Najnowsze artykuły

Zdrowy przewodnik po soku z aloesu dla...

Cukrzyca jest szeroko rozpowszechnioną chorobą, na którą cierpi znaczna część społeczeństwa. Powoduje ona wzrost poziomu cukru we krwi powyżej...

Czytaj Więcej

Napoje korzystnie wpływające na obniżenie ciśnienia krwi

Wysokie ciśnienie krwi, znane również jako nadciśnienie, jest jednym z najczęstszych problemów zdrowotnych, z jakimi borykają się ludzie na całym świecie. Według jednego z badań, siedzący tryb życia, zanieczyszczenie środowiska i stres negatywnie wpływają na zdrowie człowieka. Ponadto, ze względu na pandemię, większość ludzi zaczęła prowadzić siedzący tryb życia, co w głównej mierze prowadzi do różnych chorób układu krążenia. Jedną z takich chorób jest nadciśnienie tętnicze.

Modyfikacja diety często odgrywa istotną rolę w zwalczaniu wszelkich problemów zdrowotnych. Jednak ze względu na nasz styl życia i czasochłonne przepisy kulinarne często ignorujemy wprowadzanie zmian w diecie i trzymamy się niezdrowego odżywiania. Dlatego włączenie do diety kilku zdrowych napojów może skutecznie pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi. Te łatwe do przygotowania napoje pozytywnie wpływają na zdrowie i pomagają zwalczać problemy z ciśnieniem krwi.

Wysokie ciśnienie krwi - zakres i przyczyny

Ciśnienie krwi to siła, z jaką krew napiera na tętnicę. Przy każdym uderzeniu serca krew jest pompowana do tętnic. Normalne ciśnienie krwi wynosi 120/80 mmHg lub mniej. Jeśli przekracza ono normę, stan taki nazywamy nadciśnieniem.

Wysokie ciśnienie krwi lub nadciśnienie to stan, w którym długotrwała siła uderzenia krwi o ścianki tętnic jest wysoka. W takim przypadku ciśnienie jest wyższe niż 140/90 mmHg. Takie wysokie ciśnienie może prowadzić do problemów z sercem, takich jak udar. Ponadto powoduje ono również skoki poziomu cukru. Co więcej, jeśli ciśnienie krwi przekracza zakres 180/120 mmHg, jest to ciężki przypadek nadciśnienia i wymaga natychmiastowej interwencji lekarskiej. Chociaż nie ma istotnych objawów wysokiego ciśnienia krwi, długotrwałe nadciśnienie może zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak niewydolność serca, udar mózgu i choroby nerek.

Do głównych przyczyn wysokiego ciśnienia krwi należy przyrost masy ciała, spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości sodu, przewlekłe choroby, takie jak cukrzyca, wysoki poziom cholesterolu, problemy hormonalne lub historia rodzinna. Istnieje jednak kilka sposobów na regulację lub obniżenie poziomu ciśnienia krwi w organizmie. Najlepszym sposobem jest stosowanie odpowiedniej diety.

Niezbędne składniki odżywcze do kontroli ciśnienia krwi

Zrównoważona dieta może skutecznie zwalczać większość problemów zdrowotnych. Dlatego tak ważne jest spożywanie zrównoważonej diety, która zawiera niezbędne składniki odżywcze. Te składniki odżywcze pomagają w zwalczaniu wielu schorzeń. Na przykład pokarmy bogate w potas, magnez, foliany, witaminę C itp. pomagają obniżyć ciśnienie krwi.

Potas

Pokarmy bogate w potas są najlepsze dla ciśnienia krwi. Według badań, pokarmy bogate w potas obniżają ciśnienie w nerkach poprzez wypłukiwanie z organizmu nadmiaru sodu z moczem. Nadmiar sodu jest jedną z głównych przyczyn wysokiego ciśnienia krwi. Potas pomaga również utrzymać równowagę płynów i elektrolitów w organizmie, co pomaga kontrolować ciśnienie krwi. Do produktów tych należą banany, fasola, soczewica, ziemniaki, suszone owoce (rodzynki, morele), szpinak, brokuły, awokado itp.

