Najnowsze artykuły

Jak przygotować budżetową dietę...

Zastanawiasz się, czym jest dieta wysokobiałkowa, czy warto ją stosować i jak zrobić to bez rujnowania portfela? Wstępnie — to plan żywieniowy, w...

Czytaj Więcej
Przepis: Baton proteinowy
18 września 2024 0
Przepis: Pikantne spaghetti...
21 stycznia 2024 0

Mangostan: Korzyści zdrowotne, skutki uboczne, zastosowanie

Mangostan to owoc o słodko-kwaśnym smaku. Jest to owoc tropikalny, pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej. Z zewnątrz jest głęboko fioletowy, a od wewnątrz biały. Owoce mangostanu można spożywać w postaci świeżej, konserwowej lub suszonej. Ma bogatą, delikatną konsystencję i lekko kwaśny smak. Ma również wartość leczniczą.

Najbardziej znaną częścią rośliny jest skórka owocu, ale inne części, takie jak nasiona, liście i kora, są również pomocne. Mangostanem leczy się otyłość i poważne infekcje dziąseł, zwane paradontozą. Ponadto jest on stosowany w leczeniu osłabienia mięśni, biegunki i chorób skóry. Jednak nie ma jeszcze konkretnych dowodów naukowych na poparcie tych twierdzeń.

Wartość odżywcza

100 gramów mangostanu (196 gramów) zawiera:

  • Kalorie: 60 g
  • Węglowodany: 14,3 g
  • Błonnik: 0,8 grama
  • Tłuszcz: 0,1 g
  • Białko: 0,5 grama

Witaminy i minerały zawarte w mangostanie są niezbędne dla różnych czynności organizmu, w tym syntezy DNA, skurczu mięśni, gojenia się ran, odporności i stymulacji nerwów.

Korzyści zdrowotne płynące z mangostanu

1. Może zapobiegać nowotworom

Rośliny mangostanu zawierają niewiele związków organicznych. Jednym z tych związków są ksantony. Jak wykazały badania, ksantony mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zapobieganiu i leczeniu komórek wywołujących raka. Ponadto, w zależności od swojej struktury, ksantony wykazują szeroki zakres właściwości biologicznych. Należą do nich właściwości przeciwnadciśnieniowe, antyoksydacyjne, przeciwzakrzepowe i przeciwnowotworowe.

Związki te zapobiegają stresowi oksydacyjnemu komórek dzięki zawartym w nich przeciwutleniaczom. Stres oksydacyjny to zaburzenie równowagi między tlenem a wolnymi rodnikami w organizmie. Wolne rodniki są wysoce reaktywnymi i niestabilnymi cząsteczkami. Ich niestabilność uruchamia proces stresu oksydacyjnego. Powoduje on ostatecznie uszkodzenie komórek i ich istotnych części, takich jak błona komórkowa, DNA, białka itp. Stres oksydacyjny prowadzi do poważnych schorzeń, takich jak rak, choroby serca i cukrzyca.

Oprócz ksantonów, mangostan zawiera również witaminę C i foliany. Według badań, związki te są również przeciwutleniaczami i dlatego są pomocne w walce z komórkami rakowymi.

2. Reguluje poziom cukru we krwi

Insulina jest hormonem odpowiedzialnym za kontrolowanie poziomu cukru w organizmie. Insulinooporność występuje, gdy komórki w różnych częściach ciała, takich jak wątroba, tłuszcz i mięśnie, nie są w stanie wchłonąć glukozy z krwi. Taki stan powoduje zaburzenie równowagi poziomu glukozy we krwi, co prowadzi do cukrzycy.

3. Poprawia działanie układu odpornościowego

Zdrowy układ odpornościowy ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Chroni on organizm przed szkodliwymi bakteriami, wirusami, zarazkami i uwalnianymi przez nie toksynami. Dlatego ważne jest, aby mieć silny układ odpornościowy, który chroni przed wszelkimi chorobami.

