Przejdź do przepisu Przejdź do filmu Wydrukuj przepis Baton proteinowyBiałko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym dla ludzkiego organizmu...
Czytaj Więcej12 diet i mitów żywieniowych, w które ludzie wciąż wierzą
Wystarczy przejrzeć kanały w mediach społecznościowych i czaty grupowe, aby natknąć się na wiele gwarantowanych porad i sztuczek, jak wykorzystać żywność jako lekarstwo na wiele dolegliwości. Niestety, ta cyfrowa era szybkiego tworzenia treści okazuje się być łatwą drogą do utrwalania mitów na temat żywności i żywienia przez osoby nieposiadające odpowiednich uprawnień. Co więcej, z pokolenia na pokolenie przekazujemy również nie poparte naukowo porady. Niestety, prawie wszyscy jesteśmy winni tego, że nie weryfikujemy autentyczności takich "porad" i przekazujemy je dalej.
My w HealthifyMe wzięli na siebie zadanie obalenia 12 najczęstszych diet i mitów żywieniowych, w które wierzy większość.
12 Najczęstszychdiet i mitów żywieniowychMit
1: Detox Diets Lead To Weight LossJednym
z najczęstszych mitów musisz natknąć się jest detox dieta zrzucić kilka kilogramów off. W skrócie, oznacza to porady dla crash dieting lub soku-only diety dla dni.
Wyjaśnienie:
Podczas gdy takie ekstremalne diety wydają się działać na początku, nie są one ani trwałe, ani zrównoważone. Utrata wagi jest tymczasowa. Długotrwałe stosowanie takich diet powoduje poważne niedobory w zakresie ważnych składników odżywczych niezbędnych do utrzymania organizmu. Przedłużające się diety detoksykacyjne prowadzą do poważnych zaburzeń jelitowych, trądziku, skrajnego wypadania włosów, osłabienia i łaknienia z powodu braku niezbędnych makro- i mikroelementów w organizmie.Co robić zamiast tego:
Każda zmiana w Twojej diecie mająca na celu utratę wagi powinna być zbilansowana pod względem składników odżywczych. Powinna spełniać Twoje minimalne zapotrzebowanie na kalorie, aby była opłacalna.Mit 2: Powiedz "nie" ulubionym potrawom Ile
razy zdarzyło Ci się odmówić zjedzenia nawet małego kawałka ulubionej czekolady? Czy to dlatego, że ludzie wokół ciebie wpędzali cię w poczucie winy? Jesteśmy tu po to, aby powiedzieć Ci, że całkowite odmawianie sobie smakołyków nie jest właściwą drogą do utraty wagi.
Wyjaśnienie:
To jest bardziej kiepska rada niż mit żywieniowy. Co może się stać, jeśli ściśle wstrzymasz się od swojego ulubionego jedzenia? Kiedy zaprzeczasz i nie pobłażasz sobie, ostatecznie poddajesz się swoim zachciankom. W rezultacie porzucasz wszelkie starania, aby w przyszłości utrzymać zdrową dietę. Pamiętaj też, że emocjonalny wpływ na twój umysł będzie dalej prowadził do uwolnienia kortyzonu w twoim ciele. Ten hormon stresu przekształca się w tkankę tłuszczową.Co powinieneś zrobić zamiast tego:
Kluczem jest tutaj bycie świadomym i nie przejadanie się. W życiu chodzi o równowagę, więc wykorzystaj swoje ulubione potrawy jako pozytywne wzmocnienie. W końcu po co wprowadzać znaczące zmiany w stylu życia, jeśli pod koniec dnia będą one miały negatywny wpływ na jakość twojego życia?Mit 3: Magiczna żywność na utratę tłuszczu
Internet jest pełen artykułów opisujących niezwykłe przepisy kulinarne. Twierdzą one, że mogą w magiczny sposób spalić tłuszcz z brzucha w ciągu kilku dni, zregenerować porost włosów lub zmienić cię w osobę przypominającą gwiazdę.