Magnez

Magnez jest niezbędny dla wielu funkcji organizmu, w tym dla regulacji ciśnienia krwi. Według jednego z badań, suplementy magnezu pomagają obniżyć ciśnienie krwi poprzez zwiększenie produkcji tlenku azotu. Tlenek azotu jest cząsteczką sygnałową, która pomaga w rozkurczaniu naczyń krwionośnych i pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Niektóre pokarmy bogate w magnez to pestki dyni, migdały, szpinak, nerkowce, orzeszki ziemne, tłuste ryby, fasola lima i jarmuż.

Foliany

Kwas foliowy, czyli folacyna, to witamina z grupy B-complex. W jednym z badań wykazano rolę folianów w obniżaniu i zapobieganiu skokom ciśnienia krwi. Sugeruje ono, że kwas foliowy pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi poprzez rozkurczanie naczyń krwionośnych i poprawę przepływu krwi. Co więcej, większe spożycie folianów w okresie dojrzewania pomaga chronić przed tą chorobą w późniejszym okresie życia. Do pokarmów bogatych w foliany należą pomarańcze, jagody, brokuły, zielone warzywa liściaste, papaja, winogrona i kantalupa.

Witamina C

Wiele badań dowodzi, że witamina C pełni rolę środka moczopędnego. Diuretyk sprawia, że nerki wypłukują z organizmu więcej sodu i wody poprzez mocz. To z kolei rozluźnia naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Ponadto witamina C ma wiele innych zalet jako przeciwutleniacz, który pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny w organizmie. Niektóre zdrowe pokarmy bogate w witaminę C to cytryna, pomarańcza, kiwi, papryka, truskawki, czarna porzeczka, brukselka, brokuły itp.

L-Arginina

L-arginina to suplement aminokwasowy, który pomaga w lepszym funkcjonowaniu naczyń krwionośnych. W rezultacie poprawia przepływ krwi i obniża ciśnienie krwi. Metaanaliza dowodzi, że doustna suplementacja L-argininą znacząco obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie tętnicze. Pokarmy bogate w L-argininę to m.in. pestki dyni, orzeszki ziemne, spirulina, nabiał i soczewica.

8 najlepszych napojów na obniżenie ciśnienia krwi

Pokarmy bogate w tę substancję można spożywać na kilka sposobów. Jednak najprostszym sposobem jest spożywanie pysznych napojów zawierających te niezbędne składniki odżywcze. Najlepsze napoje, które można spożywać w celu obniżenia ciśnienia krwi to:

Sok pomidorowy

Sok pomidorowy jest bogaty w witaminy, potas i przeciwutleniacze, dzięki czemu korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia serca. Zawiera również likopen, składnik odżywczy, który może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, zapobiec uszkodzeniom skóry i obniżyć ciśnienie krwi.

Według jednego z badań, picie jednej filiżanki niesolonego soku pomidorowego dziennie poprawiło zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu LDL u uczestników z czynnikami ryzyka chorób serca, w tym z ciśnieniem krwi.

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza dla 100 ml soku pomidorowego wynosi:

  • Kalorie: 70 kCal
  • Węglowodany: 3.53 g
  • Błonnik: 0,4 g
  • Tłuszcze: 0,4 g
  • Białko: 0,85 g
  • Wapń: 200 mg
  • Żelazo: 0,39 mg

Przepis na świeży sok pomidorowy

Czas przygotowania: 15 minutSposób przygotowania

: 1

Składniki

  • Dojrzałe pomidory, wydrążone i pokrojone: 6
  • Marchew, obrana i pokrojona: 2
  • Laska selera, posiekana: 1
  • Pieprz czarny mielony: 1/4 łyżeczki
  • Kostki lodu: 2 (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przetwórz pomidory, marchew i seler w sokowirówce.
  2. Dodaj czarny pieprz do wyciśniętego soku i dokładnie wymieszaj.
  3. Wlać sok na kostki lodu do schłodzonych szklanek.
  4. Podawać do bezpośredniego spożycia.

