Najnowsze artykuły

Przepis: Baton proteinowy

Przejdź do przepisu Przejdź do filmu Wydrukuj przepis Baton proteinowyBiałko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym dla ludzkiego organizmu...

Czytaj Więcej

Ostateczny przewodnik po żywności sprzyjającej zdrowiu kości

Kości i szkielety tworzą integralną strukturę ludzkiego ciała. Nasze kości zapewniają wsparcie strukturalne, pomagają nam w przemieszczaniu się, a nawet chronią nasz mózg, serce i inne ważne organy przed uszkodzeniem. Ponieważ pełnią one różne funkcje w organizmie, powinniśmy stale kontrolować stan zdrowia naszych kości. Jeśli nie włączymy regularnych ćwiczeń do naszych codziennych obowiązków lub nie będziemy przestrzegać zdrowych nawyków żywieniowych, nasze kości mogą stać się kruche. Złamania są bardzo bolesne i często wymagają operacji w celu ich wyleczenia. Nie powinniśmy więc lekceważyć zdrowia kości, ponieważ może to czasem prowadzić do długotrwałych problemów zdrowotnych.

Istnieje wiele rzeczy, które możemy zrobić, aby zachować zdrowie i siłę naszych kości. Na przykład, zdrowa dieta odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowych kości. Dlatego dieta powinna zawierać białka, witaminy i minerały, które pomagają w regeneracji kości. Ponadto możemy zachować zdrowe kości, jedząc produkty bogate w wapń i witaminy, regularnie ćwicząc i prowadząc zdrowy tryb życia.

Czynniki wpływające na zdrowie kości

Kości nieustannie się przebudowują, przy czym stare kości ulegają resorpcji, a następnie tworzą się nowe. Jednak całkowita odnowa naszych kości w organizmie trwa około dziesięciu lat. Dlatego dbałość o zdrowie kości jest niezbędna u rosnących dzieci i dorosłych.

Proszę pozostawić to pole puste

Miło mi cię poznać.

Zarejestruj się, aby co miesiąc otrzymywać na swoją skrzynkę pocztową wspaniałe treści.

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności, aby uzyskać więcej informacji.

Gratulacje! Udało Ci się zapisać!

Jak wykazały badania, na wzrost i utrzymanie kości wpływa kilka czynników. Czynniki te mogą być zarówno genetyczne, jak i środowiskowe.

Dziedziczność

Zdrowie kości, jeden z najważniejszych aspektów witalności człowieka, zależy od dziedziczności. Ponieważ dziedziczymy geny od obojga rodziców, wszyscy mamy genetyczny potencjał do wystąpienia wielu problemów. W proces ten zaangażowanych jest jednak wiele genów, a ich wzajemne oddziaływanie nie jest do końca poznane.

Na przykład niektóre geny związane z enzymami są odpowiedzialne za produkcję kości w organizmie. Tak więc dziedziczność odgrywa istotną rolę we wzroście kości i ogólnym rozwoju.

Hormony

Gruczoły dokrewne wytwarzają hormony, które wywołują określone efekty w określonych komórkach. Kilka hormonów odgrywa kluczową rolę w tworzeniu i utrzymaniu kości. Hormon wzrostu, tyroksyna, hormon przytarczyc i insulina wspomagają podziały komórkowe, metabolizm wapnia, produkcję energii i syntezę białek. Zaburzenia równowagi estrogenów i testosteronu przyczyniają się do zahamowania wzrostu kości.

Jak wynika z badań, hormon wzrostu odgrywa istotną rolę w ogólnym rozwoju kości. Poziom hormonu wzrostu wzrasta w dzieciństwie i osiąga najwyższy poziom w okresie dojrzewania. Hormony te stymulują wzrost kości i chrząstek na tym etapie rozwoju. Hormony wzrostu regulują gospodarkę tłuszczową, mięśniową, tkankową i kostną w naszym organizmie. Ponadto, przez całe życie zarządzają innymi elementami metabolizmu, w tym działaniem insuliny i poziomem cukru we krwi. Jednak od wieku średniego poziom hormonów wzrostu ulega obniżeniu.

Badania dowodzą, że hormon tyroksyny jest odpowiedzialny za ogólny rozwój szkieletu, sprawne gojenie się złamań, wzrost liniowy i utrzymanie masy kostnej. Ponadto hormon przytarczyc zwiększa wchłanianie zwrotne wapnia z kości do krwi. Pomaga również w pobieraniu wapnia z jelita cienkiego i nerek.

