Najnowsze artykuły

Przepis: Baton proteinowy

Przejdź do przepisu Przejdź do filmu Wydrukuj przepis Baton proteinowyBiałko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym dla ludzkiego organizmu...

Czytaj Więcej

Kumkwaty: Korzyści, wartości odżywcze i sposoby na ich spożywanie

Kumkwaty są pikantnymi, kwaśnymi i lekko słodkimi owocami cytrusowymi, wielkości winogron. Są to małe owoce o pomarańczowym smaku, bogate w witaminę C i błonnik. Zawierają również pewne ilości innych składników odżywczych, takich jak żelazo, witaminy z grupy B, mangan, miedź i wapń. Ponadto jadalne nasiona kumkwatów zawierają zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega trzy. Zawierają również dużą ilość wody. To sprawia, że są one doskonałą i poręczną przekąską, która dostarcza natychmiastowej energii i nawadnia organizm.

Nazwa kumkwat pochodzi od chińskiego słowa, które tłumaczy się jako "złota pomarańcza mandarynkowa". Te małe owoce cytrusowe pochodzą z Chin, a ich uprawa ma miejsce w niektórych krajach, w tym w Indiach i Japonii. Kumkwaty są bardziej stabilne w ekstremalnych warunkach środowiskowych w porównaniu do pomarańczy.

Kumkwaty mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i wzmacniające odporność. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, mogą być pomocne w zaburzeniach jelitowych i pomagają w utrzymaniu zdrowej wagi. Skórka i nasiona kumkwatów są jadalne. Jednak w razie potrzeby można je usunąć. Ludzie używają kumkwatów w różnych przepisach, takich jak sałatki, chutney, marmolady, kanapki, cukierki i wiele innych.

Różne odmiany kumkwatów

Istnieje sześć unikalnych odmian kumkwatów. Odmiany te różnią się kolorem, smakiem i kształtem.

Kumkwat okrągły

Okrągłe kumkwaty znane są również pod nazwą kumkwatów Marumi lub Morgani. Ta odmiana kumkwatów ma okrągły lub owalny kształt i złoto-żółty kolor owoców. Skórka tej odmiany kumkwatu jest słodka, a miąższ kwaśny. Używa się go do przygotowania galaretek, marmolad i dżemów.

Kumkwat owalny

Kumkwat owalny znany jest również jako kumkwat Nagami. Jak sama nazwa wskazuje, jest on owalny, a jego skórka ma bardzo słodki smak. Mimo że miąższ jest kwaśny, to w połączeniu ze skórką tworzy doskonałą mieszankę smaków. Z owalnego kumkwatu wyłoniła się kolejna odmiana, znana jako Centennial Variegated. Odmianę tę można rozpoznać po żółto-zielonych paskach na skórce owocu.

Kumkwat Meiwa

Ta odmiana kumkwatu ma również owalny kształt. Ma jednak więcej nasion w porównaniu z innymi odmianami.

Kumkwat Hongkong

Owoc kumkwatu Hongkong jest tak mały jak groszek. Ten rodzaj kumkwatu jest gorzki, zawiera mniej miąższu i ma więcej nasion. Golden Bean kumquat to kolejna odmiana, która wywodzi się od kumkwatu Hongkong.

Kumkwat z Jiangsu

Inna nazwa tej odmiany kumkwatu to Fukushu kumquat. Ta odmiana produkuje jasne, pomarańczowe owoce w kształcie dzwonka lub okrągłe. Wykorzystuje się je do przygotowania marmolad i galaretek.

Kumkwat malezyjski

Znany jest również jako "limonka żywopłotowa". Owoce te zawierają więcej miąższu i cienką skórkę niż inne odmiany kumkwatów.