Sok z buraka ćwikłowego

Sok z buraków jest bogatym źródłem potasu, witaminy A, witaminy B9, żelaza i innych przeciwutleniaczy. Zawiera również duże ilości azotanów i metabolitów wtórnych, które organizm przekształca w tlenek azotu. Związki te przyczyniają się do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i odgrywają istotną rolę w kontrolowaniu uszkodzeń naczyń krwionośnych. W rezultacie mogą obniżyć ryzyko chorób serca i udaru.

Według badań, u osób, które piły około 1 filiżanki (250 ml) soku codziennie przez cztery tygodnie, ciśnienie krwi spadło średnio o 8/4 milimetra rtęci (mm Hg). Ponadto u wielu osób ciśnienie krwi wróciło do normy dzięki tej zmianie.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza dla 100 ml soku z buraków wynosi:

  • Kalorie: 32 kCal
  • Węglowodany: 9.56 g
  • Błonnik: 2,8 g
  • Tłuszcze: 0,17 g
  • Białko: 1,61 g
  • Wapń: 16 mg
  • Żelazo: 0,8 mg

Sok z buraków Przepis na sok z buraków

Czas przygotowania: 10 minutSposób przygotowania

: 1

Składniki

  • Burak czerwony: 1
  • duże jabłko: 1
  • łodygi selera: 2
  • Cytryna lub limonka: 1/2
  • Imbir, obrany: 1/2 cala, mały kawałek

Sposób przygotowania:

  1. Obrać i pokroić buraki, jabłka i seler na długie plastry.
  2. Włącz sokowirówkę i umieść szklankę lub pojemnik pod dyszą.
  3. Z wyjątkiem cytryny, wyciśnij sok z wszystkich składników (buraków, jabłek, selera i imbiru) w sokowirówce.
  4. Do przygotowanego soku wycisnąć połówkę cytryny i dokładnie wymieszać. Podawać od razu w schłodzonej szklance.

Sok z granatów

Granaty mają liczne właściwości zdrowotne dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. ACE to enzym podnoszący ciśnienie krwi poprzez produkcję angiotensyny II, białka powodującego zwężenie naczyń krwionośnych. Podobnie jak leki stosowane w leczeniu nadciśnienia i niewydolności serca, sok z granatów działa jak naturalny inhibitor ACE.

Według badań, picie soku z granatów może pomóc w obniżeniu zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego ciśnienia krwi.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza dla 100 ml soku z granatów to:

  • Kalorie: 54 kCal
  • Węglowodany: 13 g
  • Błonnik: 0,1 g
  • Tłuszcze: 0,29 g
  • Białko: 0,15 g
  • Wapń: 11 mg
  • Żelazo: 0,1 mg

Sok z granatów Przepis na sok z granatów

Czas przygotowania: 15 minutSposób przygotowania

: 1

Składniki

  • Granaty: 2
  • Czarna sól (opcjonalnie): 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij górną część granatu i pokrój każdy owoc na cztery części.
  2. Zanurz granaty w wodzie i palcami wyjmij z nich pestki (arils). Pestki opadną na dno, a biała pestka uniesie się na wierzch.
  3. Połącz pestki granatu w blenderze, młynku lub mikserze. Dokładnie wymieszaj.
  4. Umieść sitko do soków na patelni lub misce. Napełnij sitko do połowy sokiem z granatu.
  5. Wyciśnij sok za pomocą łyżki, często mieszając. Dokładnie odciśnij, aby wydobyć cały sok.
  6. Podawać do bezpośredniego spożycia.

