Przejdź do przepisu Przejdź do filmu Wydrukuj przepis Baton proteinowyBiałko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym dla ludzkiego organizmu...
Czytaj WięcejSzczypiorek: Wartość odżywcza, korzyści zdrowotne i potencjalne skutki uboczne
Szczypiorek, o delikatnym smaku cebuli, jest jadalnym ziołem, które można znaleźć w większości sklepów spożywczych. W naszej kuchni często służy jako składnik wykończeniowy w przepisach. Ze względu na jego smakowity, pikantny charakter, szczypiorek dodaje się do dań kuchni meksykańskiej, sałatek, sosów, zup, potraw z ziemniaków i ryb. Media kulinarne nazywają szczypiorek klasycznym ziołem w każdej kuchni. Ponadto ta roślina zielna o lawendowych kwiatach ma wszechstronne właściwości lecznicze.
Ludzie stale poszukują możliwości spożywania superfoods. Termin ten odnosi się do produktów spożywczych, które zapewniają wyjątkowe wartości odżywcze przy mniejszej ilości kalorii. Szczypiorek jest bogaty w dobroczynne składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczny. Co więcej, mnogość bioaktywnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy zawartych w szczypiorku sprawia, że jest on potencjalnym superżywnością.
Szczypiorek jest jednym z najłatwiejszych w uprawie ziół wieloletnich, dzięki czemu jest powszechnie dostępny. Można go po prostu uprawiać wzdłuż chodników, w ogródku ziołowym lub w pojemnikach, jeśli zajdzie taka potrzeba. Potrzebne jest tylko miejsce o dużym nasłonecznieniu. Ponadto szczypiorek zyskał uznanie w tradycyjnej medycynie chińskiej dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym.
Co to jest szczypiorek?
Szczypiorek, naukowo określany jako Allium schoenoprasum, należy do rodziny roślin allium. Jest aromatycznym ziołem blisko spokrewnionym z cebulą dymką, porem, czosnkiem i cebulą. Szczypiorek, zwykle spożywany na surowo, jest popularny w diecie śródziemnomorskiej. Jest jednak szeroko uprawiany w Ameryce Północnej, Azji i Europie.
Szczypiorek jest spokrewniony z cebulą, ale różni się od zielonej cebulki. Obie różnią się od siebie wizualnie, mimo że mają podobny, łagodny, cebulowy smak. Łodygi szczypiorku są długie, delikatne i jednolicie zielone. W przeciwieństwie do nich, zielona cebulka ma grubszą, twardą łodygę, która jest biała na dole i zielona na górze. Ponadto, ta biała część zielonej cebulki nadaje jej bardziej wyrazisty smak niż szczypiorek. Ponadto, w przeciwieństwie do zielonej cebulki, szczypiorek nie przechowuje się długo w lodówce.
Rodzaje szczypiorku
Szczypiorek zwyczajny
Jak sama nazwa wskazuje, szczypiorek zwyczajny jest najłatwiejszy do znalezienia. Rośnie dziko na wielu obszarach i jest dobrze znany ze swojego łagodnego cebulowego smaku. Ma również jadalne kwiaty, puste łodygi i rośnie w smukłych cebulkach. Ich maksymalna wysokość wynosi 15 cali. Kwiaty mogą być czerwone, fioletowe, różowe lub białe. Szczypiorek jest bogaty w witaminy B1, B2 i B3, które ułatwiają trawienie. Stanowi przede wszystkim dodatek do dań kuchni francuskiej.
Szczypiorek chiński
Szczypiorek chiński, nazywany również czosnkiem, rośnie wyżej niż odmiany standardowe. Dzięki temu ma bardziej płaskie liście i bardziej intensywny czosnkowy smak. Ponadto, w przeciwieństwie do szczypiorku zwyczajnego, szczypiorek chiński pozbawiony jest pustych w środku łodyg i ma tylko białe kwiaty.
