Najnowsze artykuły

Zdrowy przewodnik po soku z aloesu dla...

Cukrzyca jest szeroko rozpowszechnioną chorobą, na którą cierpi znaczna część społeczeństwa. Powoduje ona wzrost poziomu cukru we krwi powyżej...

Czytaj Więcej

Jogurty dla diabetyków: Wszystko, co musisz wiedzieć

W dzisiejszym świecie cukrzyca jest szeroko rozpowszechnionym stanem chorobowym, w którym poziom cukru we krwi danej osoby wzrasta powyżej idealnego poziomu. Aby kontrolować poziom cukru, osoba chora na cukrzycę musi zwracać szczególną uwagę na to, co je. Osoba chora na cukrzycę powinna starać się kategorycznie unikać diety wysokowęglowodanowej, ponieważ jest ona bezpośrednio związana z podwyższeniem poziomu cukru we krwi. Jednocześnie, aby skutecznie radzić sobie z cukrzycą, warto wybrać pożywną dietę. Powinna ona zawierać węglowodany o wysokiej zawartości błonnika, a nie węglowodany przetworzone z dodatkiem cukru. Białko w diecie ma działanie stymulujące wydzielanie insuliny (insulinotropowe), a tym samym pomaga ustabilizować poziom glukozy we krwi po posiłku. Dodatkowo jest również pomocne w poprawie ogólnego stanu zdrowia.

Jogurt to doskonałe danie, które spełnia wszystkie wyżej wymienione wymagania żywieniowe. Można go łatwo łączyć z wieloma różnymi potrawami na śniadanie, obiad i kolację. Co więcej, można go spożywać również na surowo.

Jogurt dla diabetyków: Jak to pomaga?

Jogurt jest idealnym pożywieniem dla osób cierpiących na cukrzycę. Szeroko zakrojone badania wykazały, że regularne spożywanie jogurtu pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Odpowiedzialna za to jest zawartość białka w jogurcie. Ponieważ białko rozkłada się na glukozę wolniej niż węglowodany, wpływ białka na poziom glukozy we krwi zachodzi stopniowo, w ciągu kilku godzin. Dlatego nie powoduje ono skoków poziomu cukru we krwi. Ponadto jogurt ma ogromne, szeroko zakrojone korzyści zdrowotne, takie jak obniżenie ciśnienia krwi, poprawa stanu kości, pomoc w trawieniu i poprawa zdrowia serca.

Jogurt: Zawartość składników odżywczych

Węglowodany

Jogurt o zerowej zawartości węglowodanów jest mitem, ponieważ cukier mleczny (laktoza) jest naturalnie obecny w jogurcie. Można jednak łatwo znaleźć jogurty o niskiej zawartości węglowodanów. Oprócz jogurtów o niskiej zawartości węglowodanów z mleka, dostępne są jogurty bezmleczne z dodatkiem mleka migdałowego, kokosowego lub sojowego. Najwięcej węglowodanów zawierają laktoza (cukier mleczny) i galaktoza - dwa główne cukry występujące w jogurcie zwykłym. Z drugiej strony, jogurt zawiera mniej laktozy niż mleko, ponieważ bakterie rozkładają ją podczas fermentacji, a w wyniku rozkładu laktozy powstaje galaktoza i glukoza.

Jogurt grecki lub jogurt islandzki to dobre opcje dla osób z cukrzycą. Te warianty jogurtów nie zawierają serwatki, ponieważ w procesie produkcji usuwa się serwatkę, dzięki czemu powstaje gęsty produkt bez węglowodanów, zawierający więcej białka niż inne rodzaje jogurtów. Ponadto mają niższą zawartość laktozy (około 5%) niż inne jogurty. Oprócz tego, że są łatwiejsze do strawienia, zapobiegają również nietolerancji laktozy. Należy jednak uważnie sprawdzać etykiety, ponieważ wiele jogurtów roślinnych zawiera zagęszczacze i cukier, które nadają im kremową i gęstą konsystencję.

Białka

Jogurt jest bogatym źródłem białka. Badania sugerują, że wśród 23 276 produktów spożywczych zidentyfikowanych w badaniu. Jeden kubek (245 gramów) zwykłego jogurtu zawiera 8,5 grama białka.

Ponadto jogurt

jest również dobrym źródłem innych składników odżywczych, takich jak wapń i witamina D.

W

zależności od rozpuszczalności w wodzie, jogurty zawierają dwa rodzaje białek mleka: serwatkowe i kazeinowe. Białka serwatkowe rozpuszczają się w wodzie, natomiast kazeiny nie. Oba rodzaje są jednak bogate w niezbędne aminokwasy, mają doskonały profil odżywczy i są lekkostrawne. W jogurcie znajduje się 80% kazein i 20% białek serwatkowych. Zwiększając wchłanianie wapnia, kazeina obniża ciśnienie krwi. Badania wykazały, że białko serwatkowe może wspomagać odchudzanie i obniżać ciśnienie krwi, co prowadzi do lepszego radzenia sobie z cukrzycą.

Tłuszcze

Jogurt zawiera różną ilość tłuszczu, w zależności od mleka, z którego jest produkowany. Każdy rodzaj mleka można przetworzyć na jogurt. Na przykład, jogurt można zrobić z mleka pełnego, niskotłuszczowego lub beztłuszczowego. Zdecydowana większość jogurtów sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych jest niskotłuszczowa lub beztłuszczowa. Jogurty beztłuszczowe zawierają zaledwie 0,4% tłuszczu, natomiast jogurty pełnotłuste aż 3,3% tłuszczu. Jogurt zawiera najwięcej tłuszczów nasyconych (70%) i odpowiednią ilość tłuszczów jednonienasyconych. Mleko ma około 400 różnych rodzajów kwasów tłuszczowych, co czyni je wyjątkowym.

Tłuszcz zawarty w jogurtach jest głównym źródłem energii, którą oferują. Ponadto tłuszcz pomaga spowolnić wchłanianie glukozy i daje poczucie zadowolenia. Jogurt jest niezbędny do wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina D. Jogurt niskotłuszczowy może nawet pomóc w zmniejszeniu spożycia kalorii i tłuszczów nasyconych.

Probiotyki

Probiotyk to żywe bakterie dodawane do żywności, wody lub innych produktów. Probiotyki mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych, ale są szczególnie korzystne dla trawienia. Jak wynika z badań, jogurt probiotyczny wiąże się z obniżeniem poziomu glukozy we krwi, cholesterolu i rozkurczowego ciśnienia krwi u osób z cukrzycą typu 2.

Probiotyki to przyjazne bakterie znajdujące się w sfermentowanych produktach mlecznych, takich jak jogurt. Zawierają one żywe i aktywne kultury bakterii, przy czym bakterie kwasu mlekowego i bifidobakterie to najczęściej spotykane rodzaje probiotyków w fermentowanych produktach mlecznych.

Jogurty dla diabetyków: Jak dodać je do swojej diety?

Poniżej przedstawiamy kilka fantastycznych sposobów na dodanie jogurtu do codziennej diety i czerpanie korzyści zdrowotnych, które się z nim wiążą.

  • Prostym sposobem na dodanie chrupkości, białka i zdrowych tłuszczów do jogurtu greckiego jest dodanie do niego jednej porcji świeżych lub mrożonych jagód i jednej łyżki stołowej posiekanych orzechów.
  • Możesz też dodać jogurt do swojego smoothie, aby stało się ono gęstsze, bardziej kremowe i bogatsze w białko.
  • Zwykły jogurt grecki doskonale sprawdza się w dipach, dressingach i innych przepisach jako alternatywa dla kwaśnej śmietany.
  • Aby uzyskać lżejszą i bardziej pikantną wersję coleslaw, można zastąpić jogurtem część majonezu.
  • W wypiekach, takich jak ciasteczka, podpłomyki czy ciasto, zastąp kwaśną śmietanę jogurtem greckim.
  • Skrop jogurtem greckim pełnoziarniste naleśniki i gofry, aby uzyskać zdrowszą alternatywę dla miodu i syropu klonowego.
  • Jeśli na deser wolisz jogurt grecki od lodów, spróbuj zamrożonego pojemnika. Udekoruj ćwierć filiżanki świeżych lub mrożonych jagód, aby uzyskać słodki smak po obiedzie.

A jeśli nie masz ochoty na żaden z powyższych sposobów, możesz po prostu jeść surowy jogurt. Smakuje całkiem dobrze.

Jogurt dla diabetyków: Najzdrowsze wersje

Możesz wybierać spośród wielu różnych jogurtów, które możesz spożywać w celu leczenia cukrzycy. Poniższa lista zawiera różne jogurty odpowiednie dla osób dorosłych z wysokim poziomem cukru we krwi, z prediabetes oraz dla osób dorosłych z prawidłowym poziomem cukru we krwi.

Jogurt grecki

Osoby zdrowo odżywiające się często wybierają jogurt grecki jako alternatywę. Ponieważ jogurt grecki ma gęstszą i bardziej kremową konsystencję, usunięcie płynnej laktozy i serwatki wymaga odcedzenia. W związku z tym niektóre marki jogurtów greckich oferują jogurty z mniejszą zawartością cukru i większą ilością białka.

Jeśli chorujesz na cukrzycę, jogurt grecki jest dla Ciebie doskonały. Niesłodzony jogurt grecki zawiera dwa razy więcej białka i połowę mniej węglowodanów niż zwykły jogurt. Jednak jogurt grecki z pełnego mleka zawiera prawie trzy razy więcej tłuszczu.

Jogurt islandzki

Czy słyszałeś o jogurcie islandzkim? Prawdopodobnie widziałeś małą islandzką flagę na opakowaniu. Kiedy otwierasz wieczko, producenci jogurtu dbają o to, byś wiedział, skąd pochodzi ich jogurt. Islandia wiele znaczy dla tamtejszych mleczarzy, którzy zawdzięczają islandzkiej ludności mleko, od którego wzięła się nazwa Islandii. Jogurt ma lekką i puszystą konsystencję, którą zawdzięcza białkom i pewnym bakteriom.

Jogurt australijski

Jogurt australijski to napój wytwarzany z mleka fermentowanego z udziałem bakterii kwasu mlekowego (LAB). Jest dostępny w wielu wariantach smakowych i odżywczych, a często nie zawiera nabiału. Jogurty australijskie różnią się smakiem i konsystencją w zależności od różnych czynników. Wyróżnia się na przykład gęste lub rzadkie mleko pełne, mleko pełne w proszku lub mleko chude.

Większość marek jogurtów australijskich twierdzi, że spożywanie jogurtu australijskiego może zapobiegać rakowi jelita grubego. Ponadto, jogurt ten łagodzi również stany lękowe. Jest to żywność bogata w probiotyki, które pomagają ograniczyć choroby układu pokarmowego, alergie, astmę i uczulenia. Ponadto zawiera wysokie stężenie przyjaznych bakterii zdolnych do niszczenia bakterii zwanych patogennymi E.Coli, które mogą powodować zatrucia pokarmowe. Jest również bogaty w białka, witaminy, minerały i probiotyki.

Inne korzyści zdrowotne płynące z jogurtu

Wysoka wartość odżywcza

Jogurt jest doskonałym źródłem białka w diecie. Ponadto jest pełen witamin i składników odżywczych oraz zawiera probiotyki, które mogą pomóc w prowadzeniu zdrowszego i dłuższego życia. Codzienne spożywanie jogurtu może pomóc w zaspokojeniu dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze. Jest on również dobrym źródłem wapnia, witaminy B12, ryboflawiny (B2), fosforu i selenu.

Poprawia zdrowie kości

Jogurt zawiera duże ilości wapnia, który jest niezbędny do utrzymania zdrowia kości. Badania wykazały niezbicie, że spożywanie większej ilości wapnia zapobiega osteoporozie i pomaga zachować zdrowe kości przez długi czas.

Poprawia trawienie

Regularne spożywanie jogurtu poprawia trawienie. Badania sugerują, że bakterie obecne w jogurcie wspomagają dobre bakterie obecne już w jelitach. Ponadto spożywanie jogurtu i produktów jogurtowych umożliwia żołądkowi trawienie różnych pokarmów. Może to również pomóc w zapobieganiu biegunkom u dzieci.

Zdrowy dla serca

Badania wykazują, że regularne spożywanie jogurtu może znacznie obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów. Z czasem trójglicerydy i cholesterol gromadzą się i blokują tętnice. Hamuje to prawidłowy przepływ krwi przez serce.

Jogurt dla diabetyków: Czego należy unikać

Osoby chore na cukrzycę powinny wystrzegać się wszelkich produktów zawierających sztuczne/dodane substancje słodzące. W związku z tym powinieneś unikać jogurtów z dodatkiem cukrów, sztucznych barwników i aromatów. Ponadto należy unikać jogurtów żelowych, jogurtów smakowych, jogurtów żelatynowych i jogurtów bezmlecznych, ponieważ mogą one powodować wzrost poziomu cukru we krwi.

Najważniejsze informacje

Jako chory na cukrzycę powinieneś znać rozkład wartości odżywczych wszystkiego, co jesz. Jogurty, ogólnie rzecz biorąc, uwalniają od tego problemu, ponieważ większość diabetyków może je bezpiecznie spożywać. Jogurt zawiera dużo błonnika, witamin i minerałów, a mało węglowodanów. Dlatego też jest bezpieczny dla osób z cukrzycą. Ponadto jogurt ma wiele dodatkowych zalet zdrowotnych, takich jak poprawa ciśnienia krwi, zdrowie kości i jest zdrowy dla serca.

Chociaż wszystkie jogurty dostępne na rynku są bezpieczne dla osób z cukrzycą, nie oznacza to, że wszystkie są zdrowe. Warto więc dobrze się zastanowić, zanim zaczniesz, a w razie jakichkolwiek wątpliwości zawsze skonsultować się z lekarzem. Ucząc się, które produkty lepiej spożywać, zmniejszasz swoje szanse na zachorowanie na cukrzycę. Dlatego ważne jest, aby poświęcić czas na zrozumienie, co należy jeść, a czego unikać. Czyż nie jest to prosty sposób na poprawę stanu zdrowia?

