Najnowsze artykuły

Przepis: Baton proteinowy

Przejdź do przepisu Przejdź do filmu Wydrukuj przepis Baton proteinowyBiałko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym dla ludzkiego organizmu...

Czytaj Więcej

9 zdrowych powodów, dla których warto dodać rzodkiewkę do swojej diety

Rzodkiewka nie należy do najpopularniejszych warzyw, ale jest jednym z najzdrowszych. Rzodkiewka jest często wykorzystywana w świecie kulinarnym i dodaje ostry, pieprzny element do potraw. Warzywa te zawierają również szereg witamin, minerałów i związków odżywczych, które mogą pozytywnie wpłynąć na Twoje zdrowie. Istnieje wiele różnych rodzajów rzodkiewki: rzodkiew czarna, rzodkiew daikon, chrzan, rzodkiew arbuzowa i rzodkiew okrągła. Rzodkiewki można przyrządzać na wiele różnych sposobów, można je marynować, używać do kanapek, piec jako część warzywnej mieszanki lub dodawać do zapiekanek, aby uzyskać ostrą chrupkość. Jednym z najbardziej popularnych sposobów spożywania rzodkiewek jest krojenie ich w plasterki i jedzenie w sałatce.

Wartość odżywcza rzodkiewki

Powodem, dla którego rzodkiewka ma tak ostry i pikantny smak jest jej wysoka zawartość składników odżywczych. Rzodkiewka ma doskonałą wartość odżywczą w porównaniu do innych warzyw, takich jak gorzka dynia i zielenina, które są pełne składników odżywczych. Rzodkiewki są również stosowane w leczeniu chorób takich jak ból gardła, zaburzenia żółciowe i stany zapalne w Ajurwedzie i Tradycyjnej Medycynie Chińskiej.

Oto profil odżywczy 1 filiżanki surowej, pokrojonej rzodkiewki (116 gramów)

  • Kalorie - 19
  • Białko - 0,8 g
  • Węglowodany - 4 g Błonnik - 1,9 g Tłuszcz - 0,1g

Witaminy i minerały

Rzodkiewka zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Te witaminy i minerały obejmują:

Folian: Znany również jako witamina B, syntetyzuje białe/czerwone krwinki w szpiku kostnym i jest niezbędny w procesie tworzenia DNA i RNA.

Potas: Ten minerał reguluje i utrzymuje w równowadze płyny w organizmie. Wspomaga również aktywność elektryczną serca i funkcjonowanie całego układu nerwowego.

Witamina C: Witamina C jest zaangażowany w wiele ważnych funkcji w organizmie i może pomóc w tworzeniu kolagenu i wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych.

Witamina B6: Rozpuszczalna w wodzie witamina, znana również jako pirydoksyna, jest potrzebna do licznych reakcji enzymatycznych w organizmie, głównie metabolizmu.

9 korzyści zdrowotnych płynących z rzodkiewki

Profil odżywczy rzodkiewki jest bardzo zróżnicowany i oferuje szeroki zakres składników odżywczych, które mogą mieć głęboki wpływ na zdrowie. Od folianów do związków siarki, rzodkiewki celują w wiele różnych aspektów ciała i mogą pozytywnie przyczynić się do zdrowego systemu, wewnątrz i na zewnątrz.

Oto niektóre z głównych sposobów, w jaki rzodkiewki mogą korzystnie wpłynąć na Twoje zdrowie:

1. Zapobiega nowotworom

Rzodkiewka zawiera glukozynolany, które są związkami zawierającymi siarkę, występującymi w warzywach krzyżowych. Związki te chronią twoje komórki przed mutacjami genetycznymi, które mogą powodować raka. Mogą one również pomóc wyeliminować komórki, które mają potencjał, aby w przyszłości przekształcić się w komórki rakowe.

2. Wspomaga trawienie

Spożywanie wystarczającej ilości błonnika każdego dnia (25 g dla kobiety i 30-38 g dla mężczyzny) może zapobiegać zaparciom, kwaśnemu refluksowi i zaburzeniom trawienia, takim jak zespół jelita drażliwego. Rzodkiewka zawiera sporą ilość błonnika - 1,9 g na 116 g warzyw. Spożywanie porcji rzodkiewki każdego dnia dostarczy błonnika, którego potrzebujesz, aby zapewnić w pełni funkcjonujący układ trawienny. W jednym z badań wykazano, że spożywanie liści rzodkiewki pozytywnie wpływa na trawienie. Rzodkiewka może również pomóc wrzodom żołądka poprzez wzmocnienie wyściółki żołądka i ochronę innych tkanek w jelitach.