Mangostan jest dobrym źródłem witaminy C. Witamina C jest powszechnie znana jako kwas askorbinowy i jest rozpuszczalna w wodzie. Według badań pomaga ona w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego. Ponieważ jednak nasz organizm nie potrafi wytwarzać witaminy C, musimy ją pozyskiwać z codziennej żywności.

Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym. Wspomaga kilka funkcji komórkowych adaptacyjnego układu odpornościowego naszego organizmu, wzmacniając układ odpornościowy. Jako przeciwutleniacz pomaga organizmowi zwalczać wolne rodniki, zmniejszając stan zapalny i zwiększając odporność. Ponadto witamina C pomaga w gojeniu się ran oraz w naprawie i utrzymaniu zdrowej skóry, dziąseł, zębów i kości oraz chrząstki (twardej tkanki pokrywającej kości).

Foliany są rodzajem witaminy B. Są one niezbędnym składnikiem do wytwarzania i wspierania zdrowych komórek w naszym organizmie. Ponadto foliany poprawiają działanie układu odpornościowego. Badania wykazały, że spożycie folianów zwiększa produkcję komórek T, które wzmacniają odpowiedź immunologiczną organizmu.

4. Utrzymuje zdrową skórę

Przeciwzapalne i antyoksydacyjne właściwości mangostanu sprzyjają zdrowiu skóry. Proces odnowy skóry jest spowolniony przez stan zapalny. Przeciwutleniacze pomagają skórze odmładzać się i naprawiać uszkodzenia poprzez zmniejszanie stanu zapalnego. Witamina C, składnik mangostanu, wspomaga tworzenie kolagenu, niezbędnego dla zachowania młodego wyglądu skóry.

Drobne linie, zmarszczki, luźna skóra, wypryski trądzikowe itp. są oznakami stresu oksydacyjnego. W rezultacie prowadzi to do rozpadu kolagenu, utrudnia naturalne procesy naprawcze skóry i powoduje stany zapalne. Przeciwutleniacze mogą pomóc w zapobieganiu i naprawianiu tych oznak poprzez neutralizowanie wolnych rodników, co zapewnia skórze bardziej młodzieńczy wygląd.

Wolne rodniki i regularne przebywanie na słońcu mogą powodować zmiany w produkcji melaniny w skórze. W rezultacie na skórze pojawiają się ciemne plamy i nierównomierny koloryt. Przeciwutleniacze mogą pomóc w zapobieganiu nieregularnej pigmentacji skóry poprzez minimalizowanie fotouszkodzeń. Niektóre przeciwutleniacze (np. witamina C) blokują również tyrozynazę - enzym, który sprzyja wytwarzaniu melaniny.

5. Posiada właściwości antybakteryjne

Właściwości antybakteryjne mangostanu hamują rozwój szerokiego spektrum bakterii i grzybów. Na przykład, mangostan zawiera ksantony, które zapobiegają rozwojowi bakterii takich jak E. coli, Pseudomonas aeruginosa (wywołujących zapalenie płuc, infekcje dróg moczowych i inne infekcje u ludzi).

Ksantony mają unikalną strukturę chemiczną, znaną jako trójcykliczny układ aromatyczny, powiązaną z działaniem antybakteryjnym. Są one również pomocne w zwalczaniu zarówno zwykłych, jak i opornych na antybiotyki bakterii Staphylococcus aureus, które prowadzą do różnych chorób u ludzi. Należą do nich czyraki i ropnie na skórze, zapalenie płuc i infekcje stawów. Wyciągi z owoców mangostanu zapobiegają również rozwojowi Mycobacterium TB (bakterii wywołującej gruźlicę).

