Najnowsze artykuły

Jakie właściwości ma czerwona papryka?

Czerwona papryka to nie tylko pyszny dodatek do wielu potraw, ale również prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera ona mnóstwo składników...

Czytaj Więcej

Zdrowe przepisy na rybę Basa

Skocz do przepisu Drukuj

przepisRyba

z baszy

może być grillowana, pieczona, smażona na patelni lub gotowana na parze. Dobrze łączy się z indyjskimi przyprawami i nadaje daniom wyjątkowy, aromatyczny smak.

#1 Przepis na curry

z rybybasa

w mleku kokosowymSmakowite

indyjskie curry przygotowane z mlekiem kokosowym i rybą basa, doskonały dodatek do ryżu lub ryżu rotis. Print Recipe Pin Recipe Course Side Dish

Ingredients

  • 2 łyżka Olej
  • 1 Filet rybny Basa, pocięty na kawałki
  • 1 Duża cebula, posiekana
  • 2 łyżka Pasta imbirowo-czosnkowa
  • 1 Duży pomidor, posiekany
  • 1/2 filiżanka Mleka kokosowego (gęstego)
  • 1 filiżanka Woda
  • 1/4 łyżka Kurkuma w proszku
  • 1 łyżka Czerwone chili w proszku
  • 1 łyżka Kolendra w proszku
  • 1/2 łyżka Garam masala
  • 2 sprężynki Liście curry
  • Do smaku Sól

Instrukcje

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i dodać posiekaną cebulę.
  • Smażyć, aż cebula stanie się półprzezroczysta i dodać pastę imbirowo-czosnkową, a następnie pokrojonego pomidora.
  • Smażyć, aż pomidor stanie się miękki.
  • Ostudzić i zmielić na gładką pastę, dodając niewielką ilość wody.
  • Rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać liście curry, a następnie zmieloną pastę.
  • Smażyć przez kilka minut i dodać kurkumę w proszku, a następnie chili i kolendrę w proszku.
  • Smażyć, aż zniknie surowy zapach i dodać pół szklanki wody wraz z wymaganą ilością soli.
  • Gotować przez 5 minut na średnim ogniu.
  • Dodać mleko kokosowe wraz z wodą, jeśli to konieczne, oraz kawałki ryby.
  • Zmniejsz płomień i gotuj, aż ryba się ugotuje, około 5 minut.
  • Dodać garam masalę.
  • Dusić przez minutę i podawać na gorąco.
Keyword cocunut milk, fish

#2 Pan Fried Basa Fillets RecipeA

quick and easy recipe using Basa fish Print Recipe Pin Recipe Course Main Course

Ingredients

  • 350 g Małe ziemniaki, pokrojone w ćwiartki
  • 1 łyżka oliwa z oliwek extra vergine
  • 1/2 łyżka Ocet
  • 1/2 Skórka i sok z limonki
  • 1 Chili, posiekane i drobno posiekane
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione
  • 3-4 łyżka grubo posiekana kolendra
  • 11/2 łyżka oliwa z oliwek
  • 3 łyżka Zwykła mąka
  • 2 Filety Basa bez skóry i kości

Instrukcje

  • W średnim garnku z osoloną, wrzącą wodą gotować ziemniaki przez 12 minut lub do miękkości.
  • Podczas gdy ziemniaki się gotują, przygotuj salsę: W misce połączyć oliwę z oliwek extra vergine, ocet, skórkę z limonki i sok z połowy limonki.
  • Dodać chili, połowę czosnku i kolendrę. Doprawić i dodać dodatkowy sok z limonki według własnego smaku.
  • Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużym ogniu. Doprawić mąką i obtoczyć nią filety Basa.
  • Przełożyć obtoczone filety na patelnię.
  • Smażyć przez 30 sekund na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień do średnio-wysokiego.
  • Smażyć jeszcze przez dwie minuty z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru i ugotowania.
  • Odsączyć ziemniaki. Wrzucić z powrotem na patelnię wraz z pozostałą oliwą z oliwek i czosnkiem.
  • Lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, a następnie rozdzielić między 2 talerze.
  • Na wierzchu ułożyć rybę i skropić salsą z chili i kolendry.
Słowo kluczowe filety basa, ryba Proszę zostawić to pole puste.

Nie przegap nowych informacji od nas

Będziesz otrzymywać informacje o korzyściach zdrowotnych, faktach żywieniowych, poradach zdrowotnych, przepisach i wiele więcej.

Twoja prywatność jest dla nas ważna

Gratulacje! Pomyślnie zasubskrybowałeś!

Tagi: Ryba basa curry w mleku kokosowym przepisPrzepisy na rybę basaFakty żywieniowe dotyczące ryby basaPrzepis na smażone na patelni filety z ryby basa