Ze względu na swój pikantny smak, szczypiorek chiński dodaje się do sosów sałatkowych i puree ziemniaczanego. Jest on również doskonałym źródłem tiosulfinianów, związków o silnym działaniu przeciwnowotworowym.
Szczypiorek syberyjski
Szczypiorek syberyjski, zwany również niebieskim, jest mniej znaną odmianą szczypiorku. Pochodzi z Chin, Rosji, Mongolii i Kazachstanu. Szczypiorek syberyjski osiąga wysokość do dwóch stóp, co sprawia, że jest znacznie wyższy od szczypiorku chińskiego czy zwyczajnego. Jednak w smaku jest niemal podobny do szczypiorku zwyczajnego i jest dostępny w lokalnych gospodarstwach zielarskich lub sklepach dla smakoszy.
Właściwości odżywcze szczypiorku
Szczypiorek może stanowić element każdej zbilansowanej diety ze względu na swoje właściwości odżywcze.
Wartości odżywcze w szczypiorku - W 100 gramach świeżego szczypiorku znajdują się następujące składniki odżywcze:
- Kalorie - 30 kcal
- Błonnik - 2,5g
- Białko - 3,27g
- Węglowodany - 4,35g
- Tłuszcz ogółem - 0,73g
Korzyści zdrowotne wynikające z zastosowania szczypiorku
Szczypiorek, stosowany w zalecanych ilościach, wykazuje wiele korzyści zdrowotnych.
1. Właściwości antybakteryjneSzczypiorek
posiada niezwykłe właściwości antybakteryjne. Wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Szczypiorek może więc chronić nas przed sezonowymi infekcjami wirusowymi i szkodliwymi mikroorganizmami. Właściwości antywirusowe szczypiorku hamują rozwój wirusów, zwalczają obce patogeny i wzmacniają odporność. Co najważniejsze, badania wykazały, że szczypiorek ma najwyższą aktywność przeciwbakteryjną wobec patogenów przenoszonych przez żywność. Napary ziołowe ze szczypiorku są skutecznym środkiem przeciwko infekcjom drożdżakowym i wirusowym.
2. Potencjał przeciwnowotworowySzpiorek
jest doskonałym źródłem luteiny i zeaksantyny. Są to dwa rodzaje antyoksydantów flawonoidowych, które doskonale sprawdzają się w walce z rakiem jamy ustnej i płuc. Oprócz przeciwutleniaczy flawonoidowych szczypiorek jest bogaty w allicynę. Dowody naukowe sugerują, że allicyna jest ważnym przeciwutleniaczem, który obniża prawdopodobieństwo zachorowania na raka piersi. Co więcej, gęsty błonnik zawarty w szczypiorku również pomaga w walce z rakiem jelita grubego.
Liczne inne badania potwierdzają, że szczypiorek może również zapobiegać rakowi prostaty. Dzieje się tak, ponieważ szczypiorek stymuluje syntezę glutationu w organizmie. Glutation, rozpuszczalny w wodzie przeciwutleniacz, działa jak czynnik identyfikujący nowotwory. Identyfikuje składniki rakotwórcze i pomaga je wyeliminować. Dzięki temu szczypiorek jest jeszcze bardziej korzystny w profilaktyce nowotworowej.
3. Wspomaga wzrost włosówWyciąg
ze szczypiorkusłuży jako domowy środek wspomagający wzrost włosów. Jego właściwości antybakteryjne mogą leczyć infekcje skóry głowy, co z kolei wspomaga tworzenie się nowych mieszków włosowych. Ponadto szczypiorek powoduje większy przepływ krwi w kierunku skóry głowy. Lepsze ukrwienie ostatecznie ułatwia wzrost włosów. Stosowanie wyciągu ze szczypiorku jako okładu na włosy odżywia skórę głowy i wzmacnia mieszki włosowe.
