Najnowsze artykuły

Przepis: Baton proteinowy

Przejdź do przepisu Przejdź do filmu Wydrukuj przepis Baton proteinowyBiałko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym dla ludzkiego organizmu...

Czytaj Więcej

6 naturalnych sposobów na obniżenie poziomu cholesterolu

Mówiąc najprościej, cholesterol to woskowata substancja obecna we krwi. Jest ona niezbędna do budowy zdrowych komórek w organizmie. Chociaż jest to kluczowy składnik krwi, jego nadmiar może prowadzić do chorób serca. W związku z tym stały wysoki poziom cholesterolu może stanowić zagrożenie dla serca. Ponadto wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do odkładania się tłuszczu w naczyniach krwionośnych.

W rezultacie ogranicza to przepływ krwi przez tętnice. Złogi te mogą w każdej chwili pęknąć i utworzyć zakrzepy. W takiej sytuacji może dojść do zawału serca lub udaru mózgu.

Wysoki poziom cholesterolu można odziedziczyć genetycznie. Ale może on również wynikać z siedzącego trybu życia. Chociaż wysoki poziom cholesterolu jest problemem zdrowotnym, można go leczyć.

Najlepszym sposobem na to jest zmiana nawyków żywieniowych, ponieważ niektóre pokarmy mogą pomóc w regulacji poziomu cholesterolu. Ponadto regularne ćwiczenia mogą zdziałać cuda. W niektórych przypadkach możesz potrzebować leków, ale zazwyczaj powinieneś ich unikać. W tym artykule omówimy wszystko, co powinieneś wiedzieć o cholesterolu.

Rodzaje cholesterolu

Istnieją dwa rodzaje cholesterolu, cholesterol HDL i cholesterol LDL. Są one podzielone na dwie części zgodnie ze wskaźnikiem lipoprotein. Lipoproteina to grupa rozpuszczalnych białek zmieszanych z lipidami w osoczu krwi.

Cholesterol HDL (dobry cholesterol)

HDL odnosi się do lipoprotein o wysokiej gęstości. Jest to dobry cholesterol, ponieważ wysoki poziom cholesterolu HDL chroni przed ryzykiem zawału serca i udaru mózgu.

Pomaga również usuwać inne szkodliwe formy cholesterolu z krwiobiegu. Ponadto wchłania cholesterol i transportuje go do wątroby. Następnie organizm wypłukuje nadmiar cholesterolu. W rezultacie wysoki poziom cholesterolu HDL obniża ryzyko chorób wieńcowych i udarów mózgu.

Cholesterol LDL (zły cholesterol)

Cholesterol LDL odnosi się do cholesterolu o niskiej gęstości. Jest on również znany jako zły cholesterol, ponieważ wysoki poziom cholesterolu LDL może zwiększać ryzyko wielu chorób serca.

Ponadto wysoki poziom cholesterolu LDL może odkładać się na ścianach naczyń krwionośnych w postaci płytki nazębnej. Płytka zwęża wnętrze naczyń krwionośnych. Ponadto powoduje trudności w przepływie krwi przez serce do innych narządów ciała. Taka blokada może powodować ból w klatce piersiowej i zawał serca.

Co powoduje wysoki lub nieprawidłowy poziom cholesterolu?

Kilka czynników może obniżać poziom cholesterolu w organizmie. Na przykład wiek, waga, dieta, genetyka, choroby, leki i styl życia to główne czynniki wpływające na poziom cholesterolu w organizmie.

Wiek

Poziom cholesterolu zazwyczaj wzrasta wraz z wiekiem. Nastolatki, dorośli i młodzi ludzie mają zwykle wyższe ryzyko wysokiego poziomu cholesterolu. Dzieje się tak, ponieważ organizm stopniowo traci zdolność przetwarzania cholesterolu. Mężczyźni w wieku powyżej 45 lat i kobiety w wieku powyżej 55 lat często mają wysoki poziom cholesterolu.

Dieta

Dieta jest istotną przyczyną wpływającą na poziom cholesterolu w organizmie. Dieta składająca się z dużej ilości węglowodanów, tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans podnosi poziom cholesterolu LDL. Jednocześnie obniża poziom cholesterolu HDL.