6. Zapobiega chorobom serca

Stan zapalny zwiększa rozwój blaszek miażdżycowych i zakrzepów krwi w tętnicach, powodując udar mózgu i zawał serca. Nasz organizm traktuje te blaszki jako substancję obcą. Nie powinny one znajdować się w naczyniu krwionośnym. Organizm stara się oddzielić blaszki miażdżycowe od przepływającej krwi. Zdarza się jednak, że blaszka pęka, umożliwiając kontakt jej zbrojonych elementów z krwią, co prowadzi do powstania skrzepu krwi.

Zablokowanie tętnic w sercu przez skrzepy krwi powoduje zawał serca. Zgodnie z badaniami, mangostan ma właściwości przeciwzapalne. W rezultacie obniża poziom białka C-reaktywnego, które wywołuje stan zapalny.

Przepis na zdrowe owoce mangostanu

1. Sałatka owocowa w stylu tajskim

  • Porcja: 1
  • Czas gotowania: 15 min.

Składniki

  • Ostre chili: 6
  • Czosnek: 1 goździk
  • Sok z limonki: ½ łyżki
  • Sos rybny: ½ łyżki
  • Cukier palmowy: ½ łyżki
  • Mieszane owoce, w tym mangostan: ⅔ filiżanki
  • Orzechy: ½ filiżanki
  • Blanszowane krewetki: 5

Sposób

  • Pokrój lub poszatkuj wszystkie owoce, jakie masz, takie jak mangostan, marchew, pomidory, fasola, kukurydza i winogrona.
  • Utrzyj chili i czosnek w moździerzu i tłuczku. Dodaj tyle chili, ile chcesz, w zależności od tego, jak bardzo chcesz być pikantny.
  • Do zmiażdżonego chili i czosnku dodaj sok z limonki, cukier palmowy i sos rybny. Następnie wymieszać.
  • Dodaj tę mieszankę do pokrojonych owoców wraz z blanszowaną krewetką. Podawać z orzechami jako dodatkami.

2. Miseczka smoothie z chia i mangostanu

  • Porcje: 1
  • Czas gotowania: 5 minut.

Składniki

  • Nasiona chia (namoczone w wodzie przez godzinę); 1 łyżka
  • Owoce mangostanu: 2 szt.
  • Połowa mango
  • Nasiona mieszane: 1 łyżka
  • Mleko: 1 filiżanka
  • Kostki lodu

Metoda

  • Namoczone nasiona chia, mangostan, mango, mieszane nasiona, mleko i kilka kostek lodu zmiksuj w blenderze, aż powstanie gładkie i gęste puree.
  • Jeśli chcesz, dodaj do puree trochę cukru jagodowego.
  • Przełożyć smoothie do miski i udekorować owocami i orzechami.

Możliwe skutki uboczne

Mangostan jest korzystnym owocem, jeśli chodzi o jego właściwości lecznicze. Nie jest on jednak odpowiedni dla wszystkich. Na przykład, osoby z centralnym układem nerwowym i problemami żołądkowo-jelitowymi powinny unikać spożywania owocu. W związku z tym należy zachować ostrożność podczas przyjmowania mangostanu.

1. Może spowalniać krzepnięcie krwi.

Mangostan zawiera ksantony, które hamują proces krzepnięcia krwi. Nie jest to bezpieczne dla osób, które mają skłonność do nadmiernego krwawienia. Może on uniemożliwić organizmowi zatrzymanie odpływu krwi, ponieważ nie udaje mu się jej skrzepnąć. Dlatego jest to szczególnie ważne w przypadku spożywania tego owocu wraz z lekami. Spożywanie mangostanu może zwiększać ryzyko krwawienia w trakcie i po zabiegach chirurgicznych. Najlepiej nie przyjmować go co najmniej dwa tygodnie przed planowanym zabiegiem chirurgicznym.

2. Może powodować kwasicę mleczanową

Kwasica mleczanowa jest zaburzeniem medycznym, które występuje, gdy poziom mleczanów w organizmie jest zbyt wysoki. Dzieje się tak z powodu nieprawidłowo niskiego pH w krwiobiegu. W rezultacie oznacza to, że system organizmu został zatkany przez nadmiar kwasów.

