Najnowsze artykuły

Przepis: Baton proteinowy

Przejdź do przepisu Przejdź do filmu Wydrukuj przepis Baton proteinowyBiałko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym dla ludzkiego organizmu...

Czytaj Więcej

Fakt czy Fikcja - Czy Cukier Brązowy jest naprawdę lepszy od Białego?

Podczas gdy dzielimy się raczej magnetyczną relacją z naszymi deserami i koktajlami, cukier jest szkodliwym wyborem, który rozbija nasze ciało na więcej niż jeden sposób. Badanie przeprowadzone przez WHO w 2019 roku zaobserwowało, że cukrzyca zabiła około 1,5 miliona osób na całym świecie. Stała się ona globalnym czynnikiem przyczyniającym się do problemów zdrowotnych. Toksyczna prawda o cukrze jest taka, że sprawia, że organizm jest podatny na wiele innych chorób, takich jak wysokie ciśnienie krwi, otyłość i problemy z sercem. Tak więc, cukier brązowy lub biały, nadmierne spożycie jednego z nich może być niebezpieczne dla zdrowia.

W tym artykule zastanowimy się nad procesem produkcji cukru brązowego i białego, poznamy ich wartość odżywczą i właściwości, omówimy korzyści zdrowotne, zagrożenia i ich zamienniki. W ten sposób pomożemy Ci dokonać zdrowszego wyboru pomiędzy tymi dwoma produktami. Tak więc, zanim zagłębimy się w temat, poznajmy proces jego produkcji.

Proces

Początkowy proces produkcji jest podobny zarówno dla cukru brązowego jak i białego. Trzcina cukrowa jest najpierw wyciskana z soku, a następnie gotowana w celu uzyskania gęstego syropu zwanego melasą, który w końcu się krystalizuje. Następnie, po odwirowaniu skrystalizowanego cukru, powstają surowe kryształy cukru.

Ostatni etap produkcji jest inny dla cukru brązowego i białego. Jest on dalej przetwarzany, a nadmiar melasy jest usuwany w celu wytworzenia mniejszych kryształków do produkcji cukru białego. Jeśli chodzi o cukier brązowy, jest on wytwarzany poprzez dodanie różnych ilości melasy do rafinowanego cukru białego.

Zawartość

kaloriiBędzie

to

zaskoczeniem dla ludzi, którzy uważają, że brązowy cukier jest zdrowszy od białego. Jednak oba mają prawie taką samą zawartość kalorii.

Cukier brązowy zawiera tylko 0,25 mniej kalorii niż jego odpowiednik, co jest nieistotne. Na przykład, 1 łyżeczka (5gm) zarówno brązowego jak i białego cukru będzie miała 20 kalorii.

Wartość odżywcza

Cukier brązowy

ma równie wysoką zawartość węglowodanów. Jednak w przeciwieństwie do białego cukru, który jest uważany za pusty kalorycznie, brązowy cukier zawiera pewne ilości mikroelementów takich jak żelazo, wapń, cynk, miedź, potas, fosfor i witamina B-6. Tak więc, w mniejszym lub większym stopniu, są one podobne pod względem profilu odżywczego.

Korzyści zdrowotne i zagrożenia związane z białym cuk

remKorzyści

:-

Korzyści

  1. Zapewnia ogromny przypływ energii -biały cukier jest rodzajem węglowodanu, a także mikroelementem, który dostarcza organizmowi energii. Organizm rozkłada cukier na glukozę, która może być łatwo wykorzystana do produkcji energii i wykonywania różnych funkcji.
  2. Poprawa funkcjonowania mózgu -Glukoza jest źródłem paliwa dla mózgu. Mózg jest odpowiedzialny za myślenie, uczenie się i zatrzymywanie informacji. Ponieważ mózg jest najbardziej wymagającym energetycznie organem ciała, wymaga regularnych dostaw glukozy, a biały cukier może spełnić te wymagania. Tak więc, biały cukier w kontrolowanych ilościach może poprawić funkcjonowanie mózgu.
  3. Podniesienie nastroju -Z psychologicznego punktu widzenia, cukier sprawia, że człowiek jest szczęśliwy. Jest to uważane za nagrodę dla osoby. Ponadto, cukier aktywuje punkt przyjemności w naszym mózgu i powoduje przypływ dopaminy. W ten sposób, natychmiast podnosi nastrój.
  4. Leczenie ran -Biała pasta cukrowa nałożona na ranę, szybko się upłynnia, umożliwiając jej oczyszczenie. Pomaga w tworzeniu się tkanki ziarninowej i uniemożliwia rozmnażanie się bakterii.

Wady

  1. Zwiększa szanse na choroby serca -Nadmierne spożycie białego cukru prowadzi do podwyższenia poziomu cholesterolu LDL. Jest on również znany jako zły cholesterol, który gromadzi się i przyczepia do ścian tętnic i powoduje blokadę. Może to prowadzić do zawału serca lub udaru mózgu.
  2. Otyłość -Biały cukier ma mnóstwo pustych kalorii. Dieta bogata w cukier dodany jest bogata we fruktozę, co zwiększa napady głodu u ludzi. Nadmierne spożycie fruktozy powoduje oporność na leptynę, która reguluje głód i prowadzi do otyłości.
  3. Brak równowagi hormonalnej -Nadmierne spożycie cukru może podnieść poziom glukozy we krwi w organizmie i zmusić trzustkę do uwolnienia większej ilości insuliny. Nadmierna produkcja insuliny wpływa na jajniki i produkuje więcej hormonów androgennych, takich jak testosteron. Oczywiste jest, że cukier może zaburzać pracę hormonów w organizmie.
  4. Bezsenność -Cukier jest znany z tego, że obniża jakość snu. Aby prawidłowo funkcjonować, przeciętna osoba dorosła potrzebuje 6-7 godzin głębokiego snu. Prawidłowy sen jest również niezbędny do fizycznej odnowy organizmu, a cukier jest winowajcą, który utrudnia ten proces.
Korzyści

zdrowotne i zagrożenia związane z cukrem brązowymKorzyści

:

  1. Wspomaga odchudzanie -Brązowy cukier ma mniej kalorii niż cukier biały. Melasa w brązowym cukrze jest znana z tego, że pobudza metabolizm. Posiada on również inne mikroelementy. Można więc powiedzieć, że brązowy cukier pomaga w utracie wagi.
  2. Działa jako natychmiastowy wzmacniacz energii -brązowy cukier jest prostym węglowodanem, który rozkłada się na glukozę. Dlatego brązowy cukier może być dodawany do potraw, jeśli czujesz potrzebę natychmiastowego dostarczenia energii.
  3. Łagodzi skurcze menstruacyjne -Niektóre kultury używają brązowego cukru jako domowego środka łagodzącego skurczemenstruacyjne. Wystarczy zagotować trochę wody i dodać łyżkę brązowego cukru z pokruszonym imbirem i liśćmi herbaty, aby złagodzić ból.
  4. Złuszczanie-Brązowy cukier jest doskonałym fizycznym środkiem złuszczającym, jeśli chcesz mieć gładką skórę. Eliminuje on brud i drobne nierówności na skórze.

Wady:

  1. Nieregularne bicie serca- Posiłek z cukrem może zwiększyć tętno i sprawić, że będziesz niespokojny. Jeśli masz lekko podwyższony poziom cukru we krwi, objawy mogą być poważne, jak kołatanie serca, zwiększone pragnienie, zmęczenie, itp. Brązowy cukier może być przyczyną nieregularnego bicia serca.
  2. Podwyższony poziom cukru we krwi - Chociaż brązowy cukier ma mniejszą zawartość kalorii, może wpływać na poziom cukru we krwi podobnie jak cukier biały. Jest on równie szkodliwy dla osób z cukrzycą.
  3. Stan zapalny- Nadmierne spożycie cukru stymuluje produkcję wolnych kwasów tłuszczowych w wątrobie. Kiedy organizm trawi te kwasy tłuszczowe, powoduje to stan zapalny. Złe wybory żywieniowe, takie jak spożywanie nadmiaru cukru, powodują stany zapalne mięśni i stawów w organizmie.
  4. Osłabia kości - Brązowy cukier zwiększa szanse na osteoporozę i upośledza tworzenie się kości poprzez zmniejszenie proliferacji osteoblastów.

Alternatywy dla cukruTeraz

,

gdy znasz zawartość odżywczą zarówno białego cukru i brązowego cukru i szukasz zdrowszej alternatywy dla tych. Pozwól nam pomóc palcem na kilka substytutów cukru, które będą najlepiej być wielki dla Twoich kubków smakowych i zdrowia. Można użyć stewii, cukier kokosowy, jaggery, miód, a nawet syrop klonowy w żywności i napojów.

1. StewiaTa

roślinna naturalna substancja słodząca, pozyskiwana z rośliny o nazwie Stevia rebaudiana, pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej.

Nie ma żadnych właściwości odżywczych, ale również składa się z zero kalorii. Dzięki temu ekstrakt z liści stewii zyskuje na popularności jako substytut cukru. Jest to dobrodziejstwo dla diabetyków, którzy mają ochotę na słodycze, ponieważ stewia nie zawiera żadnych dodatkowych węglowodanów. Można ją dodawać do ulubionych potraw lub napojów.

2. Cukier kokosowyZarówno

zdrowy, jak i popularny wśród wegan, cukier kokosowy jest świetnym substytutem cukru. Produkowany jest z soku palmy kokosowej i w ten sposób poddawany jest minimalnej rafinacji. Tak więc, jest on organicznie wydobywany, a następnie wytwarzany w syrop i ostatecznie suszony. W przeciwieństwie do brązowego cukru, który ma niewiele wartości odżywczych, cukier kokosowy zachowuje wiele składników odżywczych, takich jak wapń, żelazo, cynk i potas.

Jedna łyżeczka zawiera 18 kalorii, 5 gramów węglowodanów i 5 gramów cukru. Składa się również z inuliny, rozpuszczalnego błonnika, który pomaga kontrolować skoki cukru we krwi po posiłku.