Waga

Ryzyko wysokiego poziomu cholesterolu wzrasta wraz ze wzrostem masy ciała. Ponadto gromadzenie się tłuszczu w organizmie prowadzi do wyższego poziomu cholesterolu, zwiększając ryzyko zawału serca i udaru serca.

Stan zdrowia/choroby

Kilka chorób lub schorzeń ma tendencję do wpływania na poziom cholesterolu w organizmie. Na przykład schorzenia takie jak cukrzyca, insulinooporność, zespół metaboliczny, otyłość, niedoczynność tarczycy i choroby nerek mogą zaburzać poziom cholesterolu LDL i HDL. W rezultacie zwiększają one ryzyko wysokiego poziomu cholesterolu.

Menopauza

Kobiety mają tendencję do narażania się na wysoki poziom cholesterolu po menopauzie, ponieważ tracą dodatkową ochronę przed obniżonym poziomem estrogenu.

Leki

Kilka leków może zwiększać poziom cholesterolu LDL w organizmie. Na przykład tiazydy, leki moczopędne, tabletki antykoncepcyjne, leki przeciwdepresyjne i niektóre leki na HIV mogą powodować tymczasowy wzrost poziomu cholesterolu LDL i usuwać nadmiar płynów z organizmu.

Geny

Możesz odziedziczyć wysoki, niski lub kombinację poziomów cholesterolu od jednego lub obojga rodziców. Dlatego należy skonsultować się z lekarzem, jeśli w rodzinie występował wysoki poziom cholesterolu lub choroby układu krążenia.

Styl życia

Niektóre style życia / codzienne nawyki mogą wpływać na poziom cholesterolu w organizmie. Na przykład czynniki związane ze stylem życia, takie jak stresujące środowisko, mniej ćwiczeń, palenie tytoniu i mniej snu, powodują wzrost poziomu cholesterolu LDL i obniżenie poziomu cholesterolu HDL do pewnego stopnia.

Sposoby na obniżenie poziomu cholesterolu

1. Tłuszcze jednonienasycone

Dieta bogata w tłuszcze jednonienasycone ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Tłuszcze jednonienasycone utrzymują poziom cholesterolu we krwi poprzez obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Powoduje również zmniejszenie ryzyka chorób serca i udaru mózgu. Dieta bogata w tłuszcze jednonienasycone zastępuje tłuszcze nasycone w organizmie, prowadząc do spadku poziomu cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego o 6% do 10%.

Według badań, dieta niskotłuszczowa obniża poziom cholesterolu w organizmie. Obniża jednak poziom cholesterolu HDL i zwiększa poziom trójglicerydów, co może mieć negatywny wpływ na organizm.

Z kolei inne badania pokazują, że dieta bogata w tłuszcze jednonienasycone ma korzystny wpływ na organizm. Obniża poziom cholesterolu LDL i zwiększa poziom cholesterolu HDL. Dlatego wszelkie modyfikacje diety należy konsultować z ekspertem.

Utlenianie cholesterolu może reagować z wolnymi rodnikami w organizmie, powodując zatykanie tętnic. Udowodniono, że tłuszcze jednonienasycone zmniejszają utlenianie cholesterolu, zapobiegając ryzyku zawału serca i udaru mózgu. Aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość tłuszczów jednonienasyconych, można spożywać oliwę z oliwek, orzechy bogate w tłuszcze nienasycone, olej rzepakowy, awokado, oliwki i masło orzechowe.

Węglowodany mogą zwiększać poziom trójglicerydów i obniżać poziom cholesterolu HDL. Tymczasem tłuszcze jednonienasycone zmieniają lipoproteiny, podnosząc poziom cholesterolu HDL i obniżając poziom trójglicerydów.

2. Dieta bogata w kwasy omega-3

Dieta bogata w kwasy omega-3 pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu w organizmie. Dzieje się tak, ponieważ kwasy omega-3 pomagają w rozwoju komórek i utrzymaniu ich zdrowia. Obniża również poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów w organizmie. W rezultacie zmniejsza ryzyko chorób wieńcowych i udarów serca.

Dieta bogata w kwasy omega-3 pomaga utrzymać zdrowy poziom cholesterolu i zwiększa poziom cholesterolu HDL. W związku z tym zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawały serca. Ponadto, według jednego z badań, spożywanie ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 dwa razy w tygodniu może znacznie obniżyć poziom trójglicerydów.