4. Przyjazny dla
diabetykówFlawonoidy zawarte w szczypiorku pomagają zwalczać skutki uboczne związane z wysokim poziomem cukru we krwi. Flawonoidy te zapewniają właściwości przeciwcukrzycowe i leczą cukrzycę typu 2. Szczypiorek ma niewielki indeks glikemiczny wynoszący 15, co pozwala utrzymać poziom cukru we krwi na stałym poziomie. Ponadto szczypiorek zawiera tylko 0,1 g węglowodanów w porcji 5 g, co wydaje się korzystne dla pacjentów z cukrzycą. Szczypiorek nie powoduje więc gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
5. Korzystny w ciążySpożywanie
szczypiorku wczasie ciąży ma potencjalne korzyści dla przyszłych mam. Jest bezpieczny w spożyciu i zawiera dobroczynne działanie folianów. Lekarze zawsze podkreślają znaczenie folianów w czasie ciąży. Jest to ważna witamina z grupy B, która zapobiega wrodzonym wadom mózgu i rdzenia kręgowego. Foliany pomagają także w syntezie DNA i podziale komórek.
Szczypiorek jest również bogaty w witaminę C, niezbędną do rozwoju odporności w czasie ciąży. Pamiętaj tylko, aby odpowiednio oczyścić i umyć szczypiorek przed spożyciem.
6. Poprawia jakość snu i nastrójSzczypiorek
może poprawić jakość snu. Jest bogaty w cholinę, aktywny składnik, który stymuluje zdrowy sen. Dlatego warto spożywać szczypiorek, aby wspomóc leczenie bezsenności.
Szczypiorek jest również bogaty w kwas foliowy. Jest on znany z tego, że pobudza produkcję serotoniny i dopaminy. Są to hormony związane z poprawą nastroju.
7. Leczenie kamieni nerkowychW
najnowszych badaniach wykazano, że zarówno świeży, jak i suszony napar z liści szczypiorku może rozpuszczać kryształy szczawianu wapnia. Kryształy te są niechlubnymi kamieniami nerkowymi. Ponadto szczypiorek zawiera związek organiczny o nazwie octan etylu. Ma on właściwości przeciwzapalne i leczy wapniowe kamienie nerkowe. Tak więc przyjmowanie szczypiorku może być skutecznym lekiem ziołowym na kamienie nerkowe.
8. Poprawia zdrowie sercaAllicyna
, główny związek obecny w szczypiorku, obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi. Jej działanie polega na stymulowaniu uwalniania tlenku azotu w krwiobiegu. Proces ten zmniejsza sztywność naczyń krwionośnych i ostatecznie obniża ciśnienie krwi.
Ponadto szczypiorek zawiera inny związek organiczny, znany jako kwercetyna. Jest ona bezpośrednio zaangażowana w zapobieganie powstawaniu blaszek miażdżycowych i obniża ryzyko udaru.
Sposoby wykorzystania szczypiorku
Roztwór do płukania włosów
Szczypiorek należy gotować w wodzie przez 10 minut, a następnie odcedzić. Po ostudzeniu dodać wyciśnięty sok z limonki. Wymieszaj zawartość i stosuj do płukania włosów.
Maseczka do twarzy
Szczypiorek może służyć jako maseczka do twarzy dla osób o suchej skórze. Najpierw umyj szczypiorek i zrób z niego puree. Następnie nałóż na niego maseczkę i pozostaw na około 25-30 minut. Zmyj wodą, a następnie nałóż krem nawilżający.
Środek na ból gardła
Szczypiorek jest środkiem przeciwgrypowym, który dodaje się do codziennych posiłków. Ponadto, ponieważ szczypiorek ma właściwości przeciwzapalne, łagodzi ból gardła poprzez zmniejszenie stanu zapalnego. Jako środek na ból gardła, pokrojony szczypiorek należy zalać wrzącą wodą. Odstaw do zaparzenia, a następnie odcedź. Wypij wyciąg z wody, gdy stanie się letni.
Środek odstraszający owady
Szczypiorek można stosować jako środek odstraszający owady, wyciskając sok ze szczypiorku i spryskując nim liście. Można zagotować roztwór szczypiorku i wody. Po ostudzeniu używać go do podlewania roślin warzywnych w celu ochrony przed pleśnią.
Zdrowe przepisy z wykorzystaniem szczypiorku
1. Chlebek kukurydziany szczypiorkowo-serowy
- Porcja: 15 sztuk
- Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
- Szczypiorek (mielony) - 3 łyżki stołowe
- Ser cheddar (rozdrobniony) - 1 filiżanka
- Masło (roztopione) - 1/4 szklanki
- Mleko - 1 filiżanka
- Jajka - 2
- Proszek do pieczenia - 4 łyżeczki
- Cukier - 1/4 szklanki
- Mąka uniwersalna - 1 filiżanka
- Mąka kukurydziana - 1 filiżanka
Sposób przygotowania
- W dużej misce połącz proszek do pieczenia, cukier, mąkę i płatki kukurydziane.
- W innej misce ubij masło, mleko i jajka.
- Wymieszaj suche składniki z wilgotnymi. Później dodać ser i szczypiorek.
- Wlej masę do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Piec w temperaturze 400° przez około 18-20 minut, do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Pokroić na prostokątne paski. Podawać na ciepło.
Potencjalne skutki uboczne spożywania szczypiorku
Wzdęcia i gazy
Szczypiorek może powodować wzdęcia brzucha, ponieważ zawiera fruktany, rodzaj węglowodanów, które prowadzą do powstawania gazów. Organizm ma problemy z trawieniem fruktanów, a bakterie jelitowe odżywiają się tymi węglowodanami. To z kolei powoduje gromadzenie się gazów w jelicie grubym. Krótkie gotowanie szczypiorku może jednak zmniejszyć te efekty.
Problemy z jelitami
U niektórych osób szczypiorek może potencjalnie podrażniać przewód pokarmowy. Reaktywne utleniacze uwalniane przez szczypiorek mogą wywoływać problemy jelitowe, takie jak biegunka i kwaśny refluks.
Nie jest idealny przy zapaleniu żołądka
Allium może powodować zaburzenia trawienia. Szczypiorek należy do rodzaju Allium i ma kwaśne pH wynoszące 5,75. Jest to zakres pH, który może pogarszać stan zapalenia żołądka. Co więcej, wysoka zawartość fruktanów w szczypiorku powoduje refluks żołądka. Może to nasilać zapalenie żołądka.
Toksyczny dla zwierząt domowych
Obecne w szczypiorku organiczne związki siarki mogą wywoływać toksyczne działanie szczypiorku u psów. Spożycie szczypiorku prowadzi do toksykozy, czyli choroby spowodowanej zatruciem, u kotów i psów. Co więcej, wchłonięty szczypiorek w ich przewodzie pokarmowym przekształca się w wysoce reaktywne utleniacze.
Nagromadzenie metali i metaloidów
Spożywanie nadmiernej ilości szczypiorku wiąże się z toksycznym poziomem odkładania się nieorganicznego selenu. Przyczynia się również do gromadzenia się metali ciężkich, takich jak kadm. Ponadto może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu nerek, mózgu i wątroby.
O czym należy pamiętać
- Osoby z nietolerancją alg powinny powstrzymać się od spożywania szczypiorku. Mimo nietolerancji, eksperymentowanie ze szczypiorkiem może powodować bolesne gazy, refluks żołądkowy i wzdęcia.
- Reakcje alergiczne na szczypiorek są bardzo różne u różnych osób. Jeśli więc u kogoś reakcja na szczypiorek jest mniejsza lub żadna, nie oznacza to, że tak samo będzie w Twoim przypadku.
- Jeśli jesteś uczulony na cebulę lub czosnek, przed dodaniem szczypiorku do swojej diety skonsultuj się z lekarzem.
- W okresie ciąży i karmienia piersią szczypiorek należy spożywać doustnie w średnich ilościach. Kobiety w ciąży powinny unikać surowego szczypiorku, aby zapobiec zakażeniu patogenami przenoszonymi przez glebę.
Najważniejsze informacje
Szczypiorek, należący do rodziny Allium, jest absolutnie niezbędny w kuchni. Jest to wieloletnie zioło o cebulowym smaku i długich zielonych łodygach. Oprócz walorów kulinarnych szczypiorek jest wykorzystywany jako superżywność. Szczypiorek zapewnia wyjątkowe korzyści zdrowotne, ponieważ jest bogaty w roślinne przeciwutleniacze i składniki odżywcze, które mają właściwości antynowotworowe, wspomagają ciążę, poprawiają cykl snu i zapobiegają odkładaniu się płytki nazębnej.
Istnieje wiele odmian szczypiorku, takich jak szczypiorek zwyczajny, szczypiorek chiński i szczypiorek syberyjski. Choć ich wygląd różni się nieznacznie, szczypiorek ten ma wysoką wartość odżywczą.
Aby szczypiorek zachował swój smak, należy go krótko gotować. Może nie jest to powszechnie występująca substancja alergizująca, ale nadmierne spożywanie szczypiorku prowadzi do dyskomfortu żołądkowego, gazów, wzdęć i refluksu żołądkowego. Co więcej, szczypiorek może powodować u ludzi akumulację nieorganicznego selenu i kadmu. Mimo to szczypiorek może być zdrową alternatywą dla innych warzyw z rodziny allium.
Najczęściej zadawane pytania (FAQs)
Q. Na co przydaje się szczypiorek?
A. Szczypiorek jest bogaty w antyoksydanty flawonoidowe, kwercetynę, allicynę, witaminę C, folian i cholinę. Jako zioła bogate w składniki odżywcze, wspomagają zdrowie serca, odporność, sen i nastrój.
Q. Jakie są skutki uboczne stosowania szczypiorku?
A. Spożywanie nadmiernych ilości szczypiorku prowadzi do zaburzeń jelitowych, takich jak kwaśny refluks, gazy i wzdęcia. Ponadto nietolerancja szczypiorku objawia się bólem brzucha i dyskomfortem żołądkowym.
Q. Czy szczypiorek to superżywność?
A. Tak. Superfoods są bogate w korzystne składniki odżywcze i niskokaloryczne. Na przykład szczypiorek zawiera witaminy, przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy i związki bioaktywne. Jest również bardzo niskokaloryczny. Dlatego szczypiorek można uznać za superżywność.
Q. Czy jedzenie zbyt dużej ilości szczypiorku jest szkodliwe?
A. Szczypiorek jest bardzo bogaty w związki bioaktywne i przeciwutleniacze. Zjedzenie zbyt dużej ilości szczypiorku spowoduje wzrost stężenia silnych związków organicznych w organizmie. Może to prowadzić do dyskomfortu żołądkowego i zapalenia jelit.
Q. Czy mogę jeść szczypiorek codziennie?
A. Szczypiorek można dodać do codziennej diety, ale należy spożywać go z umiarem. Nadmierne spożywanie szczypiorku nie jest korzystne dla zdrowia przewodu pokarmowego. Mimo że szczypiorek jest bogaty w składniki odżywcze, nie zaleca się codziennego spożywania szczypiorku w większym stężeniu.
Q. Czy szczypiorek powoduje senność?
A. Tak, szczypiorek jest znany z tego, że poprawia jakość snu. Ponieważ szczypiorek zawiera cholinę, aktywny czynnik stymulujący sen, ułatwia zasypianie. Dlatego regularne spożywanie szczypiorku jest idealne dla osób cierpiących na bezsenność.
Q. Jak zaparzyć herbatę ze szczypiorku?
A. Aby przygotować 4 filiżanki herbaty szczypiorkowej, należy zagotować dwie filiżanki wody i mleka. Następnie do wrzącego płynu należy dodać co najmniej 1/2 filiżanki drobno posiekanego szczypiorku. Po ugotowaniu przecedzić herbatę do filiżanek i dodać cukier do smaku.
