Najnowsze artykuły

Przepis: Baton proteinowy

Przejdź do przepisu Przejdź do filmu Wydrukuj przepis Baton proteinowyBiałko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym dla ludzkiego organizmu...

Czytaj Więcej

Maliny: Korzyści zdrowotne, przepisy i skutki uboczne

Maliny są owocem, którym możesz cieszyć się przez cały rok. Czy to mrożone czy świeże, maliny są pysznym i wszechstronnym owocem. Mają one wiele korzystnych właściwości, takich jak właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antyalergiczne, kardioochronne i wiele innych. Owoce te mogą występować w różnych kolorach, od czerwonego i czarnego, poprzez fioletowy do złotego. Każdy kolor ma swoją kompozycję minerałów, witamin i antyoksydantów.

Jednak do najczęściej uprawianych owoców należą maliny czerwone. Zawierają szeroką gamę antyoksydantów, takich jak witamina C i E. Ponadto zawierają selen, beta karoten, luteinę, likopen i zeaksantynę. Zawierają również flawonoidy, które wykazują działanie przeciwutleniające. Mają również wiele zastosowań leczniczych i mogą oferować obiecujące wyniki w profilaktyce nowotworowej.

Wartość odżywcza malin

100 gramów czerwonych malin zawiera:

  • Kalorie: 52 kcal
  • Tłuszcze: 0.6 g
  • Węglowodany: 12 g
  • Białko: 1.2 g

Witaminy i składniki mineralne

Maliny zawierają również spore ilości witamin i minerałów takich jak:

  • Witamina C: 26,2 mg
  • Magnez: 22 mg
  • Witamina B6: 0,1 mg
  • Potas: 151 mg
  • Żelazo: 0,7 mg
  • Wapń: 25 mg

Dodatkowo maliny zawierają inne minerały, takie jak:

  • Fosfor,
  • Cynk
  • Miedź
  • Selen
  • Witamina K i E

Maliny mają również bardzo niski indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny to zdolność żywności do przekształcania węglowodanów złożonych w glukozę (cukier we krwi). To sprawia, że maliny są lepszym wyborem owocowym dla osób próbujących zarządzać poziomem cukru we krwi.

Korzyści zdrowotne płynące z malin

1. Dobre dla diabetykówMaliny

(zwłaszcza czerwone) są jednymi z najmniej cukrowych owoców jagodowych. To czyni je doskonałym wyborem dla osób, które mają ochotę na słodycze, ale chcą ograniczyć ich spożycie. Mają one również bardzo niski indeks glikemiczny, który może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Dzieje się tak również z powodu dużej ilości błonnika w malinach. Zapobiega on szybkiemu trawieniu i pomaga zapobiegać wzrostowi poziomu cukru we krwi.

2. Bogate w antyoksydantyMaliny

są bogatym źródłem antyoksydantów. Zawierają one związki takie jak beta karoten, luteina, likopen i zeaksantyna. Badania wykazują, że przeciwutleniacze pomagają zmniejszyć stan zapalny i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się. Zwiększona ilość wolnych rodników może powodować uszkodzenia komórek w naszym organizmie. Przeciwutleniacze pomagają również wyeliminować wolne rodniki z organizmu, zapewniając niezliczone korzyści zdrowotne.

3. Wysoka zawartość błonnikaJedna

filiżanka czerwonych malin może zawierać do 8 g błonnika pokarmowego. Błonnik ten daje uczucie sytości i zmniejsza potrzebę podjadania. Błonnik spowalnia również uwalnianie cukru we krwi poprzez spowolnienie trawienia. Ponadto, wspomaga zdrowe jelita.

Czerwone maliny wspomagają również wzrost zdrowych bakterii jelitowych. Bakterie jelitowe pomagają budować odporność i pomagają uzyskać zdrowy układ trawienny i lepsze wchłanianie pokarmu. Ponadto, według badań, bakterie jelitowe zmniejsza szanse na zachorowanie na choroby.