3. Pomaga zwalczać grzyby

Candida albicans jest jednym z najczęstszych grzybów występujących w ludzkim organizmie. Jest również jednym z najtrudniejszych do zwalczenia. Przerost Candida albicans może powodować infekcje pochwy i jamy ustnej. Rzodkiewka zawiera związek przeciwgrzybiczy, RsAFP2, który okazał się skuteczny w walce ze szczepami bakterii Candida.

4. Zapobiega cukrzycy

Jeśli masz prediabetes lub masz problemy z poziomem cukru we krwi, spożywanie rzodkiewki może pomóc regulować poziom cukru we krwi i zapobiec on-set cukrzycy typu 2. To warzywo zawiera właściwości przeciwcukrzycowe, które mogą wzmocnić funkcje układu odpornościowego, poprawić wchłanianie glukozy i obniżyć poziom cukru we krwi. Badanie wykazało, że rzodkiewka bezpośrednio poprawia odpowiedź insulinową i metabolizm glukozy. Adiponektyna jest hormonem, który bierze udział w obniżaniu poziomu glukozy we krwi. Rzodkiewka zawiera związki, które regulują adiponektynę i inne hormony, które odgrywają rolę w regulacji homeostazy glukozy.

5. Poprawia stan skóry

Nie tylko rzodkiewka jest niezwykle nawilżające, ale warzywo zawiera również wysoki poziom witaminy C, witaminy znanej jako bardzo korzystne dla skóry. Witamina C poprawia elastyczność skóry poprzez pomoc w tworzeniu kolagenu, składnika odżywczego, który tworzy strukturę skóry, kości i innych tkanek łącznych. Ponadto zwalcza ona wolne rodniki i zapewnia skórze ochronę przed promieniowaniem UV. Folian w rzodkiewki zmniejsza uszkodzenia oksydacyjne i witaminy B6 może zmniejszyć stres, który zapobiega powstawaniu wyprysków i przedwczesnego starzenia się.

6. Bardzo nawilżające

Utrzymanie nawodnienia jest ważne dla utrzymania optymalnego funkcjonowania organizmu. Brak nawodnienia może powodować słaby wygląd skóry, bóle głowy, częste choroby i pragnienie cukru. Rzodkiewka ma bardzo wysoką zawartość wody, 93,5 g na każde 100 g! To prawie tyle samo co ogórek, który ma 95,2 g na 100 g. Włączenie rzodkiewki do codziennych posiłków wraz z wypijaniem zalecanej ilości wody dziennie zapewni Ci nawodnienie, którego potrzebujesz.

7. Wspomaga zdrowie serca

Antocyjany to rodzaj flawonoidów o działaniu przeciwutleniającym, które mogą być szczególnie pomocne we wspieraniu zdrowia serca. Antocyjany są obecne w rzodkiewce, która nadaje rzodkiewce jej czerwony kolor. Żywność bogata w antocyjany, taka jak rzodkiewka, jest powiązana z niższym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia. Te pokarmy mają również wpływ na poziom cholesterolu, poziom trójglicerydów i ciśnienie krwi.

8. Obniża ciśnienie krwi

Potas ma właściwości regulujące, które mogą zrównoważyć poziom płynów w organizmie. Potas ma bardzo pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i może skutecznie obniżyć ciśnienie krwi do normalnego poziomu poprzez działanie nerek. Rzodkiewka zawiera umiarkowanie wysoki poziom potasu i może pomóc w wyrównaniu ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem. Ponadto, rzodkiewki, poprzez syntezę kolagenu może wzmocnić ściany naczyń krwionośnych i obniżyć ryzyko miażdżycy.

9. Poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego

Witamina C w rzodkiewce może poprawić skórę, ale jest również istotnym składnikiem odżywczym we wspieraniu układu odpornościowego oraz do wzrostu i naprawy tkanek. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który może pomóc odeprzeć choroby takie jak grypa czy przeziębienie. Może również zapobiegać poważniejszym chorobom, takim jak choroby serca i niektóre rodzaje nowotworów.