Wyjaśnienie:
Nie ma żadnych naukowych dowodów na istnienie tych "superfoods". Załóżmy, że nie wprowadzisz do swojego życia dodatkowych środków ukierunkowanych na obszary problemowe. W takim przypadku, praca pozostaje w połowie wykonana i żadne jedzenie ani przepis nie pomogą Ci osiągnąć pożądanych rezultatów.Co powinieneś zrobić zamiast tego:
Wraz z dobrze zbilansowaną dietą, musisz utrzymać regularny wzorzec snu, dbając jednocześnie o ogólne zdrowie fizyczne i psychiczne swojego ciała. Tylko wtedy, gdy Twoje ciało będzie w pełnej harmonii z samym sobą, będziesz w stanie zauważyć znaczące efekty.Mit 4: Powiedz "nie
"żółtkom
jajekKolejny
znany mit żywieniowy głosi, że żółtka jajek są tuczące i należy ich unikać.
Wyjaśnienie:
Istnieje powszechne błędne przekonanie wśród ludzi, że wszystkie tłuszcze są złe dla twojego zdrowia. Ze względu na chwyt marketingowy, innym propagowanym mitem jest to, że cholesterol w diecie podnosi poziom cholesterolu we krwi. W rzeczywistości, to właśnie tłuszcze trans i wysoka ilość spożytych tłuszczów nasyconych powodują dolegliwości serca. Z drugiej strony, jajka mogą okazać się korzystne dla Twojego zdrowia ze względu na wysoką zawartość białka i witamin.Co powinieneś zrobić zamiast tego:
Aby zapewnić zdrowe serce i świecącą skórę, włącz żółtka jaj jako część swojej codziennej diety, ponieważ są one dobrym źródłem kwasów tłuszczowych Omega3, witaminy A, D, E, K, wraz z kwasem foliowym. Upewnij się tylko, że dokładnie ugotujesz jajko, aby uniknąć wszelkich infekcji bakteryjnych.Mit 5: Węglowodany powodują tycieJak
często radzono ci, abyś ograniczył węglowodany, aby uzyskać pożądaną wagę? Niestety, powszechne przekonanie jest takie, że węglowodany odgrywają rolę jedynie w przybieraniu na wadze.
Wyjaśnienie:
Węglowodany, w prawdzie, powinny stanowić 50-60% twojego spożycia kalorii w dobrze zbilansowanej diecie. Zgodnie z zasadami żywienia i nauki, węglowodany są podstawowym źródłem pożywienia. Dostarczają one organizmowi energii niezbędnej do wykonywania wszystkich funkcji ciała. Ponadto, pomagają utrzymać dobry stan jelit, poziom cukru we krwi i masę mięśniową.Co powinieneś zrobić zamiast tego:
Zamiast usuwać węglowodany ze swojej diety, należy ograniczyć ukrytą zawartość cukru w spożywanych pokarmach. Cukry te są ukryte nie tylko w napojach, ale także w smacznych produktach, w tym w potrawach smażonych na głębokim oleju. Więc zamiast tego, dostarczaj węglowodany w odpowiedniej ilości i jakości z rotis, ryżu, makaronu, dosas i innych zbóż bogatych w błonnik.Mit 6: Kobiety piją mleko dla mocnych kościKobiety
są nakłaniane na wszystkich etapach życia do zwiększenia spożycia mleka dla tego czy innego procesu, począwszy od ciąży do laktacji i menopauzy. Mit o kobietach potrzebujących mleka dla mocniejszych kości jest wynikiem kolejnego chwytu marketingowego.
Wyjaśnienie:
Wiodące badanie przeprowadzone przez Harvard udowodniło brak związku między zwiększonym spożyciem mleka a spełnieniem zapotrzebowania kobiet na wapń. Ponadto stwierdzono, że nie zapobiega ono osteoporozie.Co powinnaś zrobić zamiast tego:
Załóżmy, że nie tolerujesz laktozy lub po prostu nie jesteś wielkim fanem mleka. W takim przypadku, możesz zaspokoić swoje dzienne zapotrzebowanie na wapń z innych źródeł, takich jak ragi i soja. Ponadto, zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, koperek i brokuły mogą być alternatywnym źródłem wapnia, kiedy tylko Twoje podniebienie domaga się przerwy od produktów mlecznych.Mit 7: Osoby z cukrzycą powinny unikać
owocówPierwszą radą, jaką otrzymuje każdy diabetyk, jest unikanie owoców. Ze względu na zawartość cukru, owoce zyskały złą sławę. Nie przyczyniają się one do podniesienia poziomu cukru we krwi.