W jednym z badań stwierdzono, że stosowanie soku z mangostanu jako suplementu diety powoduje skrajną kwasicę mleczanową. Spożywanie mangostanu uwalnia cytochrom-c z mitochondriów, co dodatkowo uszkadza mitochondrialny transport elektronów. W rezultacie prowadzi to ostatecznie do kwasicy mleczanowej. Objawy tej choroby, według niepotwierdzonych doniesień, mogą obejmować zmęczenie i mdłości. Jeśli choroba ta pozostanie bez kontroli, może spowodować poważne nagromadzenie kwasu w organizmie, prowadząc do wstrząsu i śmierci.

3. Może przerwać chemioterapię

Mangostan ma właściwości antynowotworowe. Potwierdzają to różne eksperymenty na zwierzętach. Jednak eksperymenty na ludziach nie mogą tego samego potwierdzić. Produkty z mangostanu są stosowane jako suplementy przez pacjentów chorych na raka, jednak suplementy te mogą zakłócać leczenie raka. Według niektórych badań, suplementy te mogą zakłócać leczenie raka. Ostatecznie może to spowodować obniżenie poziomu cukru we krwi.

W innym badaniu suplementy zawierające przeciwutleniacze osłabiają skuteczność radioterapii. Charakter antyoksydantów polega na zakłócaniu działania wolnych rodników. Mechanizm działania wolnych rodników stosowany w chemioterapii i radioterapii jest zakłócany przez przeciwutleniacze. Dlatego należy unikać ich stosowania podczas tych terapii. Ważne jest, aby zachować ostrożność przy stosowaniu suplementów z mangostanu, ponieważ są one modne ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające.

Wnioski

Roślina ta ma właściwości lecznicze. Jednak korzyści z niej płynące są nadal przedmiotem badań. Ponieważ nie ma wystarczających informacji na temat jej wpływu na ludzi, zawsze zaleca się zachowanie ostrożności przy jej spożywaniu.

Najczęściej zadawane pytania (FAQs)

Q: Co mangostan robi dla organizmu?

O: Głównymi składnikami aktywnymi mangostanu są ksanton i witaminy. Ponadto posiada on wiele właściwości leczniczych. Posiada właściwości antyrakowe, przeciwzapalne, antyalergiczne, antybakteryjne i antymalaryczne. Antyoksydanty zawarte w mangostanie zwalczają wolne rodniki obecne w naszym organizmie. Ponadto wzmacnia on układ odpornościowy i korzystnie wpływa na skórę.

P: Jakie choroby może leczyć mangostan?

A: Mangostan może leczyć biegunkę, infekcje dróg moczowych (UTI) i rzeżączkę. Ponadto leczy pleśniawki, gruźlicę, zaburzenia miesiączkowania, raka, zapalenie kości i stawów oraz infekcję jelitową zwaną czerwonką. Stymuluje również układ odpornościowy i poprawia zdrowie psychiczne.

Q: Jakie są skutki uboczne stosowania mangostanu?

A: Mangostan prowadzi do zaburzeń krwawienia z powodu spowolnienia krzepnięcia krwi. Ponadto może powodować kwasicę mleczanową i może zakłócać chemioterapię. Ponieważ nie ma informacji na temat jego wpływu na kobiety w ciąży i karmiące, bezpiecznie jest go nie spożywać. Wciąż jednak nie przeprowadzono wystarczających badań, aby określić jego korzyści i skutki uboczne.

Q: Ile mangostanu można jeść dziennie?

A: Owoce mangostanu mają właściwości przeciwzapalne, korzystne dla osób cierpiących na rwę kulszową. Można je spożywać dwa do trzech razy dziennie, aby złagodzić ból.