Wartość odżywcza Kumkwatów

Kumkwaty są szczególnie bogate w błonnik pokarmowy i witaminę C. 100 gramów surowych kumkwatów zawiera

  • Energia: 71kcal
  • Węglowodany: 15.9g
  • Białko: 1.8g
  • Tłuszcz: 0.8g
  • Błonnik: 6.5g

Witaminy i minerały

  • Witamina A: 15mcg (2% DV)
  • Ryboflawina: 0.09mg (8% DV)
  • Cholina: 8.4mg (2% DV)
  • Wapń: 62mg (6% DV)
  • Żelazo: 0.87mg (7% DV)
  • Magnez: 20mg (6% DV)
  • Mangan: 0.13mg (6% DV)
  • Cynk: 0.17mg (2% DV)

Dziennie można spożyć od czterech do pięciu kumkwatów o wadze do 100 gramów. Pomagają one zaspokoić ponad połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto, dostarczają rozsądnych ilości błonnika i składników odżywczych w odpowiednich ilościach.

Inne informacje o wartościach odżywczych kumkwatów

Niski indeks glikemiczny

Owoce cytrusowe mają niski indeks glikemiczny. Osoby chore na cukrzycę mogą bezpiecznie spożywać owoce o niskim indeksie glikemicznym, ponieważ nie podnoszą one gwałtownie poziomu glukozy we krwi. Kumkwaty mają bardzo niski indeks glikemiczny i mogą służyć jako bezpieczna i pożywna poranna przekąska pełna antyoksydantów.

Wysoka zawartość błonnika

Kumkwaty to węglowodany złożone, ponieważ zawierają rozsądne ilości błonnika. W związku z tym ich przejście przez jelita trwa dłużej, ponieważ enzymy trawienne nie są w stanie ich rozłożyć w naszym organizmie. Dzięki temu dłużej czujesz się najedzony. Dzięki temu dłużej czujesz się najedzony. Utrzymują one apetyt na dystans, zapobiegając w ten sposób przybieraniu na wadze.

Kumkwaty są bogate w rozpuszczalny błonnik. Rozpuszczalny błonnik jest znany ze swojej roli w powstrzymywaniu biegunki. Wchłania on nadmiar wody z jelit i tworzy substancję przypominającą żel. Dlatego też, jeśli cierpisz na ciągłe epizody biegunki, zjedz garść kumkwatów. Ponadto, badania sugerują, że błonnik odgrywa rolę w redukcji cholesterolu w organizmie poprzez odprowadzanie go z kałem.

Niskokaloryczna przekąska

Kumkwaty zawierają rozsądną ilość wody. To czyni je świetną niskokaloryczną, ale sycącą przekąską. Mogą być natychmiast orzeźwiające i jednocześnie nawilżające.

Zdrowe tłuszcze

Ze względu na niską zawartość tłuszczu, powinny je spożywać osoby cierpiące na choroby serca, takie jak wysoki poziom cholesterolu. Ponadto, jadalne nasiona tych owoców zawierają śladowe ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Badania wykazały, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą obniżać poziom złego cholesterolu i poprawiać poziom dobrego cholesterolu w organizmie.

Działa jako przeciwutleniacz

Kumkwaty są bogate w witaminy antyoksydacyjne, takie jak witamina A i C. Wolne rodniki, występujące w nadmiarze, mogą prowadzić do uszkodzenia komórek. Antyoksydanty obecne w kumkwatach mogą zmniejszyć stres oksydacyjny wywołany przez wolne rodniki w naszym organizmie. Wypłucz więc toksyny ze swojego organizmu szklanką soku z kumkwatu!

Korzyści zdrowotne wynikające z spożywania kumkwatów

Efekt przeciwzapalny

Kiedy w organizmie znajduje się szkodliwy patogen, nasz układ odpornościowy reaguje, aby go zniszczyć. Reakcja ta znana jest jako zapalenie. Występuje on głównie w takich chorobach jak zapalenie stawów, nieswoiste zapalenie jelit, astma, cukrzyca, choroby autoimmunologiczne, problemy z sercem i choroby neurodegeneracyjne. Jeśli stan zapalny się pogłębia, może prowadzić do śmierci komórek i uszkodzenia narządów.