Zgodnie z innym badaniem przeprowadzonym na 4220 osobach dorosłych, zmiana diety polegająca na zastąpieniu 5% kalorii pochodzących z węglowodanów tłuszczami wielonienasyconymi przyniosła doskonałe rezultaty. Zastąpienie kalorii pochodzących z węglowodanów tłuszczami wielonienasyconymi spowodowało obniżenie poziomu glukozy i insuliny we krwi. Ostatecznie zmniejszyło to ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Ryby takie jak tuńczyk, łosoś, makrela, śledź, skorupiaki i krewetki są doskonałym źródłem kwasów omega-3. W rezultacie mogą one pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca i obniżyć poziom cholesterolu.

3. Utrata masy ciała

Otyłość może prowadzić do wysokiego poziomu cholesterolu, co skutkuje wyższym ryzykiem chorób wieńcowych. Na przykład, przyrost każdych 10 funtów nadmiaru tłuszczu powoduje około 10 mg nadmiaru cholesterolu dziennie.

Dlatego utrata wagi może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto badanie wykazało, że osoby, które straciły 5-10% masy ciała, zauważyły znaczne obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów.

Utrata masy ciała może przynieść znaczne korzyści w kontrolowaniu poziomu cholesterolu. Może również pomóc w zwiększeniu poziomu cholesterolu HDL przy jednoczesnym obniżeniu poziomu cholesterolu LDL.

Zmniejszenie spożycia kalorii, spożywanie większej ilości błonnika i zmniejszenie dziennego spożycia tłuszczów nasyconych może ułatwić utratę wagi przy jednoczesnym utrzymaniu poziomu cholesterolu.

4. Ogranicz palenie

Palenie papierosów może prowadzić do szkodliwej choroby wieńcowej, ponieważ zaburza przetwarzanie cholesterolu przez organizm. Komórki odpornościowe u palaczy nie mogą zwrócić cholesterolu do wątroby za pomocą krwi ze ścian naczyń krwionośnych. Komórki te nazywane są dysfunkcyjnymi komórkami odpornościowymi, co powoduje zatykanie tętnic.

Akroleina jest szkodliwym związkiem chemicznym obecnym w papierosach. Po wchłonięciu do krwiobiegu przez płuca, może zmniejszyć transport cholesterolu HDL w organizmie. To ostatecznie zwiększa poziom cholesterolu LDL, prowadząc do ryzyka chorób wieńcowych serca.

5. Ogranicz spożycie alkoholu

Alkohol i cholesterol nie mają ze sobą bezpośredniego związku. Jednak nadmierne spożycie alkoholu może powodować poważne uszkodzenia wątroby i obniżać poziom cholesterolu HDL. Może również zwiększać ryzyko zakrzepów krwi, udarów serca i niewydolności serca.

Poszczególne rodzaje alkoholu mają różny wpływ na poziom cholesterolu. Na przykład piwo zwiększa poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Trunki takie jak rum i wódka również zwiększają poziom trójglicerydów.

Ponadto nadmierna zawartość kalorii w tych napojach również prowadzi do ryzyka chorób serca. Dlatego należy unikać spożywania alkoholu. Jednak nawet jeśli spożywasz alkohol, powinieneś ograniczyć jego spożycie, ponieważ poziom cholesterolu wzrasta wraz ze zwiększonym spożyciem alkoholu.

6. Sterole i stanole roślinne

Sterole i stanole roślinne to cholesterol pochodzący z roślin. Jest on podobny do cholesterolu wchłanianego z dietą. Sterole i stanole roślinne zmniejszają ryzyko chorób serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu LDL w organizmie. Kiedy sterole i stanole roślinne są wchłaniane przez dietę, hamują wchłanianie cholesterolu w organizmie.

Niektóre dostępne suplementy mogą dostarczać steroli i stanoli roślinnych. Mimo to, pewna ilość steroli i stanoli roślinnych jest obecna w olejach roślinnych i dodawana do kilku innych olejów i substytutów masła.

Niektóre badania kliniczne wykazały, że spożywanie 1,5-3 gramów steroli roślinnych i stanoli okazało się pomocne w zmniejszeniu stężenia LDL o 7,5-12%. Ponadto ich spożywanie wraz z posiłkami może znacznie obniżyć poziom cholesterolu.