Wyjaśnienie:
Większość owoców ma niski poziom indeksu glikemicznego, co oznacza, że nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Owoce są dobrym źródłem błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. Ze względu na swoje walory zdrowotne, owoce pomagają zapobiegać powikłaniom długotrwałej cukrzycy, a nawet nadmiernemu przyrostowi masy ciała.Co powinieneś zrobić zamiast tego:
Zwracaj uwagę na ładunek glikemiczny lub porcję porcji owoców i czas spożycia. Uwzględnij 2 porcje owoców dziennie - jedna powinna być owocem wieloletnim, takim jak jabłko czy banan, a druga sezonowym. Regulując wielkość porcji - pora spożywania owoców również ma znaczenie. Korzystaj więc z maksymalnych korzyści odżywczych swoich ulubionych owoców.Mit 8: Osiem szklanek wody dziennieNasz
organizm składa się w blisko 70%
z wody.Jest to jednak całkowicie błędne przekonanie, że aby zapobiec odwodnieniu, należy pić dwa-trzy litry lub około ośmiu szklanek wody dziennie.
Wyjaśnienie:
Woda jest rzeczywiście cudownym napojem dla organizmu. Utrzymuje w ryzach metabolizm i poziom nawodnienia oraz zarządza ogólnym stanem zdrowia organizmu. Nie ma jednak popartej naukowo, ostatecznej ilości wody do spożycia w ciągu dnia.Co powinieneś zrobić zamiast tego:
Ty bądź sędzią. Najlepszym wskaźnikiem tego, czy Twój organizm potrzebuje więcej wody, jest Twój mocz. Monitoruj kolor swojego moczu, który powinien mieć barwę od jasnożółtej do przezroczystej. Im jaśniejszy kolor, tym bardziej nawodniony jest Twój organizm. Jeśli cierpisz z powodu przeziębienia lub gorączki, albo jeśli zażyłaś nową receptę na multiwitaminy, utrzymuj spożycie wody nieco powyżej normalnych dni.Mit 9: Cukier powoduje cukrzy
cęZ ograniczonym zrozumieniem chorób i funkcjonowania organizmu, powszechnym mitem jest to, że bezpośrednie spożycie cukru powoduje cukrzycę. Jest to dość powszechne przekonanie, że jedzenie cukru jest jedynym powodem, dla którego ludzie stają się w przyszłości diabetykami.
Wyjaśnienie:
Światowa Organizacja Zdrowia odpowiedzialna za ustalanie międzynarodowych norm żywieniowych zaleca spożywanie do 5 łyżeczek cukru dziennie. Chociaż nadmiar cukru ma silny związek z rozwojem cukrzycy, nie jest on jedynym czynnikiem powodującym wysoki poziom cukru we krwi, jak wynika z wytycznych WHO. Cukrzyca może być dziedziczona genetycznie lub wynikać z wagi ciała, ograniczonej aktywności fizycznej, a nawet niezrównoważonej diety.Co powinieneś zrobić zamiast tego:
Mądrze wybieraj źródła cukru i unikaj tych produktów spożywczych/napojów, w których poziom cukru jest poza twoją kontrolą w korektach. Uważność i dokonywanie mądrych wyborów dotyczących żywności i stylu życia może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę.Mit 10: Nie ma niedoboru B12 u osób jedzących mięso
Jedzenie diety bogatej w produkty niewegetariańskie
zaspokaja
zapotrzebowanie organizmu na witaminę B12:
Mimo, że mięso, ryby i jaja są doskonałym źródłem witaminy B-12, nadal możesz mieć niedobór tej szczególnej witaminy pomimo bogatych źródeł spożycia. Przyczyną nie jest ilość porcji mięsa, ale zdolność absorpcyjna Twojego organizmu, która może być mniejsza. W przypadku większości mikroskładników odżywczych, ich wchłanianie zależy wyłącznie od dobrego stanu zdrowia jelit. Niestety, spożywanie alkoholu, nadmiar środków zobojętniających, niezrównoważona dieta i stres przyczyniają się do słabego zdrowia jelit.