Kumkwaty są bogate w flawonoidy takie jak kaempferol, luteolina, hesperydyna, kwercetyna, C-glikozyd i wiele innych. W kilku badaniach stwierdzono, że C-glikozyd ma właściwości przeciwzapalne. Czyni to poprzez zmniejszenie odpowiedzi zapalnej układu odpornościowego i produkcji szkodliwych wolnych rodników.

Efekt antybakteryjny

W jednym z badań stwierdzono, że olej pozyskiwany ze skórki kumkwatu może posiadać właściwości antybakteryjne. W rezultacie może on zapobiegać rozwojowi kilku szkodliwych mikroorganizmów, takich jak bakterie i grzyby, które rozwijają się na żywności. Ze względu na swoje działanie antybakteryjne, może być korzystne w wydłużaniu okresu trwałości produktów spożywczych poprzez zapobieganie rozwojowi mikroorganizmów.

Poprawia zdrowie oczu

Kumkwaty zawierają spore ilości witaminy A w postaci beta karotenu. Jest on jednym z jedenastu karotenoidów obecnych w kumkwatach. Wiele badań wykazało, że karotenoidy takie jak beta karoten, zeaksantyna i luteina poprawiają zdrowie oczu.

Nasze oczy zawierają rodopsynę. Jest to związek białkowy, który umożliwia nam widzenie w słabo oświetlonych miejscach. Jednak niedostateczna produkcja rodopsyny może powodować ślepotę nocną. Witamina A jest niezbędnym składnikiem do produkcji rodopsyny. Kumkwaty zawierają spore ilości witaminy A, dzięki czemu odgrywają istotną rolę dla zdrowego wzroku.

Przeciwutleniacz

Kumkwaty mają bogaty profil witaminy C. Witamina C jest dobrze znana ze swojego potencjału antyoksydacyjnego. Ponadto, pomaga w zmniejszeniu stresu oksydacyjnego spowodowanego przez wolne rodniki. Wolne rodniki to produkty odpadowe powstające w organizmie w wyniku codziennej przemiany materii, narażenia na działanie toksyn środowiskowych itp. Nadmierna ilość wolnych rodników w organizmie może powodować uszkodzenia komórek i narządów. Mogą one powodować raka, chorobę Alzheimera, choroby serca, cukrzycę i wiele innych.

Badania sugerują, że witamina C obecna w kumkwatach może zmniejszać ryzyko wystąpienia tych stanów chorobowych poprzez minimalizowanie powstawania wolnych rodników w organizmie.

Może regulować zaburzenia nastroju

Niektóre badania sugerują, że żywność bogata w witaminę C może poprawić zaburzenia stresowe, ogólny nastrój i regulować sen. Działa ona przeciwdepresyjnie i pomaga poprawić zdrowie psychiczne poprzez zmniejszenie ryzyka lęku, depresji i stresu. Jednak dokładny mechanizm, dzięki któremu poprawia sen, jest nadal niejasny.

Poprawia zdrowie kości

Nasz organizm potrzebuje wapnia do tworzenia i utrzymania zdrowych zębów i kości. Dlatego też nieodpowiednie spożycie pokarmów bogatych w wapń podczas krytycznych etapów wzrostu może prowadzić do wielu schorzeń, takich jak niski wzrost, próchnica zębów, osteoporoza itp. Witamina C odgrywa również kluczową rolę w tworzeniu kości. Ponadto, witamina C pomaga w tworzeniu kolagenu. W związku z tym, spożywanie odpowiedniej ilości tej witaminy może poprawić stan zdrowia skóry i kości.

Kumkwaty zawierają spore ilości wapnia i witaminy C. Badania sugerują, że witamina C może mieć korzystny wpływ na zapobieganie chorobom kości, takim jak osteoporoza. Kwaśne pokarmy mogą zwiększać ryzyko chorób kości poprzez pobieranie wapnia z kości. Ponieważ kumkwaty są owocami zasadowymi, zmniejszają ryzyko rozwoju osteoporozy.