Zagrożenia związane z wysokim poziomem cholesterolu

Choroba wieńcowa

Kilka chorób wieńcowych może wynikać z wysokiego poziomu cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu prowadzi do gromadzenia się płytki nazębnej na ścianach tętnic, co skutkuje dalszym zwężeniem tętnic. Powoduje to trudności w przepływie krwi, co skutkuje zawałem serca i udarem mózgu.

Wysokie ciśnienie krwi

Wysoki poziom cholesterolu powoduje wysokie ciśnienie krwi. Ponadto, gdy tętnice zwężają się, przepływ krwi z serca do innych narządów staje się utrudniony. W rezultacie serce próbuje pompować krew ze zwiększoną siłą, co prowadzi do nadciśnienia.

Choroba naczyń obwodowych

Choroba naczyń obwodowych to choroba naczyń krwionośnych. Zazwyczaj dotyka ona naczyń krwionośnych pośrednio połączonych z sercem i mózgiem. W chorobie naczyń obwodowych te naczynia krwionośne zatykają się płytką nazębną.

Niewydolność nerek

W niektórych przypadkach niewydolność nerek występuje z powodu wysokiego poziomu cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu powoduje odkładanie się płytki nazębnej w naczyniach krwionośnych połączonych z nerkami, co zmniejsza dopływ krwi, powodując ich kurczenie się i bliznowacenie.

Tętniak

Tętniak jest również przyczyną nagłej śmierci. W wewnętrznej wyściółce osłabionych naczyń krwionośnych powstaje guzek, który powoduje pęknięcie naczyń krwionośnych.

Udar mózgu

Udar występuje, gdy tętnice zostają zablokowane i nie pozostawiają miejsca na przepływ krwi do mózgu. Ograniczony przepływ krwi do części mózgu powoduje udar.

Skurcze brzucha

Nagromadzenie cholesterolu w wątrobie i śledzionie powoduje ich powiększenie. Powoduje to obciążenie jamy brzusznej, prowadząc do bólu brzucha.

Wnioski

Cholesterol jest amfipatycznym lipidem należącym do rodziny lipidów steroidowych. Istnieją dwa rodzaje cholesterolu: cholesterol HDL (dobry cholesterol) odnosi się do cholesterolu o wysokiej gęstości, a LDL (zły cholesterol) odnosi się do cholesterolu o niskiej gęstości.

Wysoki poziom cholesterolu LDL w organizmie powoduje poważne ryzyko choroby wieńcowej, zawału serca i udaru mózgu. Z drugiej strony, cholesterol HDL pomaga wyeliminować wpływ innego szkodliwego cholesterolu w organizmie. Na poziom cholesterolu w organizmie wpływa kilka czynników. Na przykład czynniki takie jak wiek, dieta, genetyka, leki, styl życia i choroby wpływają na poziom cholesterolu.

Określone zagrożenia związane z wysokim poziomem cholesterolu ostatecznie prowadzą do nagłej śmierci. Ponadto, choroby takie jak choroba wieńcowa, choroba naczyń obwodowych i tętniak występują u osób z wysokim poziomem cholesterolu.

Dlatego należy stosować dietę bogatą w tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Ponadto należy wyeliminować palenie tytoniu i picie alkoholu. Może to wyjątkowo pomóc w kontrolowaniu poziomu cholesterolu w organizmie. Należy również prowadzić aktywny tryb życia.

Często zadawane pytania (FAQ)

Q. Co szybko obniża poziom cholesterolu?

A. Dostosowanie się do określonych zmian w stylu życia, takich jak spożywanie tłuszczów jednonienasyconych i diety bogatej w kwasy omega3, utrata nadwagi i regularne ćwiczenia pomagają szybko obniżyć poziom cholesterolu. Dieta bogata w tłuszcze jednonienasycone może nawet obniżyć poziom złego cholesterolu o 6%-10%. Jeśli jesteś palaczem z wysokim poziomem cholesterolu, powinieneś rzucić palenie, aby zobaczyć szybsze zmiany w poziomie cholesterolu. Ponadto ograniczenie spożycia alkoholu jest również pomocne w obniżeniu poziomu cholesterolu w organizmie.