Najczęściej zadawane pytania (FAQs)

P: Jaki rodzaj jogurtu jest dobry dla osób z cukrzycą?

O: Chorzy na cukrzycę często zwracają uwagę na to, co jedzą, i stosują specjalne diety w celu obniżenia poziomu cukru we krwi. Jednak według najnowszych badań jogurt grecki może pomóc w przyswajaniu glukozy. W innym badaniu naukowcy stwierdzili, że jogurt grecki może pomóc w szybszym powrocie do normalnego poziomu insuliny niż dieta wysokotłuszczowa i niskobłonnikowa. Jogurt grecki jest więc dobry dla cukrzyków.

P: Czy osoby z cukrzycą typu 2 mogą jeść jogurty?

O: W wielu przypadkach osoby z cukrzycą typu 2 mogą jeść jogurt i nie przekraczać dziennej dawki insuliny. Badania sugerują, że jogurt jest mądrym wyborem żywieniowym, który dostarcza składników odżywczych, w tym wapnia i białka. Planowanie rodzaju, pory i ilości spożywanych węglowodanów wymaga nieco więcej uwagi. Warto jednak porozmawiać z dietetykiem, by uzyskać informacje na temat bezpieczeństwa.

P: Który jogurt nie zawiera cukru?

O: Jogurty zwykłe nie zawierają cukru. Jednak łatwym sposobem na poznanie zawartości cukru w jogurcie jest uważne czytanie etykiety. Ponadto niektóre marki produkują jogurty o zerowej zawartości cukru. Na przykład Stonyfield Organic Grass-Fed Greek Plain i Bellwether Farms Plain Sheep Milk to jedne z tych jogurtów, które nie zawierają dodatku cukru.

P: Jakie są korzyści ze spożywania jogurtu?

O: Według najnowszych badań spożywanie niskotłuszczowego jogurtu może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i wysokiego poziomu cholesterolu. Spożywanie jogurtu po posiłku może pomóc w utracie wagi. Spożywanie trzech porcji niskotłuszczowego jogurtu mlecznego tygodniowo obniża ryzyko wystąpienia poważnych zdarzeń sercowych i pomaga uniknąć poważnych problemów zdrowotnych. Ponadto jogurt ma takie zalety zdrowotne, jak obniżenie ciśnienia krwi i poprawa stanu kości (ze względu na wysoką zawartość wapnia).

P: Czy jogurt jest dobry dla osób z prediabetes?

O: Tak, jogurt jest dobry dla osób z prediabetes. W niedawno przeprowadzonym badaniu sprawdzano, czy jogurt może obniżyć czynniki ryzyka u pacjentów z prediabetes, a wyniki wskazywały, że jest to korzystne. Jedzenie jogurtu jest więc świetnym sposobem na zapobieganie rozwojowi prediabetes. Ponadto jogurt ma łagodne działanie spalające kalorie. Zawiera również nieco więcej białka niż inne produkty o niskiej zawartości tłuszczu. Należy go jeść, aby dobrze i zdrowo się odżywiać.

P: Który jogurt jest dobry na cukrzycę ciążową?

O: Cukrzyca ciążowa jest typem cukrzycy specyficznym dla kobiet w ciąży. Jogurt jabłkowy jest bogaty w potas, a jogurt jagodowy zawiera pięciokrotnie więcej magnezu. Jogurt malinowy ma jednak największe stężenie manganu, minerału, który pomaga przeciwdziałać skutkom zimna. Jogurt, który oferuje szeroką gamę witamin, minerałów i białek, będzie najlepszym wyborem w diecie przy cukrzycy ciążowej.

P: Czy jogurt jest dobry na cukrzycę i wysoki cholesterol?

O: Eksperci zalecają częste spożywanie jogurtu w celu zapobiegania cukrzycy. Jednak przed rozważeniem wpływu tych stwierdzeń należy wziąć pod uwagę ogólne wartości odżywcze jogurtu.

Proszę pozostawić to pole puste.

Nie przegap naszych nowych aktualizacji

Będziesz otrzymywać informacje o korzyściach zdrowotnych, faktach żywieniowych, poradach zdrowotnych, przepisach i wiele więcej.

Twoja prywatność jest dla nas ważna

Gratulacje! Pomyślnie zapisałeś się na listę!

Tags: korzyści zdrowotne płynące z jogurtuhealthifymeJak jogurty pomagają w cukrzycyZawartość odżywcza jogurtuCzego unikać w jogurtach dla cukrzyków