Q. Czy szczypiorek jest kwaśny?
A. Surowy i nieprzetworzony szczypiorek ma pH w zakresie od 5,75 do 6,0. Dlatego nie jest silnie kwaśny i prawdopodobnie nie powoduje zgagi. Jednak surowy szczypiorek nadal zalicza się do kwasów, a nie do zasad.
Q. Czy szczypiorek jest dobry na porost włosów?
A. Ludzie używają ekstraktu ze szczypiorku jako płukanki do włosów. Jego antybakteryjna natura leczy infekcje skóry głowy i wspomaga wzrost nowych mieszków włosowych. Szczypiorek zwiększa także przepływ krwi w skórze głowy, co ułatwia wzrost włosów.
Q. Czy szczypiorek może wywołać biegunkę?
A. Zdarza się, że szczypiorek jest rozkładany na silne reaktywne utleniacze, które mogą podrażniać jelita. W efekcie prowadzi to do nieregularności w pracy jelit i biegunki. Jednak prawdopodobieństwo wystąpienia biegunki po szczypiorku jest rzadkie, chyba że jesteś na niego uczulony.
Q. Czy szczypiorek i zielona cebulka to to samo?
A. Nie, szczypiorek to nie to samo co zielona cebulka. Ma jednak podobny cebulowy smak i zastępuje się nim w różnych przepisach kulinarnych. Ponadto szczypiorek wizualnie różni się od zielonej cebulki, ponieważ ma długie, cienkie i całkowicie zielone łodygi. Z drugiej strony, zielona cebulka ma znaczną łodygę o grubszych wymiarach.
Q. Czy szczypiorek jest odpowiedni dla osób chorych na cukrzycę?
A. Tak, szczypiorek jest stosowany w leczeniu cukrzycy typu 2 od czasów starożytnych. Ładunek glikemiczny szczypiorku wynosi 15, co jest wartością bardzo niską. Zawiera on również mało węglowodanów. Ponadto, specyficzne związki flawonoidowe występujące w szczypiorku mają działanie przeciwcukrzycowe.
Q. Czy szczypiorek jest szkodliwy dla zapalenia żołądka?
A. Tak, szczypiorek nie jest idealną propozycją żywieniową dla osób z zapaleniem błony śluzowej żołądka. Ze względu na zawartość fruktanów i kwaśne pH, szczypiorek może wywoływać refluks żołądkowy. Ponadto może on pogorszyć stan zapalny żołądka i spowodować dyskomfort w jamie brzusznej.
Q. Czy szczypiorek powoduje gazy?
A. Tak, szczypiorek może powodować gazy. Dzieje się tak dlatego, że surowy szczypiorek zawiera fruktany, które organizm ma trudności z ich strawieniem. W rezultacie bakterie jelitowe żywią się niestrawionymi fruktanami, powodując gazy i wzdęcia.
Q. Czy szczypiorek jest odpowiedni przy kamicy nerkowej?
A. Tak. Ludzie stosują szczypiorek w ziołowym leczeniu kamicy nerkowej. Świeży lub suszony napar z liści szczypiorku może skutecznie rozpuszczać kamienie nerkowe. Jest on również bogaty w octan etylu, środek przeciwzapalny, który leczy kamienie nerkowe.
16. Czy szczypiorek ma działanie przeciwwirusowe?
A. Tak, szczypiorek wykazuje właściwości przeciwwirusowe. Ludzie od lat stosują go w leczeniu infekcji wirusowych. Szczypiorek spożywany z umiarem blokuje rozwój patogenów wirusowych. Ponadto działa on poprzez wzmocnienie odpowiedzi immunologicznej.
Q. Czy można jeść szczypiorek w ciąży?
A. Tak, szczypiorek może być bezpiecznie spożywany w czasie ciąży. Jest bogaty w foliany - rodzaj witaminy z grupy B, która zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu. Ponadto witamina C zawarta w szczypiorku wzmacnia odporność zarówno matki, jak i dziecka.
Tagi: szczypiorekZalety zdrowotne szczypiorkuZdrowieiformaTypy szczypiorku
Komentarze (0)