze względu na ich właściwości lecznicze.

Wartość odżywcza selera naciowego

Seler jest bardzo pożywnym warzywem, które składa się głównie z wody i błonnika pokarmowego. Jest to niskokaloryczna żywność, która jest niezwykle bogata w przeciwutleniacze. Jest pełen niezbędnych witamin, takich jak witamina K, witamina A, witamina B2, witamina B5, witamina B6, folian, witamina C i witamina E. Minerały takie jak wapń, potas i sód są również często spotykane w selerach. Poniżej znajduje się lista wszystkich składników odżywczych, które można znaleźć w 100g porcji selera naciowego:

  • Błonnik - 1,6gTłuszcze - 0,1gBiałko - 0,8gWęglowodany - 3,5g

5 korzyści zdrowotnych płynących z selera naciowego

Jak pokazano powyżej, seler naciowy jest pełen ważnych witamin i minerałów, co czyni go jednym z najbardziej korzystnych warzyw w Twojej kuchni. Poniżej wyszczególniamy konkretne korzyści zdrowotne, które można uzyskać poprzez włączenie selera do swoich posiłków.

1. Przeciwutleniacz i przeciwzapalny

Seler jest ładowany z przeciwutleniaczy, które zwalczają stany zapalne i uszkodzenia komórek znane jako przyczyny przedwczesnego starzenia się. Reguluje on również przepływ krwi w organizmie i optymalizuje ciśnienie krwi. Kwercetyna jest rodzajem flawonoidu obecnego w selerze, który łagodzi stany zapalne. Wstępne badania donoszą o roli kwercetyny jako środka przeciwnowotworowego, jak również.

2. Magazyn składników odżywczych

Seler jest skarbnicą wielu niezbędnych składników odżywczych, których Twoje ciało potrzebuje codziennie do idealnego funkcjonowania. Zawiera witaminę A, która jest niezbędna dla silniejszej odporności, lepszych oczu, zdrowszej skóry i warunków związanych ze starzeniem się. Seler jest również bogaty w witaminę K, która zwiększa gęstość kości i wspomaga krzepnięcie krwi. Optymalna gęstość kości może oznaczać mniejsze ryzyko złamań. Jeśli przepisano Ci leki rozrzedzające krew, to tym bardziej musisz zadbać o to, by poziom witaminy K nie spadł.Seler jest bogaty w foliany. Pomaga on w rozwoju poznawczym i wydajności. Brak folianów w diecie został przypisany do problemów, takich jak utrata pamięci i zmęczenie. Jest to również ważne dla rozwoju i zdrowia płodów.Seler jest dobrym źródłem potasu, który pomaga w pielęgnowaniu masy mięśniowej i zdrowego funkcjonowania serca. Pomaga w zarządzaniu ciśnieniem krwi, aby zapewnić, że nie ma żadnych niepożądanych wahań z nim. Oprócz tego kilka innych ważnych witamin i minerałów, istnieją inne składniki odżywcze również obecne jak witamina C, witamina B, magnez i wapń.

3. Poprawia trawienie

Seler jest bardzo wysoka na błonnik pokarmowy, który jest bezpośrednio odpowiedzialny za zdrowie jelit i jelit. Jedzenie diety bogatej w błonnik sprawia, że jesteś bardziej syty i czujesz sytość przez dłuższy czas. Dzięki temu nie musisz często podjadać, co pozwala aktywnie ograniczyć spożycie kalorii. Błonnik zwiększa również objętość i gładkość stolca, dzięki czemu poprawia stan zdrowia jelit.

4. Pomaga w utracie wagi

W przeważającej części, seler jest po prostu woda, co oznacza, że jedna łodyga zazwyczaj zawiera tylko około siedmiu kalorii. Ponadto, wysoka zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że czujesz się najedzony przez dłuższy czas, co ogranicza niepotrzebne podjadanie. Badania wykazały, że przeżuwanie pokarmu odgrywa równie ważną rolę w zaspokajaniu głodu, co sam pokarm. Żucie wyzwala uwalnianie hormonów sytości, które sprawiają, że czujesz się pełny.

5. Środek nawilżający

Seler składa się w dużej mierze z wody, co sprawia, że jest to bardzo orzeźwiająca przekąska, która utrzyma Cię w stanie nawodnienia. Posiadanie wystarczającej ilości wody jest niezbędne do przetrwania, a także dla dobrego samopoczucia organizmu. Nawodnienie pomaga również poprawić jakość skóry i włosów.