Q. Jakie są najgorsze pokarmy powodujące wysoki poziom cholesterolu?

A. Jeśli masz wysoki poziom cholesterolu, powinieneś bardzo ograniczyć spożycie żywności bogatej w tłuszcze nasycone, tłuszcze trans i uwodornione tłuszcze. Niektóre niezdrowe produkty spożywcze wpływające na poziom cholesterolu to smażone w głębokim tłuszczu przekąski, masło, ser, chipsy, pączki, krakersy i margaryna. Ogólnie rzecz biorąc, żywność bogata w cukier, sól i niezdrowe tłuszcze jest najgorsza dla cholesterolu.

Q. Czy picie wody może obniżyć poziom cholesterolu?

A. Picie wody nie wpływa bezpośrednio na poziom cholesterolu ani go nie obniża. Jednak picie dużej ilości wody wraz z regularnymi ćwiczeniami stymuluje metabolizm. Zdrowy metabolizm wspomaga organizm w walce z dodatkowym cholesterolem. Ponadto, aby zobaczyć znaczące wyniki, należy również wprowadzić określone zmiany w diecie. Samo picie wody nie obniży poziomu cholesterolu.

Q. Jak mogę obniżyć poziom cholesterolu w 7 dni?

A. Zmiany w diecie i stylu życia mają pierwszorzędne znaczenie w obniżaniu poziomu cholesterolu. Nie przynoszą one jednak rezultatów z dnia na dzień. Aby szybko obniżyć poziom cholesterolu, należy zacząć od prawidłowego odżywiania. Na przykład, należy zmniejszyć ilość tłuszczów nasyconych w diecie i wyeliminować tłuszcze trans, dodać do diety więcej kwasów tłuszczowych omega3, owoców, produktów pełnoziarnistych i zielonych warzyw liściastych. Te zmiany w diecie pomogą ci doświadczyć znacznej poprawy poziomu cholesterolu.

Q. Czy kawa jest szkodliwa dla cholesterolu?

A. Chociaż kawa nie zawiera cholesterolu, picie jej w nadmiernych ilościach może potencjalnie powodować wzrost poziomu cholesterolu we krwi. Dzieje się tak, ponieważ diterpeny, rodzaj związku chemicznego w kawie, hamują rozkład cholesterolu. W rezultacie zwiększa to poziom cholesterolu całkowitego i LDL (złego cholesterolu). Jednak umiarkowane spożycie kawy nie wpływa negatywnie na poziom cholesterolu.

Q. Jakie są znaki ostrzegawcze wysokiego poziomu cholesterolu?

A. Objawy ostrzegawcze wysokiego poziomu cholesterolu różnią się w zależności od osoby. Nie każdy doświadcza tych samych objawów. Typowe objawy ostrzegawcze obejmują długotrwałe nadciśnienie, otyłość, ból w klatce piersiowej lub dusznicę bolesną, nudności, skrajne zmęczenie i duszność. W ciężkich przypadkach wysoki poziom cholesterolu wywołuje objawy udaru lub zawału serca.

Q. Czy banany obniżają poziom cholesterolu?

A. Banany nie zawierają cholesterolu. Zawartość błonnika i potasu w bananach pomaga obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Jednak samo jedzenie bananów nie jest w stanie obniżyć poziomu cholesterolu. Aby skutecznie obniżyć poziom cholesterolu, należy przejść na zdrową dietę i regularne ćwiczenia.

Q. Czy jajka są dobre na cholesterol?

A. Żółtka jaj naturalnie zawierają cholesterol, ale ma on znikomy wpływ na poziom cholesterolu we krwi. W porównaniu do żywności bogatej w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, spożywanie jajek nie jest szczególnie szkodliwe, ponieważ nie podnoszą one poziomu cholesterolu. Należy jednak spożywać je z umiarem.

Q. Czy płatki owsiane Quaker są dobre na wysoki poziom cholesterolu?

A. Tak, płatki owsiane Quaker są dobre na cholesterol. Owies zawiera beta-glukan, rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Co więcej, rozpuszczalny błonnik w płatkach owsianych Quaker obniża wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu. Spożywanie zaledwie jednej filiżanki gotowanych płatków owsianych Quaker dziennie może obniżyć poziom cholesterolu o 5 do 8%.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz