Najnowsze artykuły

Zdrowy przewodnik po soku z aloesu dla...

Cukrzyca jest szeroko rozpowszechnioną chorobą, na którą cierpi znaczna część społeczeństwa. Powoduje ona wzrost poziomu cukru we krwi powyżej...

Czytaj Więcej

10 najlepszych produktów spożywczych, które wzmocnią Twój układ odpornościowy

Niedawna epidemia nowego koronawirusa zdezorganizowała życie ludzi na całym świecie. Według lekarzy i naukowców, najlepszą obroną przed koronawirusem jest posiadanie zdrowego układu odpornościowego, który może zwalczyć wirusa. Podczas gdy utrzymanie zrównoważonej diety i regularne ćwiczenia pomagają w utrzymaniu silnego układu odpornościowego, istnieją również pewne produkty spożywcze, które zawierają niezbędne składniki odżywcze i minerały, które mogą pomóc organizmowi w walce z patogenami, czyli ciałami obcymi, takimi jak bakterie i wirusy, powodującymi infekcje lub choroby. Nasz układ odpornościowy składa się z białek, tkanek i narządów, które realizują procesy ustrojowe i zwalczają szkodliwe wirusy. Kiedy nasze ciało wchodzi w kontakt z patogenem, nasz układ odpornościowy wywołuje odpowiedź immunologiczną, która uwalnia przeciwciała pomagające w zabiciu wirusa. Dlatego włączenie do diety pewnych produktów spożywczych może być pomocne w odpieraniu śmiertelnych wirusów, w tym nowego koronawirusa.

Żywność wzmacniająca odporność jest bogata w przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze, które pomagają w utrzymaniu aktywnych i zdrowych komórek. Niestety, większość ludzi w dzisiejszych czasach nie je wystarczająco dużo żywności, które są bogate w takie składniki odżywcze, a tym samym stają się bardziej podatne na kilka chorób i schorzeń. Co więcej, musisz zrozumieć, że nie możesz po prostu jeść określonej żywności i oczekiwać szybkiego wzrostu odporności. Prawdziwie zdrowy układ odpornościowy zależy od dobrze dobranej kombinacji minerałów i witamin przez pewien okres czasu, oprócz regularnych ćwiczeń i normalnych wzorców snu.

W związku z tym, omówmy najważniejsze pokarmy, które musisz włączyć do swojej codziennej diety, jeśli chcesz zachować zdrowy układ odpornościowy.

10 pokarmów, które pomagają budować odporność

Podczas gdy istnieje wiele suplementów diety, które zawierają wymagane dzienne dawki minerałów i witamin dla Twojego organizmu, zaleca się, aby w jak największym stopniu pozyskiwać je z naturalnych źródeł żywności. Poniżej przedstawiamy najlepsze pokarmy, które warto rozważyć w celu wzmocnienia odporności:

#1 Szpinak

Zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, są bogate w żelazo i witaminę C. Są one niezbędne do wytwarzania świeżej krwi i utrzymywania jej zanieczyszczeń na dystans. Co więcej, szpinak jest pełen składników odżywczych, takich jak beta-karoten i przeciwutleniacze, które poprawiają zdolność organizmu do walki z chorobami. Tak więc, w tym szpinaku w diecie może pomóc zdrowia układu odpornościowego. Możesz dodać szpinak do wielu potraw. Należy jednak upewnić się, że liście są odpowiednio ugotowane, jak surowy szpinak może być trudne do strawienia dla niektórych osób. Szpinak powinien być również obowiązkowo uwzględniony w diecie Twoich dzieci, ponieważ dostarcza im niezbędnych składników odżywczych do rozwoju i zabezpieczenia zdrowego układu odpornościowego.

#2 Kurkuma

Kurkuma to przyprawa, która jest częścią kuchni indyjskiej od wieków. Kurkuma jest znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych, które pomagają w leczeniu stanów zapalnych mięśni i kości. Co najważniejsze, kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który jest świetnym modulatorem układu odpornościowego. Kilka badań wykazało, że kurkumina może modulować proliferację i aktywację komórek T, a także może hamować zapalenie wywołane stresem oksydacyjnym.

#3 Imbir

Imbir jest wspaniałym pokarmem o doskonałych właściwościach przeciwzapalnych. Imbir jest popularną przyprawą, która może pomóc zmniejszyć problemy związane ze stanem zapalnym, a także pomóc w leczeniu bólu gardła. Imbir ma właściwości przeciwwirusowe i może również poprawić trawienie oraz pomóc w utrzymaniu zdrowych jelit, wzmacniając tym samym układ odpornościowy.

#4 Owoce cytrusowe

Ostatnie, ale nie najmniej ważne, owoce cytrusowe, takie jak cytryny, pomarańcze, limonki, grejpfruty i mandarynki, między innymi, są pełne witaminy C, która pomaga w zwiększeniu produkcji białych krwinek w organizmie. Białe krwinki są niezbędne w walce z chorobami i infekcjami. Pomaga również w usuwaniu wolnych rodników z organizmu, zapobiegając uszkodzeniu komórek, co ostatecznie zmniejsza szanse na zachorowanie na raka.