Co powinieneś zrobić zamiast tego:
Najlepiej byłoby, gdybyś wzmocnił probiotyki (dobre bakterie obecne w twoich jelitach) dla lepszego wchłaniania witaminy B12 i innych mikroelementów.Mit 11: Jedz surową żyw
nośćMusiszjeść surową żywność, aby uniknąć utraty składników odżywczych podczas gotowania.
Wyjaśnienie:
Ok, będziemy gryźć, gdy zajdzie taka potrzeba. Ale będziemy też cieszyć się pełnowartościowym i smacznym jedzeniem. Jest trochę prawdy w tym, skąd pochodzi ten mit. Poddawanie surowych warzyw działaniu ciepła ma negatywny wpływ na niektóre witaminy rozpuszczalne w wodzie podczas gotowania. Jednak spożywanie gotowanej żywności jest znacznie lepsze niż surowej dla lepszego zdrowia jelit. Proces gotowania uwalnia pewne enzymy, które rozkładają włókna obecne w pożywieniu i poprawiają dostępność mikroelementów.Co powinieneś robić zamiast tego:
Włączenie warzyw do swojej diety jest najbardziej niezbędną częścią na koniec dnia. Oczywiście, możesz wybierać różne rodzaje sałatek. Zrównoważ je jednak gotowanymi warzywami. Zapewni to lepszą przyswajalność wszystkich mikroelementów i dobre funkcjonowanie Twoich jelit.Mit 12: Wybieraj wszystko
,
co brązoweBez
względu nato, czy chodzi o ryż, cukier, chleb czy jajka - brązowe produkty są lepsze niż ich białe odpowiedniki.
Wyjaśnienie:
Ten mit żywieniowy zrobił furorę i był mocno propagowany przez samozwańczych "szefów kuchni zdrowia", i nadal jest rozpowszechniany. Obalmy ten mit na przykładzie jednej potrawy na raz.Kolor Twojego chleba nie jest czynnikiem decydującym o jego wartości odżywczej. Załóżmy na przykład, że brązowy chleb, który kupujesz, zawiera rafinowaną mąkę, konserwanty i barwniki. W takim przypadku nie jest on bardziej wartościowy pod względem odżywczym niż bochenek białego chleba. Chociaż brązowy ryż zawiera więcej błonnika niż biały, kwas fitynowy utrudnia wchłanianie mikroskładników odżywczych i powoduje wiele problemów związanych z jelitami.
Pod względem kalorii, cukier biały, brązowy, jaggery, miód i cukier kokosowy są podobne, a różnice w ich wartości odżywczej są znikome. Jedyną różnicą pomiędzy cukrem brązowym a białym jest obecność melasy w tym pierwszym, która nadaje mu brązowawy wygląd. Skorupki jaj również nie określają wartości odżywczych, a różnice w kolorze wynikają z różnic w rasie kury.
Co powinieneś zrobić zamiast tego:
Zamiast koloru wybierać chleb i inne wypieki na podstawie ich listy składników? W przypadku ryżu lepiej jest jeść najmniej polukrowane z dodatkiem warzyw, roślin strączkowych i kurczaka, aby zapobiec powikłaniom jelitowym i przejadaniu się. Nadmierne spożycie brązowego cukru też nie jest dobre. Nie jest on bardziej korzystny pod względem odżywczym niż jego biała odmiana. Kontrola porcji jest kluczem do każdego udanego planu dietetycznego.Wniosek
Z tych mitów obalony, największy takeaway dla Ciebie jest nie paść ofiarą niesprawdzonych źródeł mitów żywności. Zamiast tego, zawsze szukaj zasobów popartych profesjonalną opinią i sprawdzaj informacje o wartościach odżywczych dostępnych dla żywności, którą spożywasz. HealthifyMe, wiodąca indyjska aplikacja do zdrowego stylu życia, może być niezwykle pomocna w obalaniu niektórych mitów żywieniowych. Więc następnym razem nie daj się nabrać na chwytliwy artykuł z nagłówkiem twierdzącym, że "7-dniowa dieta detoksykacyjna sprawi, że stracisz 10 kilogramów".
Tagi: 12 diety i żywienia mythsdetox dietydietdiet i żywienia mythsfitnesshealthifymehealthy diet
Komentarze (0)