Poprawia odporność

Układ odpornościowy składa się z różnych komórek, takich jak makrofagi, limfocyty, naturalne komórki zabójcze itp. Są one kluczowe dla ochrony przed chorobami wywoływanymi przez różne rodzaje bakterii i wirusów. Ich działanie polega na atakowaniu i niszczeniu patogenów, które dostają się do naszego organizmu - ta reakcja powoduje stan zapalny.

Według badań, beta-kryptoksantyna i L-limonen zawarte w kumkwatach mogą poprawić odporność. Ponadto, działają one poprzez wzmocnienie działania naturalnych komórek zabójczych i zmniejszenie stresu metabolicznego w organizmie.

Działanie przeciwnowotworowe

Według badań, apigenina, rodzaj flawonoidu obecnego w kumkwatach, może zapobiegać rozwojowi raka. Rak powoduje niekontrolowane namnażanie się komórek i zmiany w DNA. Apigenina może działać na komórki nowotworowe poprzez wywoływanie śmierci komórek, zapobiegając ich wzrostowi i rozprzestrzenianiu się na inne komórki.

Zapobiega przybieraniu na wadze i otyłości

Inny flawonoid obecny w kumkwatach, znany jako Poncirin, może mieć znaczącą rolę w zapobieganiu otyłości. Badania wykazały, że Poncirin może zmniejszyć ryzyko przyrostu masy ciała poprzez zapobieganie tworzeniu się nowych komórek tłuszczowych w organizmie.

Dodatkowo są one bogatym źródłem błonnika. Dzięki temu, że wolno przechodzą przez przewód pokarmowy, dłużej utrzymują uczucie sytości. Zmniejszają apetyt i tendencję do podjadania niezdrowych przekąsek.

Wzmacnia zdrowie jelit

Kumkwaty zawierają rozsądne ilości błonnika pokarmowego. Błonnik przechodzi przez przewód pokarmowy nie będąc trawionym przez enzymy produkowane w naszym żołądku. Co więcej, ulega on fermentacji w jelitach i działa jako pożywienie dla przyjaznych bakterii w jelitach. Ogólnie rzecz biorąc, poprawiają one zdrowie jelit i odporność. Ponadto, rozpuszczalny błonnik obecny w tych owocach może pomóc w zmniejszeniu biegunki.

Zapobiega chorobom serca

Choroby serca powstają w wyniku zablokowania tętnic z powodu wysokiego poziomu cholesterolu w organizmie. Może to prowadzić do udaru mózgu, wysokiego ciśnienia krwi i niewydolności serca. Jednak badania wykazały, że flawonoidy, błonnik, witamina C i A zawarte w kumkwatach mogą zmniejszyć akumulację tłuszczu w tętnicach. W rezultacie, ostatecznie zmniejsza to ogólne ryzyko chorób serca.

Błonnik obecny w kumkwatach może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu poprzez poprawę jego wydalania z kałem.

Poprawia kontrolę cukru we krwi

Utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi jest niezwykle istotne u osób chorych na cukrzycę. Niekontrolowana cukrzyca może prowadzić do wielu powikłań, takich jak owrzodzenia stóp, retinopatia, itp. Dlatego osoby chore na cukrzycę powinny spożywać owoce o niskim indeksie glikemicznym, aby zapobiec nagłym skokom poziomu glukozy we krwi po posiłku.

Kumkwaty mają niską zawartość cukru. Dzięki temu mają niski indeks glikemiczny i są idealne dla diabetyków. Ponadto, badania wykazały, że kumkwaty mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia skoków poziomu cukru we krwi po posiłku dzięki wysokiej zawartości błonnika.

Sposoby na spożywanie kumkwatów

Szybka przekąska

Kumkwaty to doskonałe połączenie słodkiego i kwaśnego smaku. Są pyszne nawet wtedy, gdy spożywane są świeże. Jeśli czujesz się leniwy, aby przygotować zdrową przekąskę, chrup miskę soczystych kumkwatów.

Ciesz się słodyczą, wyciśnij kwaśność

Nie przepadasz za kwaśną, soczystą częścią? Zrób dziurkę w skórce i wyciśnij sok.

