Czerwona papryka to nie tylko pyszny dodatek do wielu potraw, ale również prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera ona mnóstwo składników...
Czytaj WięcejŚwiąteczne menu poniżej 1200 kalorii
Boże Narodzenie i kalorie wydają się iść
ale czy konieczne jest zniweczenie całego dobra, które zrobiłeś w ciągu ostatnich kilku miesięcy, przedawkowując kaloryczne potrawy?
DajemyCi fantastyczne świąteczne menu, które utrzyma Cię w zdrowym zakresie kalorii i nie pozostawi poczucia, że przegapiłeś tradycyjne świąteczne przysmaki! Całkowita liczba kalorii w tym świątecznym menu śniadaniowym i obiadowym - wraz z indykiem, sosem i dodatkami - wynosi tylko 1200
kalorii,więc zacznij gotować już teraz!
ŚWIĄTECZNE ŚNIADANIE
Doskonała jajecznica
Ilość porcji: 1
Składniki: 2 duże jajka, 6 łyżek stołowych pojedynczej śmietany lub pełnotłustego mleka, gałka masłaMetoda
: Lekko ubij jajka, śmietanę i szczyptę soli, aż wszystkie składniki się połączą, a mieszanina będzie miała jednolitą konsystencję. Rozgrzej małą nieprzywierającą patelnię przez około minutę, a następnie dodaj masło i pozwól mu się stopić. Nie pozwól, aby masło zbrązowiało, ponieważ spowoduje to odbarwienie jajek. Wlać mieszaninę jajek i pozostawić na 20 sekund bez mieszania. Wymieszaj drewnianą łyżką, podnosząc i składając ją z dna patelni. Pozostawić na kolejne 10 sekund, a następnie ponownie wymieszać i złożyć. Powtarzać, aż jajka będą miękkie i miejscami lekko rzadkie, a następnie zdjąć z ognia i pozostawić na kilka sekund do zakończenia gotowania.
Nakoniec zamieszać i bezzwłocznie podawać aksamitną jajecznicę.
Kalorie: 254
Skandynawski łosoś wędzony
Ilość porcji: 1
Składniki: 200 g wędzonego łososia, 1 mała czerwona cebula (bardzo drobno posiekana), mały pęczek koperku (grubo posiekany), 2 łyżeczki świeżego lub kremowego chrzanu, łyżeczka soku z cytryny, 100 ml kwaśnej śmietanyMetoda
: Wrzucić cebulę i posiekany koperek do miski z chrzanem i sokiem z cytryny. Wymieszać z kwaśną śmietaną, doprawić szczyptą soli i obficie zmielonym pieprzem i dobrze wymieszać. Można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Ułóżłososia na desce lub talerzu, posyp pozostałymi liśćmi kopru i podawaj z mielonym czarnym pieprzem i sosem obok.
Kalorie: 133
ŚWIĄTECZNY LUNCH
Zupa z dyni, soczewicy i kokosa z curry
Ilość porcji: 6
Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 dynia piżmowa (obrana, pozbawiona pestek i pokrojona w kostkę), 200 g marchewki (pokrojonej w kostkę), 1 łyżka curry w proszku, szczypta kurkumy, 100 g czerwonej soczewicy, 700 ml bulionu warzywnego, 1 puszka mleka kokosowego o obniżonej zawartości tłuszczuMetoda
: Rozgrzać olej w dużym rondlu, dodać kabaczek i marchewkę, dusić przez 1 minutę, a następnie dodać curry i gotować jeszcze przez 1 minutę. Wsypać soczewicę, bulion warzywny i mleko kokosowe i wszystko dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15-18 minut, aż wszystko będzie miękkie
.Za pomocą blendera ręcznego lub robota kuchennego zmiksować na gładką
masę.Doprawić i podawać posypane grubo posiekaną kolendrą i chlebkiem naan.
Kalorie: 178
Naleśniki z sezamem i chili z tzatziki
Przygotowanie: 25-30 sztuk; Ilość porcji: 6Składniki
:
100 g mąki, 1 jajko, 150 ml jogurtu sojowego, 1 zielone i 1 czerwone chili (pozbawione pestek i drobno posiekane), 1 pęczek dymki (drobno pokrojona, plus dodatkowa do podania), 2 łyżki posiekanej kolendry, 1 łyżka nasion sezamu, odrobina oleju do smażeniaNa
tzatziki: 150 g jogurtu greckiego, 13 cm ogórka (pozbawionego nasion i startego na tarce), 2 łyżki posiekanej
miętyMąkę, jajko, jogurt i 2 łyżki wody wymieszać w malakserze na gładką
masę.Przełożyć do miski, a następnie dodać papryczkę chilli, dymkę, kolendrę i nasiona sezamu.
Aby przygotować tzatziki, wymieszaj jogurt, ogórek i miętę, dopraw do smaku, a następnie schłódź.
Rozgrzej małą patelnię z odrobiną oleju, wycierając jego nadmiar papierem kuchennym. Smażyć mieszankę naleśnikową po łyżce deserowej na raz, przez 1 minutę z każdej strony, aż lekko się zrumieni. Przełożyć na talerz i trzymać w cieple.
Ułożyć nadużym półmisku, posypać odrobiną tzatziki i dodatkową pokrojoną dymką i podawać na ciepło.
Kalorie: 42
Pieczony indyk z cytryną i ziołami
Składniki: 4,5 kg gotowego do pieczenia indyka z wolnego wybiegu, 100 g zmiękczonego masła, starta skórka z 1 cytryny, 1 łyżka posiekanego tymianku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, farsz z orzechów laskowych, pancetty i pomarańczyMetoda
: Wyjmij indyka z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby nabrał temperatury pokojowej.