Indyjskie przepisy inspirowane selerem

Kuchnia indyjska oferuje wiele różnych pysznych sposobów na przygotowanie tego warzywa. Możesz czerpać wszystkie niesamowite korzyści zdrowotne bez kompromisów w kwestii smaku. Poniższe przepisy ilustrują wspaniałe sposoby gotowania i spożywania selera.

Kerala's Celery Kootu Curry

To wegetariańskie danie jest łatwe i szybkie do przygotowania. Bardzo dobrze komponuje się z ryżem i rasamem. Potrzebne będą następujące składniki: -

Składniki:

  • 1 filiżanka selera1 ½ filiżanki moong dal1 filiżanka ogórka2 łyżki stołowe mleka kokosowego2 łyżki stołowe oleju kokosowego1 łyżka stołowa nasion gorczycy5 liści curry1 łyżka stołowa urad dal1 łyżka stołowa kurkumy w proszku1 łyżka stołowa rasam w proszku2 łyżki stołowe soli.

Metoda:

  • Posiekaj seler i ogórek i odłóż na bok.Ugotuj pod ciśnieniem moong dal i odstaw na bok.Na patelni rozgrzej olej i usmaż nasiona gorczycy wraz z urad dal.Kontynuuj do momentu, aż nasiona gorczycy zaczną się trząść, a urad dal zmieni kolor na złotobrązowy.Dodaj liście curry wraz z posiekanym ogórkiem i selerem.Dodaj sól, kurkumę w proszku i rasam w proszku.Dodaj filiżankę wody i wszystko dobrze wymieszaj.Przykryj i pozostaw na średnim ogniu przez 10 minut.Dodaj ugotowany moong dal wraz z mlekiem kokosowym.Przykryj ponownie i pozostaw na wolnym ogniu przez 5 minut.Podawaj na gorąco z ugotowanym ryżem.

South Indian seler Stir Fry

Ten piękny przepis wykorzystuje seler w całości. Jest to bardzo zdrowy sposób jedzenia tego warzywa. Będziesz musiał zmontować następującą listę przedmiotów: -

Składniki:

  • 1 łyżka stołowa oleju kokosowego1 łyżka stołowa nasion gorczycy4 suszone czerwone chili1 łyżka stołowa urad dal8 liści curry1 cebula1 łyżka stołowa kurkumy w proszku1 ½ filiżanki selera1 filiżanka wody1 filiżanka suszonego kokosa2 łyżki stołowe soli.

Sposób przygotowania:

  • Na osobnej patelni rozgrzej olej i dodaj nasiona gorczycy. Kiedy nasiona zaczną się chlapać, dodaj czerwone chili, urad dal i liście curry. Sauté przez 2 minuty.Dodaj posiekaną cebulę, sól i kurkumę w proszku. Sauté ponownie przez 10 minut.Dodaj seler, kokos i wodę. Gotować przez 15 minut. Podawać na gorąco z ryżem lub sambarem.

Zupa selerowa

To comfort food jest zarówno pyszne, jak i sycące. Pięknie zielona w kolorze i bardzo aromatyczna zupa jest idealna jako dodatek lub główny posiłek.

Składniki:

  • 2 filiżanki selera2 łyżki stołowe liści kopru1 łyżka stołowa masła½ filiżanki cebuli1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej1 filiżanka wody1 filiżanka mleka2 łyżki stołowe soli1 łyżka stołowa czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzej trochę masła i dodaj cebulę. Podsmażaj na średnim ogniu przez 2 minuty, dodaj seler i ponownie podsmażaj przez 2 minuty, dodaj wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, ostudź, a następnie zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Podgrzać i dodać mąkę kukurydzianą, mleko, koperek, sól, czarny pieprz. Gotować przez 5 minut ciągle mieszając i podawać na gorąco.

Podsumowanie

Seler naciowy dostarcza organizmowi wielu korzyści. Właściwości przeciwutleniające, które zwalczają objawy starzenia się; różnorodność niezbędnych składników odżywczych, które utrzymują ogólny stan zdrowia Twojego organizmu; lepszy metabolizm i trawienie; zwiększone nawodnienie każdego organu w Twoim ciele, i wreszcie, pomaga w utrzymaniu zdrowej diety bez narażania kubków smakowych. Dlatego spróbuj włączyć do diety to prozdrowotne warzywo, a zauważysz widoczne zmiany w swoim organizmie.