4. Dobre dla sercaBadania

wykazały, że niektóre flawonoidy w czerwonych malinach mogą pomóc w tłumieniu stanów zapalnych, prowadzących do zaburzeń sercowo-naczyniowych. To dlatego, że te flawonoidy działają poprzez zmniejszenie intensywności odpowiedzi immunologicznej. Ponadto, witamina C, witamina A i wiele innych związków przeciwutleniających chroni układ sercowo-naczyniowy przed uszkodzeniami, które mogą powodować wolne rodniki. Zawierają również potas, który poprawia krążenie krwi, ciśnienie krwi i utrzymuje poziom sodu w ryzach. W rezultacie pomaga zapobiegać nadciśnieniu.

5. Kontroluje cholesterolMaliny

są bogate w błonnik pokarmowy i witaminę C. Te składniki odżywcze mogą pomóc w obniżeniu złego cholesterolu. Ponadto, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. W tym stanie, tętnice twardnieją i zwężają się z powodu gromadzenia się płytki nazębnej. Błonnik zapobiega temu poprzez kontrolowanie produkcji cholesterolu w organizmie.

Mangan obecny w malinach pomaga również zmniejszyć LDL, co pomaga zarządzać cholesterolem, jednocześnie zmniejszając ryzyko zaburzeń sercowo-naczyniowych.

6. Działanie antyalergiczneRed

raspberries

are rich in quercetin, a flavonoid with antihistamine properties. Badania wykazują, że może ona hamować uwalnianie histaminy. Histamina jest związkiem, który jest częścią odpowiedzi immunologicznej i jest odpowiedzialny za wywoływanie stanów zapalnych. Ten lek przeciwhistaminowy może pomóc zmniejszyć wiele rodzajów alergii, takich jak katar, pokrzywka, łzawienie oczu i wiele innych stanów zapalnych i obrzęków.

7. Korzystne w CiążyRed

maliny są pełne wielu niezbędnych witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i włókien. Związki te są dość krytyczne dla utrzymania zdrowej ciąży. Na przykład, witamina C w czerwonych malinach może pomóc chronić płód przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.

Zawierają one również spore ilości folianów. Badania wykazały rolę folianów w zdrowym rozwoju mózgu płodu. Może on również zmniejszyć ryzyko wielu wad wrodzonych. Są one również bogate w cynk, potas i żelazo, które są niezbędnymi składnikami odżywczymi dla matek, aby utrzymać dobry stan zdrowia w czasie ciąży.

8. Zmniejsza ryzyko chorób oczuCzerwone

maliny są pełne przeciwutleniaczy i witaminy A. Przeciwutleniacze pomagają zmniejszyć uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki w różnych tkankach organizmu. Uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki mogą być jedną z głównych przyczyn chorób oczu.

Te przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, zaćmy i jaskry. Ponadto, zawartość witaminy A w malinach jest niezbędna dla zdrowych oczu. Witamina A jest rodzajem retinoidu krytycznego dla komórek stożka obecnych w oczach. Utrzymanie komórek stożkowych w zdrowiu może przedłużyć ich żywotność i zdrowie. W rezultacie, zapewnia to lepsze widzenie i opóźnia związane z wiekiem problemy ze wzrokiem.

9. Anticancer EffectIncluding

czerwonych malin w diecie może zmniejszyć ryzyko rozwoju różnych rodzajów nowotworów. Tak czy inaczej, są one pełne przeciwutleniaczy, takich jak witamina A, C i flawonoidów. Związki te chronią zdrowe komórki przed działaniem wolnych rodników, które mogą powodować poważne uszkodzenia i zwiększać szanse zachorowania na raka jelita grubego, jamy brzusznej i trzustki.

Według badań, czerwone maliny zawierają kwas elagowy, związek fenolowy pochodzenia roślinnego. Działa on jako silny przeciwutleniacz i pomaga w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na raka.

Zastosowanie czerwonych malin

  • Możesz użyć rozgniecione czerwone maliny zmieszane z miodem i jogurtem, aby zrobić maskę DIY do leczenia odwodnionej skóry. Czerwone maliny składają się w 87% z wody i mogą utrzymać skórę nawilżoną. Różne przeciwutleniacze mogą również pomóc w poprawie zdrowia skóry.
  • Możesz użyć malin, aby dodać kilka zabawnych elementów do zwykłej owsianki lub jogurtu i udekorować je świeżymi malinami. Pomoże to zwiększyć wartość odżywczą i pomoże zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze.