Wytrzećindyka wewnątrz i na zewnątrz papierem kuchennym
.Rozgrzać piekarnik do 220C/200C z termoobiegiem/gaz 7. Zaczynając od szyi ptaka, ostrożnie wsunąć palce między skórę i miąższ na piersi, poluzowując skórę. Wymieszać masło, skórkę z cytryny, zioła i czosnek i doprawić. Wciśnij aromatyzowane masło pod skórę i rozprowadź na mięsie.
Możesz teraz nadziać szyję ptaka farszem, jeśli chcesz, i zabezpieczyć skórę pod spodem szpikulcem
.
Zważindyka i oblicz czas pieczenia - będzie potrzebował 40 minut na każdy 1 kg
. Przełóż ptaka do brytfanny, przykryj luźno folią i umieść na środku piekarnika. Piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180C/160C z termoobiegiem/gaz 4 na resztę czasu pieczenia. Zdejmij folię na ostatnie 30 minut. Sprawdzić, czy indyk jest upieczony, przekłuwając szpikulcem najgrubszą część uda. Jeśli soki są klarowne, indyk jest ugotowany. Jeśli są różowe, włóż go z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut, a następnie sprawdź ponownie. Jeśli używasz termometru do mięsa, powinien on wskazywać 80 ° C dla ud, a pierś powinna mieć 75 °
C.Wyjmij ugotowanego indyka z formy i umieść na półmisku do serwowania
. Przykryćfolią i odstawić na 30-45 minut przed pieczeniem.
Kalorie: 300 dla 3-4 plastrów
Łatwy sos z czerwonego wina
Ilość porcji: 10Składniki
:
200 ml czerwonego wina, 3 łyżki mąki kukurydzianej, 600 ml wywaru z indyka lub kurczaka, 2 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki, 200 ml soków z indyka,
Sposób
przygotowania:Wymieszać 3 łyżki czerwonego wina z mąką kukurydzianą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie dodać całe wino.Podgrzać bulion na patelni, a następnie wlać mieszankę czerwonego wina i galaretkę z czerwonej porzeczki, mieszając do zgęstnienia. Przykryć powierzchnię folią spożywczą, aby zapobiec tworzeniu się skórki. Schłodzić do 2 dni. Aby podać, podgrzej na patelni, aż zacznie bulgotać, a następnie wymieszaj z sokami z indyka i przelej do ciepłej sosjerki.
Kalorie: 35
Szpinak w śmietanie
Ilość porcji: 8Składniki
:
5 g masła, 1 mała cebula (drobno posiekana), 2 łyżki zwykłej mąki, 200 ml pełnotłustego mleka, 500 g szpinaku, 100 ml pojedynczej śmietany, starta świeża gałka muszkatołowa do dekoracjiMetoda
: Rozgrzać masło w rondlu, następnie dodać cebulę i smażyć przez 5 minut, aż zmięknie. Wmieszać mąkę i gotować przez 2 minuty, a następnie powoli dodawać mleko. W
międzyczasie umieść szpinak w dużym durszlaku. Zalej czajnikiem pełnym wrzącej wody, aż liście zwiędną (może być konieczne wykonanie tej czynności dwukrotnie). Przełożyć szpinak do czystej ściereczki, odcisnąć nadmiar płynu, a następnie grubo posiekać.
Wmieszaćdo sosu ze śmietaną, delikatnie podgrzać, a następnie drobno zetrzeć gałkę muszkatołową i dobrze doprawić.
Kalorie: 83
DESER
Mus czekoladowy
Ilość porcji: 4Składniki
:
85 g gorzkiej czekolady (70%), 2 łyżki kakao w proszku, ½ łyżeczki kawy ziarnistej, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 białka jaj, 1 łyżka złocistego cukru pudru, 50 g pełnotłustego jogurtu greckiego, garść malin/truskawekMetoda
: Posiekaj bardzo drobno czekoladę i umieść ją w dużej misce, która zmieści się nad garnkiem z gotującą się wodą. Wymieszaj kakao, kawę i wanilię z 2 łyżkami zimnej wody i zalej czekoladę. Umieść miskę nad delikatnie gotującą się wodą, zamieszaj, a następnie zdejmij z ognia.
Pozostaw miskę zczekoladą nadal nad wodą, mieszając od czasu do czasu, aby sprawdzić, czy się rozpuściła
.Wymieszaj rozpuszczoną czekoladę, będzie dość gęsta. Dodaj 2 łyżki wrzącej wody, a czekolada natychmiast się rozrzedzi i stanie się jedwabiście gładka. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia
.Ubićbiałka na dość miękką pianę, a następnie dodać cukier, aż będzie gęsta i błyszcząca. Ubij jogurt do ostudzonej czekolady. Za pomocą dużej metalowej łyżki wmieszaj około jednej trzeciej białek do masy czekoladowej, a następnie bardzo delikatnie wmieszaj resztę białek, aż będą równomiernie wymieszane - uważając, aby nie przesadzić z mieszaniem, w przeciwnym razie mus straci swoją objętość.
Przełożyć do4 małych pucharków lub foremek (125-150 ml) i schłodzić przez kilka godzin lub całą noc
.Umieścić każdy mus na spodku lub małym talerzyku. Posypać kilkoma malinami i odrobiną kakao w proszku.
Przechowywać do2 dni w lodówce.
Kalorie: 167Tagi
: Mus czekoladowySzpinak w śmietanieSmażony kabaczekŁatwy sos z czerwonego winaPieczony indyk z cytryną i ziołamiZupa z soczewicy i kokosaDoskonała jajecznicaSkandynawski wędzony łosośNaleśniki z sezamem i chili z tzatziki
Komentarze (0)