#5 Migdały

Spośród wszystkich orzechów, migdały zawierają wysokie stężenie witaminy E, która odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego. Witamina E jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która wymaga tłuszczu, aby mogła być prawidłowo wchłonięta. Migdały zawierają zdrowe tłuszcze, które ułatwiają proces wchłaniania. Witamina E wspomaga produkcję czerwonych krwinek, które zwiększają przepływ krwi do wszystkich części ciała. Dzięki temu Twój system odpornościowy jest silniejszy. Zaleca się spożywanie 4-6 migdałów dziennie. Możesz jeść je w całości lub namoczone w wodzie lub dodać kilka zmiażdżonych migdałów do mleka, aby uzyskać smaczny koktajl mleczny.

#6 Jogurt

Jogurt jest uważany za probiotyk, który jest niezbędny dla zdrowia Twojego układu odpornościowego. Wpływa bezpośrednio na twoje jelita, pomagając dobrym bakteriom rozwijać się. Zdrowie Twoich jelit jest bezpośrednio związane z Twoim układem odpornościowym. Dlatego zdrowe jelita oznaczają zdrowy układ odpornościowy. Chociaż na rynku dostępnych jest wiele smakowych jogurtów, zaleca się spożywanie jogurtu zwykłego. Zwykłe jogurty są wolne od wszelkich cukrów, dodatków i sztucznych aromatów, które mogą pogorszyć ogólną jakość żywności. Najlepszym sposobem na spożywanie jogurtu jest zwykły lub z ryżem, możesz też skropić go miodem i dodać do niego swoje ulubione owoce.

#7 Kiwi

Kiwi jest jednym z tych owoców, które zawierają witaminę C, witaminę K, potas i folian w obfitości. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga zwalczać wolne rodniki i zapobiegać uszkodzeniom komórek. Pomaga również w zwiększeniu produkcji białych krwinek, które zwalczają infekcje. Kiwi można spożywać codziennie. Owoc ten zawiera maleńkie pestki, które są jadalne i pełne składników odżywczych. Możesz po prostu jeść go samego, umieścić go w sałatce owocowej lub zrobić z niego smoothie - opcje są nieograniczone.

#8 Papaja

Podobnie jak kiwi, papaja jest naturalnie pełna niezbędnych składników odżywczych i minerałów, takich jak foliany, witamina C, witamina K i potas. Potas w papai jest znany z tego, że utrzymuje serce w zdrowiu. Jednocześnie, witamina C działa jako przeciwutleniacz, który zwiększa produkcję białych krwinek, które pomagają w zwalczaniu infekcji i chorób.

#9 Zielona herbata

Zielona herbata zawiera doskonałe właściwości przeciwutleniające, które pomagają organizmowi detoksykacji toksyn i innych szkodliwych elementów. Zielona herbata zawiera silny przeciwutleniacz o nazwie EGCG lub epigallocatechin, który, jak wykazano, zwiększa funkcje układu odpornościowego. Zielona herbata, ponieważ nie jest w pełni przetworzona, zatrzymuje większość składników odżywczych i minerałów w liściach. Eksperci sugerują, że należy spożywać 3-4 filiżanki zielonej herbaty w ciągu dnia, ponieważ nie tylko utrzyma Cię nawodniony, ale także pomaga w wypłukiwaniu toksyn i innych materiałów odpadowych z organizmu, utrzymując układ odpornościowy w zdrowiu.

#10 Nasiona słonecznika

Nasiona słonecznika są pełne składników odżywczych i minerałów, w tym witaminy E, witaminy B-6, magnezu i fosforu. Witamina E jest uważana za silny przeciwutleniacz, który jest korzystny dla zdrowia układu odpornościowego. Najlepszą rzeczą w nasionach słonecznika jest to, że wzmacniają smak przygotowywanych potraw, dzięki swojej pikantnej nucie. Możesz dodać ziarna słonecznika do swoich sałatek, zup, przyprawiania niektórych potraw, takich jak kurczak, do smażenia i nie tylko.

Podsumowanie

Chociaż nie ma jednego sposobu, aby całkowicie uniknąć infekcji, wzmocnienie układu odpornościowego za pomocą konkretnych składników żywności może przejść długą drogę, aby zmniejszyć ryzyko zakażenia. Powodem, dla którego wymieniliśmy te 12 produktów spożywczych jest to, że są one nie tylko najlepszymi pokarmami wzmacniającymi odporność, ale są również łatwo dostępne przez cały rok. Nasz układ odpornościowy odgrywa istotną rolę w powstrzymywaniu wirusów i bakterii przed atakiem na nasz organizm i wyrządzaniem szkód. Spożywanie tych pokarmów na co dzień nie tylko utrzyma Cię w zdrowiu, ale także pomoże Ci osiągnąć silniejszy system immunologiczny, dzięki czemu będziesz odporny i wolny od chorób.