Ugotuj je

Jeśli skórka jest niemiłosiernie twarda, gotuj ją przez kilka minut, aby zmiękła. Teraz zanurz je w zimnej wodzie i ciesz się nimi.

Wyciśnij z nich sok

Jeśli nie lubisz spożywać owoców w całości, możesz również usunąć z nich pestki i wycisnąć z nich sok.

Dżemy i marmolady

Jeśli jesteś miłośnikiem dżemów, możesz ugotować filiżankę kumkwatów, dodać trochę cukru i skórki z cytryny i przechowywać je do wykorzystania w przyszłości. Kumkwaty są świetną opcją owocową do robienia marmolad i dżemów dzięki ich cytrusowemu smakowi.

Dodaj je do sałatek i smoothie

Możesz je spożywać z zielonymi sałatami, aby nadać im pikantny smak. Możesz je również zmiksować na zielone smoothie. Ich intensywny smak maskuje smak zieleniny. Dzięki temu doskonale zastępują pomarańcze.

Szybkie przepisy z wykorzystaniem Kumkwatów

Sałatka z kumkwatem

Serwuje się: 1Czas przygotowania

: 10minutSkładniki

.
  • Kumkwaty (cienkie plasterki, bez pestek): 50g
  • Truskawki (posiekane): 50g
  • Jarmuż (rozdrobniony): 20g
  • Oliwa z oliwek: 2 łyżki.
  • Kiełki brukselki (rozdrobnione): 30g
  • Ocet jabłkowy z cydru: 30ml
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kumkwaty, truskawki i jarmuż.
  2. W razie potrzeby ugotować je na parze.
  3. Pokrój je na cienkie plasterki.
  4. Dodaj dwie łyżki stołowe octu jabłkowego i oliwy z oliwek i wymieszaj równomiernie.
  5. Posolić w razie potrzeby i podawać.

2. Kumkwat Green Smoothie

Serwuje się: 1Czas przygotowania

: 10minutSkładniki

  • Liście szpinaku: 50g
  • Daktyle (suche): 3
  • Kumkwaty: 50g
  • Nerkowce: 5
  • Jabłko (posiekane): 50g
  • Woda: 50ml

Sposób przygotowania:

  1. Umyj szpinak, kumkwaty i jabłko i pokrój je na średniej wielkości plasterki.
  2. Dodaj wszystkie składniki do blendera i zmiksuj je do uzyskania konsystencji przypominającej smoothie.
  3. Wlej wodę i ponownie zmiksuj.
  4. W razie potrzeby dodać kostki lodu.

Możliwe skutki uboczne spożywania kumkwatów

Infekcja spowodowana zanieczyszczeniem

Jeśli kupujesz kumkwaty w przydrożnych sklepach, które są przechowywane pod gołym niebem przez kilka godzin, mogą one zawierać mikroby na swojej powierzchni. Jeśli spożyjesz te owoce bez odpowiedniego czyszczenia lub gotowania, mogą one powodować infekcje patogenami takimi jak E. coli i salmonella. Te mikroby mogą prowadzić do mdłości, wymiotów, biegunki i gorączki. Dlatego przed spożyciem należy koniecznie umyć lub ugotować kumkwaty.

Alergia na owoce cytrusowe

Owoce, nasiona i skórka kumkwatów są ogólnie uważane za bezpieczne do spożycia. Jednak u osób z alergią na owoce cytrusowe mogą wystąpić niepożądane objawy po spożyciu kumkwatów. Badania sugerują, że u takich osób może wystąpić kontaktowe zapalenie skóry w przypadku kontaktu ze skórką tych owoców.

Objawy mogą obejmować:

  • Uczucie mrowienia
  • Swędzenie wokół ust, warg i języka
  • Zaczerwienienie skóry
  • Sucha i łuszcząca się skóra
  • Opuchlizna
  • Pęcherze
  • Uczucie pieczenia
  • Pokrzywka
  • Nudności i wymioty
  • Biegunka

W takich przypadkach zaleca się natychmiastowe zwrócenie się o pomoc do lekarza specjalisty.