Ćwiczenia fizyczne

Ludzie często zaniedbują ćwiczenia fizyczne, ale są one równie ważne jak zdrowa dieta. Ćwiczenia fizyczne są kluczem do rozwoju kości w okresie przed okresem dojrzewania. Utrzymują one również wytrzymałość kości w wieku dojrzałym. Kość jest żywą tkanką, która zmienia się z czasem w reakcji na naciski. Dostosowuje się do częstych ćwiczeń fizycznych, zwiększając wytrzymałość i gęstość kości.

Jak wynika z badań, aktywne uczestnictwo w zajęciach fizycznych powinno rozpoczynać się w wieku przedpokwitaniowym. Ponadto należy go kontynuować przez cały okres dojrzewania, aby osiągnąć maksymalną możliwą szczytową masę kostną. Aby zwiększyć szczytową masę kostną, zdecydowanie zaleca się uczestnictwo w sportach wymagających dużego wysiłku, takich jak gimnastyka, ćwiczenia fizyczne z obciążeniem lub sporty takie jak piłka nożna czy piłka ręczna.

Kości tracą wapń szybciej niż go odbudowują, jeśli nie ma takiego obciążenia (co nie jest szkodliwe). Nie trzeba obowiązkowo wykonywać rygorystycznych ćwiczeń; może to być tak proste, jak chodzenie obok codziennych czynności. W przypadku braku ćwiczeń lub u pacjentów przykutych do łóżka, kości stają się cieńsze i bardziej kruche.

Odżywianie

Właściwe odżywianie jest istotnym elementem rozwoju kości. Gwarantuje ono, że organizm otrzymuje wystarczającą ilość składników odżywczych, takich jak białka, witaminy i minerały, aby proces odbudowy i regeneracji kości przebiegał bezproblemowo. Ilekroć pojawia się termin "mocne kości", nasz umysł często obraca się wokół wapnia. Ale oprócz wapnia, wiele innych składników odżywczych również pomaga budować mocne kości.

Składniki odżywcze to surowe składniki, które pomagają w produkcji kości. Jak wynika z badań, wapń, fosfor i białko są podstawowymi elementami macierzy kostnej. Jelito cienkie wymaga witaminy D, aby skutecznie wchłaniać wapń i fosfor. Chociaż witaminy A i C nie wchodzą w skład kości, są one potrzebne do tworzenia macierzy kostnej (kostnienia).

Bez tych i innych składników odżywczych kości nie mogą prawidłowo rosnąć. Dlatego dzieci niedożywione rosną powoli i mogą nie osiągnąć swojego potencjału genetycznego związanego z wysokością, ponieważ w ich organizmach występują niedobory tych składników odżywczych.

Wapń

Wapń jest najważniejszym minerałem dla zdrowia kości. Jest to minerał, z którego zbudowana jest większość kości. Stare komórki kostne przechodzą cykl rozpadu i regeneracji. Dlatego tak ważne jest regularne spożywanie pokarmów bogatych w wapń, aby zachować strukturę i siłę kości.

Jak wynika z badań, nasz organizm nie potrafi produkować wapnia. Możemy go pozyskać jedynie poprzez spożywanie pokarmów bogatych w wapń lub przyjmowanie suplementów wapnia. Jeśli nie jesteśmy w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania na wapń z pożywienia lub suplementów, organizm będzie absorbował wapń z kości, aby uzupełnić tę różnicę. Pomiędzy 25 a 35 rokiem życia gęstość kości osiąga najwyższy poziom, a wraz z wiekiem maleje.

Osteoporoza to "cicha" choroba, w której dochodzi do utraty masy kostnej. W wyniku osłabienia kości zwiększa się prawdopodobieństwo złamań. Stanowi ona poważne zagrożenie dla zdrowia. Osteoporoza jest drugą co do częstości przyczyną zgonów u kobiet, głównie w wieku 60 lat i starszych. Po upadku często nie odzyskuje się pełnej sprawności. Mężczyźni również są narażeni na osteoporozę, ale zapadają na nią o 5 do 10 lat później niż kobiety. W większości przypadków można uniknąć osteoporozy. Dobrym początkiem jest spożywanie odpowiedniej ilości wapnia w diecie.

Znaczna część spożywanego wapnia powinna pochodzić z pożywienia, a suplementy wapnia w małych dawkach powinny być uzupełniane tylko w razie potrzeby. Dzieje się tak dlatego, że nasz organizm wchłania więcej wapnia z pożywienia niż z suplementów.

Witamina D

Witamina D jest niezbędna do utrzymania zdrowych kości i mięśni. Nasz organizm potrzebuje witaminy D do prawidłowego wchłaniania wapnia. Dlatego jest ona niezbędna dla dobrego zdrowia kości. Niedobór witaminy D jest przyczyną krzywicy u dzieci, która powoduje osłabienie kości, koślawe nogi i inne wady układu kostnego, takie jak pochylona postawa.

Witamina D pomaga we wchłanianiu wapnia w jelitach, a także zapewnia całkowitą odnowę i prawidłowy proces mineralizacji kości. Ponadto witamina D pomaga w przyswajaniu fosforu i wapnia z diety. Ma ona również kluczowe znaczenie dla osób cierpiących na osteoporozę. Wapń i witamina D, przyjmowane łącznie, pomagają kobietom po menopauzie w tworzeniu mocniejszych kości.

Magnez

Magnez jest minerałem niezbędnym dla zdrowia kości. Wpływa on bezpośrednio na gęstość mineralną kości, dzięki czemu istnieje mniejsze prawdopodobieństwo złamań i osteoporozy. Niestety, większość osób nigdy nie otrzymuje wystarczającej ilości magnezu w swojej diecie, głównie jeśli spożywają wiele przetworzonych produktów spożywczych ubogich w magnez.

Ponieważ magnez i wapń tak ściśle ze sobą współpracują, większe korzyści przyniesie spożywanie obu tych składników odżywczych w odpowiedniej proporcji, aby mogły one odpowiednio działać. Stosunek wapnia do magnezu wynoszący 2:1 jest przyzwoitą zasadą. Na przykład, jeśli przyjmujesz 1000mg wapnia, musisz również przyjmować 500mg magnezu. U mężczyzn z wyższym poziomem magnezu złamania kości występowały o 44% rzadziej.

Kilka innych składników odżywczych, takich jak fosfor, cynk, potas, witamina A itd. jest niezbędnych dla dobrego zdrowia kości.

Odpowiednie dzienne spożycie składników odżywczych

Wartości te mogą się różnić w zależności od stanu fizjologicznego danej osoby, np. osteoporozy, ciąży, laktacji itp.

  • Wapń: 1000-1200mg/dzień
  • Magnez: 300-400mg/dzień
  • Witamina D: 700-800 IU/dzień
  • Potas: 4000-5000mg/dzień
  • Fosfor: 700-800mg/dzień

Żywność dla zdrowych kości

Zdrowa dieta pomaga wykształcić mocne kości w młodym wieku i utrzymać je w zdrowiu przez całe życie. Pożywna dieta jest tylko jednym z elementów składowych mocnych kości, do których należą także regularne ćwiczenia fizyczne i unikanie określonych czynników ryzyka osteoporozy.

1. Produkty mleczneProdukty mle

czne

są dobrym źródłem wapnia, białka i fosforu. Nasz organizm potrzebuje ich do optymalnego wzrostu kości. Należą do nich mleko i produkty mleczne, takie jak twaróg, ser twarogowy (paneer) i mleko w proszku. Są one jednym z najbogatszych i najlepszych źródeł wapnia w diecie.

Jak wykazały badania, produkty mleczne są doskonałym źródłem wapnia, który zaspokaja nasze zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Ponadto, produkty mleczne są pełne niezbędnych składników odżywczych, które mają znaczący wpływ na rozwój kości. Do tych składników odżywczych należą wapń, witamina D, białko, fosfor, potas oraz inne mikro- i makroelementy.

Nasz organizm regularnie wydala wapń z moczem. Kości z czasem tracą wapń, jeśli dieta nie rekompensuje jego utraty, przez co stają się mniej gęste i bardziej podatne na złamania. Wymagane dzienne spożycie składników odżywczych niezbędnych dla zdrowych kości można łatwo zaspokoić, spożywając trzy porcje produktów mlecznych dziennie. W rezultacie można poprawić zdrowie kości i zmniejszyć prawdopodobieństwo złamań w późniejszym okresie życia.