Q: Czy mangostan jest dobry dla nerek?

A: Zasadowy charakter mangostanu zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych poprzez neutralizowanie kwasowości moczu. Jest również pomocny w leczeniu infekcji dróg moczowych (UTI).

Q: Czy mangostan obniża poziom kwasu moczowego?

A: Owoc mangostanu ma skórkę, która zawiera ksantony i flawonoidy. Związki te pomagają w obniżaniu poziomu kwasu moczowego.

Q: Czy mangostan jest dobry na wysokie ciśnienie krwi?

A: Mangostan zawiera dużo potasu, miedzi, magnezu i manganu, które utrzymują ciśnienie krwi w ryzach. Zwłaszcza potas przeciwdziała szkodliwym skutkom nadmiernego spożycia soli (sodu). Mangostan obniża również poziom cholesterolu w organizmie, co pozwala kontrolować ciśnienie krwi.

Q: Co się stanie, jeśli przejedziesz się mangostanem?

O: Ponieważ mangostan jest bogaty w przeciwutleniacze, zbyt duża ilość mangostanu może zwiększyć ilość przeciwutleniaczy w naszym organizmie. Dodatkowe antyoksydanty zaczynają przeszkadzać wolnym rodnikom w pełnieniu funkcji antynowotworowych, które są ważne dla organizmu.

Q: Czy mangostan jest dobry dla serca?

O: Tak, jego właściwości przeciwzapalne zapobiegają ryzyku wystąpienia udaru mózgu i zawału serca. Dlatego też skutecznie obniża czynniki ryzyka chorób serca, takie jak zły cholesterol LDL i trójglicerydy. Jednocześnie jednak zwiększa poziom HDL, czyli dobrego cholesterolu.

P: Czy mangostan pomaga schudnąć?

O: Tak, jego właściwości przeciwzapalne wspomagają metabolizm tłuszczów i zapobiegają przybieraniu na wadze - stan zapalny powoduje insulinooporność, co prowadzi do gromadzenia się tłuszczu w organizmie. Zapalenie szkodzi również funkcjonowaniu leptyny w organizmie. Leptyna jest hormonem, który sygnalizuje mózgowi, kiedy należy jeść i w jakiej ilości.

Q: Czy mangostan jest dobry dla wątroby?

O: Tak, mangostan jest bardzo dobry dla wątroby. Zmniejsza stłuszczenie wątroby, czyli stan, w którym wzrasta poziom tłuszczu w wątrobie.

Q: Czy mangostan jest dobry dla osób z nadkwasotą?

A: Tak, ze względu na swoje właściwości alkaliczne jest odpowiedni dla osób o kwaśnym odczynie. Jeśli jednak problem zakwaszenia jest poważny, skonsultuj się z pracownikiem służby zdrowia.

Q: Czy mangostan jest dobry na włosy?

A: Tak, mangostan pomaga zmniejszyć łupież, swędzenie i suchość skóry głowy. Jego właściwości antybakteryjne utrzymują skórę głowy i mieszki włosowe w czystości.

Q: Czy mangostan zawiera potas?

A: Tak, 100 gramów mangostanu zawiera 48 gramów potasu. Stanowi to 1% zalecanego dziennego spożycia (RDA).

Q: Czy kokum i mangostan to to samo?

O: Kokum i mangostan należą do tej samej rodziny, ale nie są to te same owoce. Naukowa nazwa kokum to Garcinia Indica, a nazwa mangostanu to Garcinia mangostana.

P: Czy mangostan jest dobry na astmę?

O: Głównym problemem w przypadku astmy jest stan zapalny w drogach oddechowych. Mangostan zawiera ksantony, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe, co pomaga pacjentom z astmą.

Tagi: Korzyści zdrowotne płynące z mangostanuHealthifymeMangostanSkutki uboczne mangostanuZastosowanie mangostanu

Komentarze (0)

Zostaw komentarz