3.

JaggeryNierafinowany substytut cukru, wytwarzany z trzciny cukrowej lub palmy toddy, Jaggery jest popularnym środkiem słodzącym w Indiach, Azji Południowo-Wschodniej i Afryce.

Jest doskonałym źródłem żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Jaggery lub Gur jest również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w redukcji stresu oksydacyjnego. 1 łyżeczka jaggery zawiera 15 kalorii i 4 g węglowodanów. Niemniej jednak, nadal trzeba powstrzymać się od spożywania więcej niż wymagane.

4. MiódChociaż

niektórzy mogą twierdzić, że miód jest bardziej kaloryczny niż cukier, jak na łyżkę stołową zawiera 64 kalorie, 17 gramów węglowodanów i 17 gramów cukru.

Prawdą jest również, że miód ma inne korzyści odżywcze, że normalny biały cukier nie. Miód posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Posiada również śladowe ilości żelaza, cynku i potasu. Smakuje również słodsze niż cukier, więc do równowagi, może trzeba mniej, jeśli używasz go jako substytut.

5. Syrop

klonowySyrop

klonowy

jest substancją słodzącą, pochodzącą z Kanady, pozyskiwaną z soków drzewa klonowego i uważaną za wyjątkowo słodką. Niektórzy chwalą również wartość odżywczą syropu klonowego, nawet jeśli jest to żywność wysokokaloryczna.

Jedna łyżka syropu klonowego zawiera 52 kalorie, 13 gramów węglowodanów i 12 gramów cukru. Co więcej, jest on również bogaty w mangan, który jest niezbędny dla zdrowych kości oraz inne składniki odżywcze, takie jak żelazo, miedź, cynk, wapń i potas. Ostatnie badania wykazały również, że syrop klonowy jest świetny w obniżaniu poziomu cholesterolu i pomaga w zapobieganiu Alzheimerowi.

WnioskiPonieważ

cukier brązowy i biały prawie nie mają znaczenia w dodawaniu wartości odżywczych do diety, możesz wybrać zdrowszy zamiennik. Cukier jest równie ważny, aby dostarczyć Ci energii w postaci glukozy. Jednak czasami nieumyślnie spożywamy widoczny cukier w naszych herbatach/ kawach lub niewidoczny cukier w przetworzonej lub pieczonej żywności lub napojach gazowanych. Upewnij się, że ograniczasz spożycie cukru i w odpowiednim czasie zamieniasz go na zdrowsze alternatywy, aby uzyskać ogólne korzyści zdrowotne.

Aby odpowiedzieć na pytanie, czy brązowy cukier jest naprawdę lepszy od białego? Nie, nie jest.

Najczęściej zadawane pytania (FAQ)

1. Czy można codziennie spożywać cukier brązowy?

Chociaż brązowy cukier zawiera pewne minerały, takie jak wapń, potas, żelazo i magnez, to te minerały nie pomijają ryzyka chorób i schorzeń, które są spowodowane przez brązowy cukier. Dietetycy nigdy nie zalecają włączania widocznego cukru, czy to białego czy brązowego, do codziennych posiłków. Możesz więc ograniczyć jego spożycie do 1-2 łyżek dziennie wraz z ulubioną herbatą lub kawą. Niemniej jednak, jeśli masz go tylko dla wzmocnienia smaku, możesz zdecydować się na inne zdrowsze alternatywy.

2. Czy jedzenie brązowego cukru jest złe?

Nie, nie można powiedzieć, że jest to złe dla zdrowia. Zawartość kalorii w brązowym cukrze jest stosunkowo mniejsza niż w przypadku białego cukru. Należy jednak ograniczyć jego spożycie w codziennym życiu.

3. Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego?

Chociaż brązowy cukier ma mniejszą zawartość kalorii, nie można powiedzieć, że brązowy cukier jest zdrowszy od białego.

4. Czy diabetyk może spożywać cukier brązowy?

Profil składników odżywczych cukru brązowego i białego jest nieco podobny. Dlatego też, osobom chorym na cukrzycę nie zaleca się regularnego spożywania brązowego cukru. Z pewnością może go spożywać z umiarem w swoich ulubionych deserach i napojach.

5. Który cukier jest najlepszy na odchudzanie?

Jeśli weźmiemy pod uwagę zawartość kalorii, cukier brązowy ma stosunkowo mniej kalorii niż cukier biały, co czyni go lepszą opcją dla utraty wagi. Istnieją jednak alternatywy, które mogą być doskonałym wyborem, jeśli chcesz ograniczyć spożycie cukru. Stewia, jaggery, miód lub syrop klonowy są świetnymi opcjami i wspomagają utratę wagi.

6. Jakie są korzyści z brązowego cukru?

Brązowe cukry pobudzają metabolizm, zwiększają energię i są świetne do łagodzenia skurczów menstruacyjnych.

Tagi: Korzyści z brązowego cukruBrown SugarCukier kokosowyardiethealthifymezdrowa dietaHoneyjaggerymaple syrupsteviaSugarWhite Sugar

Komentarze (0)

Zostaw komentarz