Herbata z hibiskusa

Nie wszystkie herbaty są jednakowe, jeśli chodzi o ciśnienie krwi. Jednak niektóre rodzaje herbaty pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Jedną z takich herbat jest herbata z hibiskusa, która zawiera antocyjany i inne przeciwutleniacze, dzięki którym naczynia krwionośne są odporne na uszkodzenia powodujące ich zwężenie. Hibiskus, który zaparza się na jasnoczerwono i ma cierpki smak, znajduje się w wielu mieszankach herbat ziołowych. Działa on również jako naturalny inhibitor ACE.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza dla 100 ml herbaty z hibiskusa wynosi:

  • Kalorie: 4 kCal
  • Węglowodany: 0 g
  • Błonnik: 0 g
  • Białko: 0 g
  • Wapń: 8 mg
  • Żelazo: 0,08 mg
  • Foliany: 1 µg

Herbata z hibiskusa Przepis

Czas przygotowania: 20 minutPrzyprawy

:

2Składniki

  • Kwiaty hibiskusa: 8
  • Woda: 3 filiżanki
  • Sok z limonki: 1 łyżka stołowa
  • Miód: Według smaku

Sposób przygotowania:

  • Usuń kielich, pręciki i żółte nasiona.
  • Pod bieżącą wodą dokładnie oczyść płatki i umieść je w średniej wielkości szklanej misce.
  • W średniej wielkości rondlu doprowadź do wrzenia 3 szklanki wody i zdejmij z ognia.
  • Doprowadź wodę do wrzenia i zalej nią płatki.
  • Przykryj miskę i pozwól, aby kolor kwiatów przeniknął do wody. Parzyć przez dziesięć do dwunastu minut.
  • Odcedzić herbatę za pomocą sitka. Dokładnie wymieszać z sokiem z limonki. W razie potrzeby dodać w tym momencie miód lub cukier i dobrze wymieszać.
  • Zalać herbatę kostkami lodu w szklankach i podawać.

Niskotłuszczowe mleko/chude mleko/maślanka

Wysokie ciśnienie krwi może być skutkiem ciasnych i zwężonych tętnic. Pełnotłusty nabiał zawiera duże ilości kwasu palmitynowego, który hamuje sygnały powodujące rozluźnienie naczyń krwionośnych, dzięki czemu krew może swobodnie przepływać. W związku z tym osoby z nadciśnieniem powinny wybierać mleko chude, które zawiera tylko 0,1% tłuszczu. Jest ono również bogate w fosfor, potas i wapń - trzy składniki odżywcze związane z prawidłowym ciśnieniem krwi, a także jest wzbogacone witaminą D, która obniża ciśnienie krwi.

Mleko niskotłuszczowe jest również bogatsze w wapń niż mleko pełnotłuste, a niewielka ilość tłuszczu w nim zawarta wspomaga wchłanianie wapnia.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza 100 ml odtłuszczonego mleka wynosi:

  • Kalorie: 34 kCal
  • Węglowodany: 4.96 g
  • Tłuszcze: 0,08 g
  • Białko: 3,37 g
  • Wapń: 122 mg
  • Żelazo: 0,03 mg
  • Foliany: 5 µg

Smoothie szpinakowe z awokado

Smoothie szpinakowe z awokado jest bogate w foliany, żelazo, witaminy, minerały, przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze.

Tłuszcz odkładający się w naczyniach krwionośnych może powodować wysokie ciśnienie krwi i blokować jej przepływ. Awokado zawiera niacynę i kwas pantotenowy - obie formy witaminy B. Niacyna pomaga zapobiegać odkładaniu się tłuszczu i tworzeniu się blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych.