2. Orzechy i nasiona

  • Nerkowce są dobrym źródłem żelaza, wapnia, cynku, magnezu i folianów. Wszystkie te składniki odżywcze są niezbędne dla zdrowia kości.
  • Migdały zawierają dużo dobrych tłuszczów, białka i wapnia. Ponadto są dobrym źródłem witaminy E, silnego przeciwutleniacza, który korzystnie wpływa na skórę, włosy, paznokcie i układ odpornościowy. Najlepsze są namoczone migdały. Można ich używać do sałatek i smoothie.
  • Orzechy włoskie są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Zawierają również wapń, magnez, witaminę D12, witaminę B6, fosfor i foliany. Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 korzystnie wpływa na zdrowie kości. Ten makroskładnik odżywczy może pomóc w zwiększeniu poziomu wapnia w kościach, obniżając ryzyko zapalenia stawów i osteoporozy.
  • Nasiona lnu są również bogate w kwas a-linolenowy i wapń, które mogą pomóc w utrzymaniu dobrego stanu kości.
  • Nasiona sezamu są dobrym źródłem wapnia i zdrowych tłuszczów, które pomagają wzmocnić kości.

3.

Zielone warzywa

i

owoceZielone warzywa

liściaste

, takie jak bok choy, kapusta pekińska, amarantus, szpinak i jarmuż, są niezwykle zdrowe. Są one dobrym źródłem wapnia i witaminy K. Ponadto różne owoce i warzywa dostarczają minerałów i witamin, których nasz organizm potrzebuje do budowy i utrzymania masy kostnej. Niektóre owoce i warzywa, które pomagają zrównoważyć poziom kwasowości w organizmie, zawierają również magnez, witaminę K i wapń. Dzięki temu łatwo jest spożywać ich wystarczająco dużo, aby poprawić stan zdrowia kości.

Warzywa, takie jak szpinak, awokado, słodkie ziemniaki oraz owoce, takie jak banany i jeżyny, są bogate w magnez. Dzięki temu odgrywają istotną rolę w trawieniu i wchłanianiu wapnia. Według badań, spożywanie zielonych warzyw liściastych może dostarczyć więcej niż wystarczającą ilość wapnia. Ponadto warzywa, takie jak brokuły, zielony groszek i owoce, takie jak granat i winogrona, są bogate w witaminę K. Witamina K pomaga organizmowi wytwarzać białka potrzebne do budowy kości. Wpływa również na proces budowy kości poprzez kontrolowanie osteoblastów i osteoklastów. Są to komórki, które tworzą i odbudowują kości.

4. FasolaZiarna

fasoli

, takie jak fasola nerkowata, czarna fasola, fasola pinto i edamame, zawierają dużo magnezu i fosforu. Stanowią one dobre źródło niezbędnych, dobrze znanych minerałów dla zdrowia kości. Wapń wzmacnia kości poprzez zwiększenie masy kostnej i zapobiega ich utracie, łagodzi stany lękowe i ułatwia zasypianie.

Biała fasola (północna, cannellini lub navy) oraz całe ziarna soi są wyjątkowo bogate w wapń. Dobrym źródłem jest również fasola adzuki. Inne odmiany, takie jak fasola czarna i pinto, również zawierają pewne ilości wapnia, ale nie tak dużo jak fasola biała.

5. GrzybyGrzyby

są doskonałym źródłem innych składników odżywczych, takich jak selen i potas. Zgodnie z wynikami badań, selen pomaga chronić szpik kostny, a potas pomaga zwiększyć gęstość mineralną kości. Dlatego spożywając więcej tych produktów, można poprawić stan zdrowia kości.

6.

Tłuste

rybyTłuste

ryby, takie jak łosoś, pstrąg tęczowy i tuńczyk, zawierają kwasy

tłuszczowe

omega-3, które pomagają wzmacniać kości. U dorosłych, kwasy tłuszczowe omega-3 zwiększają wzrost kości i chronią przed ich utratą. Tłuste ryby zawierają również witaminę D, która wspomaga wchłanianie wapnia. Ponadto, suplementy oleju rybnego minimalizują utratę kości u kobiet, co może pomóc w zapobieganiu osteoporozie.

Pokarmy, które szkodzą kościom

Niewielkie decyzje żywieniowe podejmowane w ciągu dnia pomagają w uzyskaniu zdrowych kości. Ponieważ jednak diety bogate w wapń i witaminę D przyczyniają się do wzmocnienia kości, niektóre produkty spożywcze mogą im szkodzić. Poniżej wymieniono pokarmy, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie kości i które należy ograniczyć lub całkowicie unikać, w zależności od stanu kości.