Podsumowanie

Kumkwaty to wyjątkowe, smaczne i pożywne owoce, które mają wiele zalet zdrowotnych. Mają wszechstronne korzyści zdrowotne, w tym właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i immunomodulacyjne. Ponadto, są uniwersalnym składnikiem różnego rodzaju dań, zarówno słodkich, kwaśnych, jak i pikantnych. Należy jednak pamiętać, aby kupować je z higienicznych źródeł, gdyż zanim trafią do naszego organizmu, mogą być narażone na wiele zanieczyszczeń.

Najczęściej zadawane pytania (FAQs)

1. Jakie są korzyści zdrowotne płynące ze spożywania kumkwatów?

A. Kumkwaty są naturalnie bogate w wiele składników odżywczych, takich jak witaminy A, B i C. Zawierają również dobry błonnik pokarmowy, wapń, żelazo, flawonoidy, karotenoidy i inne składniki roślinne. Te składniki odżywcze sprawiają, że są one dobrym przeciwutleniaczem, przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwnowotworowym i immunomodulującym pożywieniem.

2. Ile kumkwatów należy jeść dziennie?

A. Około cztery do pięciu kumkwatów są spożywane dziennie. W przybliżeniu ważą one 100 gramów, spełniają pół procenta dziennej wartości i dostarczają 6,5 grama błonnika. Jest to świetna niskokaloryczna opcja dla cukrzyków ze względu na niską zawartość cukru. Należy jednak pamiętać o ich odpowiednim czyszczeniu, aby zapobiec infekcjom spowodowanym zanieczyszczeniami środowiskowymi.

3. Czy kumkwaty zawierają dużo cukru?

A. Nie, kumkwaty zawierają niską zawartość cukru. Mają niski indeks glikemiczny i osoby chore na cukrzycę mogą je bezpiecznie spożywać. Dodatkowo stanowią również sycącą, zdrową przekąskę. Ze względu na zawartość błonnika zapobiegają przybieraniu na wadze poprzez kontrolowanie głodu i zachcianek.

4. Czy kumkwaty powodują senność?

A. Rola owoców cytrusowych w procesie zasypiania jest niejasna. Jednak żywność bogata w witaminę C może działać jako środek antydepresyjny i łagodzić bezsenność.

5. Czy kumkwat jest dobry na ból gardła?

A. Tak, kumkwaty mają właściwości immunomodulujące ze względu na wysokie stężenie witaminy C. Tak więc spożywanie kumkwatów może poprawić odporność i pomóc w zapobieganiu infekcyjnym przeziębieniom i gorączkom.

6. Czy nasiona kumkwatu są trujące?

A. Nie, nasiona kumkwatu są całkowicie bezpieczne do spożycia. Zawierają one również pewne ilości zdrowych tłuszczów. Mają jednak lekko gorzkawy smak i mogą nie przypaść do gustu. Można je spożywać lub wyrzucać według własnego uznania.

7. Czy kumkwaty są kwaśne?

A. Nie, kumkwaty mają charakter zasadowy. Pomagają więc w problemach trawiennych, takich jak kwasowość, utrata wagi i zmniejszają ryzyko chorób takich jak osteoporoza.

8. Czy można wycisnąć sok z kumkwatu?

A. Tak, możesz zmiksować kumkwaty na sok. Możesz również łączyć je z sokami z innych owoców, aby uzyskać niepowtarzalny smak.

9. Czy można jeść skórkę kumkwata?

A. Tak, skórka kumkwatów jest jadalna i zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego - wspomaga utratę wagi, kontrolę poziomu cukru we krwi, lepszą odporność i wiele innych korzyści zdrowotnych.

Tagi: Korzyści zdrowotne z KumquathealthifymeKumquatWartość odżywcza KumquatSkutki uboczne KumquatVarieties of Kumquat

Komentarze (0)

Zostaw komentarz