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza dla jednej porcji Szpinakowego Smoothie z Awokado wynosi:

  • Kalorie: 357kCal
  • Węglowodany: 57.8g
  • Cholesterol: 4.9mg
  • Błonnik: 7.8g
  • Tłuszcze: 8.2g
  • Białko: 17,7g
  • Wapń: 554,1mg
  • Żelazo: 2,6mg
  • Foliany: 93.8mcg
  • Magnez: 133,4mg

Smoothie ze szpinaku i awokado: Przepis

Czas przygotowania: 5 minutSposób przygotowania

: 1

Składniki

  • Posiekany szpinak (świeży): 1 filiżanka
  • Posiekany banan (mrożony): 1
  • Awokado pokrojone w plasterki: ¼ filiżanki
  • Zwykły jogurt (beztłuszczowy): 1 filiżanka
  • Woda: ½ szklanki
  • Miód: 1 łyżeczka

Metoda

  1. Umyj wszystkie warzywa.
  2. Połącz wszystkie składniki w blenderze.
  3. Zmiksuj na gładko.
  4. Możesz spożyć od razu lub przechować w lodówce na następny dzień.

Smoothie truskawkowo-borówkowo-bananowe

Połączenie jagód w tym jagodowo-bananowym smoothie dostarcza niezbędnych składników odżywczych dla zdrowych włosów, skóry i paznokci, a także zastrzyk energii, który utrzymuje się przez cały dzień. To niskokaloryczne smoothie ma głęboki fioletowy odcień i jest jedną z najpopularniejszych kombinacji. Pomaga również obniżyć ciśnienie krwi dzięki zawartym w nim przeciwutleniaczom.

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza dla jednej porcji Strawberry Blueberry Banana Smoothie wynosi:

  • Kalorie: 335kCal
  • Węglowodany: 45.8g
  • Białko: 6.8g
  • Żelazo: 2.5mg
  • Tłuszcz: 16,9g
  • Foliany: 58.1mcg
  • Wapń: 114,9mg
  • Witamina C: 41% DV

Smoothie truskawkowo-borówkowo-bananowe: Przepis

Serwuje: 2Czas przygotowania

: 2-3 minuty

Składniki

  • Truskawki (mrożone): ½ szklanki
  • Borówki (mrożone): ½ filiżanki
  • Banan (mały, dojrzały): 1
  • Mleko: ¾ szklanki
  • Cynamon: 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Wcześniej zamroź owoce.
  2. Dodać wszystkie składniki oprócz mleka i zmiksować na gładko.
  3. Następnie dodać mleko i cynamon i miksować do uzyskania pożądanej konsystencji.
  4. Podawać smoothie

Woda

Picie dużej ilości wody to jeden z najzdrowszych, najtańszych i najskuteczniejszych sposobów na obniżenie ciśnienia krwi.

Przewlekłe odwodnienie może prowadzić do następujących problemów:

  • Po pierwsze, ze względu na zmniejszoną zawartość wody we krwi, krew staje się gęstsza lub lepka.
  • Powoduje to, że nerki uwalniają reninę - enzym, który pomaga kontrolować ciśnienie krwi. Organizm zatrzymuje sód i wodę, aby zrekompensować niską objętość płynów. Jeśli ta reakcja się utrzyma, ciśnienie krwi może wzrosnąć.
  • Wywołuje również uwalnianie hormonu wazopresyny w mózgu, co prowadzi do zwężenia naczyń krwionośnych i zatrzymania sodu w organizmie.

Jeśli chcesz obniżyć ciśnienie krwi, koniecznie musisz się nawadniać. Wielu z nas zna zasadę wypijania ośmiu szklanek dziennie. Jednak nawet jeśli jej nie przestrzegasz, możesz zastosować prostą metodę. Najpierw podziel swoją masę ciała na pół, aby uzyskać bardziej indywidualne podejście. Pomoże to określić minimalną ilość wody, jaką należy pić w ciągu dnia. Na przykład, osoba ważąca 68 kg powinna wypijać co najmniej 2,21 l wody dziennie, aby uniknąć nieregularnego ciśnienia krwi.

Ponieważ napoje obniżające ciśnienie krwi zawierają składniki mineralne (takie jak potas), przed ich spożyciem należy skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza w przypadku innych schorzeń, takich jak choroby nerek.