Słona żywność

Nadmierne spożycie słonych pokarmów może prowadzić do utraty wapnia z organizmu. Według badań, zwiększone stężenie sodu w organizmie może prowadzić do utraty wapnia. Sód obecny w słonych pokarmach jest odpowiedzialny za wydalanie wapnia przez nerki. Ponadto, organizm potrzebuje sodu i potasu w określonych proporcjach do optymalnego rozwoju kości. Jednak spożywanie większej ilości sodu niż potasu powoduje zaburzenie równowagi - zbyt dużo sodu i mniej potasu. W rezultacie powoduje to stopniową utratę kości, co prowadzi do osteoporozy. Dlatego ograniczenie spożywania słonych pokarmów i wybieranie pokarmów bez soli lub o niskiej zawartości soli może pomóc w poprawie zdrowia kości.

Cukrowe przekąski

Spożywanie cukru negatywnie wpływa na zdrowie kości. Cukrowe przekąski mogą sprawić, że kości będą bardziej podatne na osteoporozę, uszkodzenia i złamania w późniejszym okresie życia. Nie jest jednak obowiązkowe całkowite unikanie cukru; należy natomiast z umiarem spożywać cukier naturalny.

Badania sugerują, że nadmierne spożycie cukru wiąże się z potencjalnym ryzykiem osteoporozy. Cukier w diecie jest przyczyną nadmiernego wydalania magnezu i wapnia z moczem. Cukier zmniejsza również zdolność jelit do wchłaniania wapnia z krwi poprzez obniżenie poziomu witaminy D.

Czerwone mięso

Spożywanie czerwonego mięsa ma wiele skutków ubocznych dla osób z osteoporozą. Białko zwierzęce pochodzące z pokarmów takich jak czerwone mięso, spożywane w nadmiarze, może pozbawić kości wapnia i zmniejszyć szpik kostny. Dlatego częste spożywanie mięsa jest istotnie i niezależnie związane z osteoporozą.

Surowy szpinak

Mimo że zielone warzywa są dobrym źródłem wapnia, zawierają szczawiany, które uniemożliwiają prawidłowe wchłanianie wapnia. Nie każde zielone warzywo zawiera szczawiany, ale surowy szpinak, jarmuż i boćwina to kilka warzyw, które mają wysokie stężenie szczawianów utrudniających wchłanianie wapnia. Dlatego, aby czerpać jak najwięcej korzyści z zielonych warzyw, jedz je razem z pokarmami bogatymi w wapń, takimi jak mleko, twaróg i paneer, które organizm może łatwo przyswoić. Według badań, wchłanianie wapnia z mleka jest większe niż ze szpinaku.

Kofeina

Kofeina znajduje się w kawie, herbacie i niektórych napojach bezalkoholowych. Zbyt duża ilość kofeiny zmniejsza zdolność organizmu do wchłaniania wapnia, szkodząc zdrowiu kości. Dla przybliżenia, spożycie 100 mg kofeiny spowoduje utratę 6 mg wapnia z organizmu. Jeśli kofeina jest spożywana z pokarmami zawierającymi cukier, bardziej szkodzi zdrowiu kości, szczególnie u kobiet po menopauzie. Ponadto, spożywanie więcej niż 400 mg kofeiny dziennie sprawi, że kości staną się słabe i kruche, a według badań może to zwiększyć ryzyko rozwoju osteoporozy.

Napoje gazowane

Napoje gazowane, takie jak napoje gazowane i bezalkoholowe, mogą negatywnie wpływać na zdrowie kości. Napoje te zawierają kwas fosforowy, który podnosi poziom kwasowości krwi. Z tego powodu organizm wypłukuje wapń z kości, aby obniżyć poziom kwasowości krwi. Niestety, prowadzi to do deficytu wapnia. Ten deficyt wapnia powoduje znaczny spadek gęstości mineralnej kości i zwiększa ryzyko złamań.

Wnioski

Zdrowe kości są niezbędne w każdym wieku. Mimo to ludzie mają tendencję do uznawania mocnych kości za pewnik, ponieważ objawy często pojawiają się dopiero w momencie zaawansowanej utraty masy kostnej. Spożywanie wszystkich tych pokarmów w odpowiedniej ilości zapewni zdrowe kości. Jednak sama dieta nie wystarczy. Częścią codziennego reżimu powinny być także ćwiczenia fizyczne.

Ponadto, aby uzyskać pełnowartościowe korzyści, należy zapewnić sobie pewną ilość światła słonecznego. Co więcej, zrozumienie, w jaki sposób odżywianie, aktywność fizyczna i inne czynniki stylu życia wpływają na masę kostną, znacznie ułatwia utrzymanie zdrowych kości i uchronienie ich przed urazami, takimi jak złamania.