Rzodkiewka na odchudzanie i przepis indyjski

Rzodkiewka zawiera dużo wody i błonnika, a mało tłuszczu i kalorii. Naturalnie, rzodkiewka jest idealnym pokarmem na odchudzanie. Rzodkiewki są bardzo niskokaloryczne w 19 kalorii na 1 filiżankę. Włączenie miseczki rzodkiewki do posiłków może zmniejszyć całkowitą ilość kalorii i pomóc w utracie wagi. Rzodkiewki zawierają 1,9 g błonnika na 1 filiżankę i mogą być korzystnym dodatkiem do diety odchudzającej.Indeks glikemiczny żywności wskazuje, jak wpływa ona na poziom glukozy we krwi. Im niższy numer indeksu, tym wolniej żywność jest trawiona i tym wolniej wzrasta poziom cukru we krwi. Jedzenie pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym może powodować, że organizm przechowuje więcej tłuszczu. Rzodkiewka ma bardzo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że będzie miała niewielki wpływ na poziom glukozy we krwi i będzie wspomagać utratę wagi. Rzodkiewki nie są znane jako popularny składnik posiłków, ale istnieje wiele różnych rodzajów rzodkiewek, które mogą być pyszne, jeśli są przygotowane we właściwy sposób. Oto kilka przepisów z wykorzystaniem rzodkiewki:

Mullangi/Radish Stir Fry

To danie to południowoindyjskie curry z wykorzystaniem rzodkiewek mooli. Rzodkiewki mooli są dość duże i znane są również jako rzodkiewki "Daikon". Mają chrupiącą teksturę i łagodny smak i mogą być gotowane lub jedzone na surowo.

Składniki:

  • 2 rzodkiewki Mooli, obrane i posiekane⅛ łyżeczka kurkumy w proszku2 łyżeczki czerwonego chili w proszku1 łyżeczka kolendry w proszkuSól, do smaku1 łyżka oleju sezamowego1 łyżeczka Chana dal1 łyżeczka Black Urad dal1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego1 gałązka liści curry.

Metoda:

  • Rozgrzej patelnię na małym ogniu i dodaj olej sezamowy. Po podgrzaniu, dodaj Chana dal, Black Urad dal, nasiona kminu i liście curry. Gotuj, aż nasiona kminu zaczną pękać. Następnie dodać kurkumę w proszku, chili w proszku, kolendrę w proszku i sól. Dodać rzodkiewkę i gotować przez około minutę. Dodać ½ szklanki wody i przykryć. Gotuj, aż rzodkiew stanie się miękka. Mieszaj co 3-4 minuty. Gdy rzodkiewka będzie już miękka, gotuj na dużym ogniu przez 30-40 sekund lub do momentu, aż większość wody wyparuje. Podawać z rasamem lub sambarem wraz z ryżem na parze.

Mooli Saag (duszone liście rzodkiewki)

W tym daniu wykorzystuje się liście rzodkiewki. Liście rzodkiewki są niezwykle zdrowe, jak każde zielone warzywo liściaste i mają pieprzny smak, podobny do rukoli.

Składniki:

  • 2 kubki liście rzodkiewki, umyte i posiekane1 ząbek czosnku¼ kubka czerwonej cebuli¼ kubka pomidorów½ łyżeczki świeżego korzenia imbiru, startego1 średnie zielone chili1 łyżka oleju do gotowaniaSól, do smaku¼ łyżeczki prażonego kminu w proszku1 łyżeczka garam masala w proszku¼ kubka mleka kokosowego.

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i dodać cebulę, czosnek, zielone chili i imbir. Smaż, aż cebula stanie się złotobrązowa. Dodaj pomidory i gotuj aż pomidory zmiękną. Zmiksuj liście rzodkiewki i mieszankę pomidorową w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlać zieloną mieszankę z powrotem na patelnię i doprowadzić do wrzenia. Dodać sól, kminek w proszku, garam masala w proszku i dobrze wymieszać. Gotować przez około 5 minut. Dodać mleko kokosowe i gotować przez kolejne 3-5 minut. Podawać z ryżem lub ryżem rotis lub jako dodatek do dań.

Podsumowanie

Rzodkiewki nie są powszechnie stosowane jako podstawa diety, jednak mają imponujący profil odżywczy. Warzywo to zawiera składniki odżywcze takie jak potas, witamina C, folian i wiele przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na zdrowie organizmu. Rzodkiewka zawiera związki i składniki odżywcze, które okazały się pomocne w przypadku takich schorzeń jak infekcje grzybicze, cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi, choroby serca, zaburzenia trawienia i niektóre rodzaje nowotworów. Co więcej, rzodkiewki mają niską zawartość kalorii i tłuszczu oraz wysoką zawartość wody i błonnika. Z tego powodu są szczególnie skuteczne, gdy włącza się je do diety odchudzającej. Rzodkiewka nadaje unikalny pieprzny, ostry smak, który można wykorzystać w wielu różnych potrawach, od curry, przez sałatki, po pikle do kanapek! Rzodkiewka może nie być twoim zwykłym warzywem, ale korzyści mówią same za siebie, więc wypróbuj ją!

Komentarze (0)

Zostaw komentarz