Wnioski

Oprócz stosowania zdrowej diety, niektóre napoje pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Na przykład kilka rodzajów soków owocowych i warzywnych, odtłuszczone mleko i herbata z hibiskusa pomagają kontrolować ciśnienie krwi, nie powodując żadnych skutków ubocznych. Ponadto, inne zmiany stylu życia, takie jak zwiększenie aktywności fizycznej i przyjmowanie leków, mogą znacząco pomóc w przywróceniu ciśnienia krwi do normalnego poziomu.

Jeśli martwisz się o swoje ciśnienie krwi, porozmawiaj z lekarzem o najlepszych sposobach utrzymania ciśnienia krwi i zdrowia serca w ryzach.

Często zadawane pytania (FAQ)

Q. Czy banany szybko obniżają ciśnienie krwi?

A. Tak, banany są jednymi z najlepszych owoców do obniżania ciśnienia krwi. Banany zawierają potas, który wspomaga przepływ krwi i zmniejsza obciążenie serca i nerek. Są również bogate w błonnik, witaminy A, B9 i C oraz pomagają utrzymać równowagę płynów i elektrolitów w organizmie, co również pomaga w kontroli ciśnienia krwi.

Q. Które owoce są dobre przy wysokim ciśnieniu tętniczym?

A. Owoce cytrusowe mają korzystny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Grejpfrut, pomarańcze, kiwi i cytryny są tego doskonałym przykładem. Są one bogate w witaminy, minerały i związki roślinne, które pomagają utrzymać serce w zdrowiu poprzez obniżanie czynników ryzyka chorób serca, takich jak wysokie ciśnienie krwi.

Q. Czy napoje energetyczne podnoszą ciśnienie krwi?

A. Tak, według jednego z badań, napoje energetyczne zawierające kofeinę zmieniają aktywność elektryczną serca i podnoszą ciśnienie krwi, potencjalnie powodując niezamierzone negatywne skutki zdrowotne u osób, które je spożywają.

Q. Czy napoje słodowe obniżają ciśnienie krwi?

A. Nie, natomiast napoje słodowe, zwłaszcza te z zawartością alkoholu, mogą powodować wzrost ciśnienia krwi. Może to zależeć od częstotliwości ich spożywania. Osoby pijące napoje alkoholowe regularnie lub w dużych ilościach mogą mieć wysokie ciśnienie krwi i inne schorzenia serca.

Q. Czy picie wody obniża ciśnienie krwi?

A. Tak, żaden inny napój nie ma sobie równych, jeśli chodzi o zdrowie w zakresie ciśnienia krwi. Picie wody i utrzymywanie odpowiedniego nawodnienia pozwala sercu na wydajną pracę, dzięki czemu krew może swobodnie przepływać przez cały organizm.

Q. Czy gorące napoje podnoszą ciśnienie krwi?

A. Według badań, wypijanie więcej niż 4 filiżanek gorących napojów, takich jak herbata czy kawa, podnosi skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi. Dlatego najlepiej jest spożywać je z umiarem.

Q. Czego należy unikać przy wysokim ciśnieniu tętniczym?

A. Należy unikać pokarmów zawierających duże ilości soli, tłuszczów nasyconych i trans oraz alkoholu. Ich spożywanie podnosi poziom złego cholesterolu (LDL) i obniża poziom dobrego cholesterolu (HDL), zwiększając ryzyko nadciśnienia. W ciężkich przypadkach mogą one również prowadzić do zawału serca i udaru mózgu.

Proszę pozostawić to pole puste

Nie przegap naszych nowych aktualizacji

Będziesz otrzymywać informacje o korzyściach zdrowotnych, faktach żywieniowych, poradach zdrowotnych, przepisach i wiele innych.

Twoja prywatność jest dla nas ważna

Gratulacje! Pomyślnie zapisałeś się na listę!

Tagi: Najlepsze napoje na obniżenie ciśnienia krwiPodstawowe składniki odżywcze regulujące ciśnienie krwihealthifymeZasięg i przyczyny wysokiego ciśnienia krwi