Najczęściej zadawane pytania (FAQs)

Q. Który owoc jest najlepszy dla kości?

A. Kilka owoców pomaga poprawić zdrowie kości. Jednak najlepszym owocem, który wspomaga zdrowy wzrost kości, są figi. 2 suszone figi dostarczają ok. 25-28 mg wapnia. Inne owoce, które wspomagają rozwój kości to jeżyny, owoce chlebowca, banany, gujawy i winogrona.

Q. Jak mogę wzmocnić swoje kości?

A. Możesz wzmocnić swoje kości, jedząc produkty bogate w składniki odżywcze, takie jak wapń, potas, witamina K i magnez. Ponadto spędzanie czasu na słońcu pomoże uzyskać wystarczającą ilość witaminy D. Aktywność fizyczna jest jednak jednym z najlepszych nawyków, jakie można praktykować.

Q. Dlaczego kości stają się słabe?

A. Kilka czynników przyczynia się do osłabienia kości. Jednym z nich jest na przykład niedobór wapnia. Prowadzi on również do osteoporozy, czyli problemów zdrowotnych kości. Ponadto wiek, genetyka, brak ćwiczeń fizycznych i niedobór składników odżywczych również przyczyniają się do osłabienia kości.

Q. Czy jajka są dobre dla kości?

A. Tak, jaja zawierają dużo białka. Ponadto żółtka jaj są bogate w witaminę D. Jest ona niezbędna do wchłaniania wapnia i zdrowia kości. To sprawia, że jaja są pokarmem, który pomaga poprawić zdrowie kości.

Q. Która żywność jest bogata w wapń?

A. Nasz organizm może pozyskiwać wapń z wielu pokarmów bogatych w ten składnik. Należą do nich produkty mleczne, takie jak mleko i ser, zielone warzywa liściaste oraz żywność zawierająca mąkę wzbogacaną. Ponadto najlepszym źródłem wapnia są fasola i soczewica.

Q. Czy banan jest dobry dla kości?

A. Tak. Banan zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina B6, miedź i magnez, które pomagają w utrzymaniu zdrowych kości. Jednak potas zawarty w bananach jest ich największą zaletą, ponieważ tworzy linię obrony równoważącą pH i chroniącą Twoje kości.

Q. Jaka witamina jest najlepsza dla kości?

A. Witamina D pomaga organizmowi wchłaniać i przetwarzać wapń. Witamina D i wapń są kamieniami węgielnymi zdrowych kości. Działają razem w celu wzmocnienia kości i pomagają zapobiegać problemom kostnym.

Q. Czy spacery zwiększają gęstość kości?

A. Tak, chodzenie jest bardzo skuteczne w przypadku osteoporozy, czyli choroby kości. Poprawia gęstość kości bioder i szyjki kości udowej. Spacer na dystansie od trzech do pięciu mil tygodniowo może pomóc w utrzymaniu zdrowia kości. Wystarczający może być nawet 30-minutowy szybki marsz dziennie.

Q. Czy picie mleka jest dobre dla kości?

A. Tak, produkty mleczne są doskonałe dla poprawy i utrzymania zdrowych kości. Produkty mleczne są doskonałym źródłem wapnia. Ponadto są one pełne niezbędnych składników odżywczych, które mają istotny wpływ na rozwój kości. Te składniki odżywcze obejmują wapń, witaminę D, białko, fosfor, potas oraz inne mikro- i makroelementy.

Q. Czy bieganie zwiększa wytrzymałość kości?

A. Tak. Bieganie, skakanie na skakance, jogging i inne ćwiczenia z obciążeniem stymulują kości poprzez większe obciążenie i dostarczają więcej korzyści wzmacniających kości. Są to niektóre z rodzajów aktywności o większym natężeniu, które należy regularnie wykonywać.

Proszę pozostawić to pole puste.

Nie przegap naszych nowych aktualizacji

Będziesz otrzymywać informacje na temat korzyści zdrowotnych, faktów żywieniowych, porad zdrowotnych, przepisów i wiele innych.

Twoja prywatność jest dla nas ważna

Gratulacje! Pomyślnie zapisałeś się na listę!

Tagi: Czynniki wpływające na zdrowie kościPokarmy dla zdrowych kościPokarmy, które szkodzą kościomhealthifyme

Komentarze (0)

Zostaw komentarz