Przepisy z malinami

1. Dżem malinowyServes

:

1Preparation

Time: 40 minutesIngredients

.
  • Świeże maliny: 200g
  • Cukier brązowy: 30 g
  • Skórka pomarańczowa: 2 ml
  • Świeży sok pomarańczowy: 5 ml
  • Świeży sok z cytryny: 5 ml

Sposób przygotowania:

  1. Maliny, cukier, skórkę pomarańczową, sok z cytryny i sok pomarańczowy umieścić w rondelku i postawić na wolnym ogniu.
  2. Mieszaj delikatnie, aby rozpuścić cukier.
  3. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia.
  4. Mieszaj składniki od czasu do czasu, aż mieszanina zredukuje się do jednej trzeciej przez około 15-20 minut.
  5. W międzyczasie włóż talerz do zamrażarki.
  6. Weź trochę dżemu, połóż go na zamrożonym talerzu i zamrażaj przez 1 minutę.
  7. Aby sprawdzić, czy dżem jest gotowy, przejedź palcem po dżemie na talerzu. Jeśli dżem się pomarszczy, zdejmij patelnię z ognia. Jeśli nie, zmniejsz jeszcze trochę ilość mieszanki.
  8. Przełóż dżem do słoika i pozostaw do ostygnięcia.

2. Słoik z malinami

Porcje: 6Czas przygotowania

: 15 minutSkładniki

  • Mleko kokosowe: 50 ml
  • Drożdże: 2 łyżki
  • Miód: 5 g
  • Mleko migdałowe: 50 ml
  • Skórka z cytryny: 1 g
  • Świeże maliny: 30 g
  • Krakersy graham (pokruszone): 5

Metody

  1. Połącz mleko kokosowe, miód, mleko migdałowe i skórkę z cytryny za pomocą miksera elektrycznego. Mieszaj, aż uzyskasz gładką masę.
  2. Weź słoik i nałóż na każdy słoik świeże maliny, nadzienie i pokruszone krakersy graham.
  3. Powtórz warstwy, aby wypełnić słoik.
  4. Przechowuj słoiki w lodówce i podawaj schłodzone.

WSKAZÓWKA: miód można zastąpić cukrem kokosowym.

Możliwe skutki uboczne

Alergia na maliny występuje u osób, które są uczulone na salicylany. Możesz doświadczyć takich objawów jak

  • Swędzenie, mrowienie w ustach
  • Opuchnięte wargi
  • Cieknący nos
  • Wodniste oczy
  • Kichanie, pokrzywka
  • Trudności w oddychaniu.

Najważniejsze informacje

Czerwone maliny są fantastycznym wyborem owocowym, który zalicza się do kategorii superfoods. Są bogate w wiele składników odżywczych, takich jak witamina A, C, E i K oraz niezbędne minerały, takie jak fosfor, mangan, selen, żelazo, miedź, cynk. Oprócz tego, są również bogate w przeciwutleniacze.

Te składniki odżywcze są bardzo korzystne i pomagają poprawić układ odpornościowy, zwalczają alergie, zmniejszają ryzyko wystąpienia różnych chorób, w tym nowotworów. Są one również doskonałym wyborem owoców dla osób z cukrzycą, ponieważ mają bardzo niski indeks glikemiczny i mogą pomóc kontrolować poziom cukru we krwi.

Często zadawane pytania (FAQs)

Q. Ile malin powinienem jeść w ciągu dnia?

A. 2-3 garści malin w ciągu dnia mogą okazać się całkiem korzystne. Mogą one pomóc zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze witaminy C i A oraz dostarczyć Ci różnych przeciwutleniaczy.

Q. Które z nich są dla Ciebie lepsze: borówki czy maliny?

A. Maliny są znacznie zdrowszym wyborem, ponieważ mają o 18% więcej witaminy C. Zawierają również cztery razy więcej magnezu niż borówki. Dodatkowo zawierają o wiele mniej cukru niż borówki.

Q. Czy maliny to superfood?

A. Maliny spełniają wszystkie wymogi superfood. Zawierają bardzo duże ilości witaminy C i manganu. Są również pełne antyoksydantów i flawonoidów, o doskonałych właściwościach zdrowotnych.

Q. Czy można jeść maliny codziennie?

A. Tak, możesz spożywać maliny każdego dnia. Mogą one pomóc zwiększyć Twój poziom energii i system odpornościowy oraz poprawić zdrowie kobiece. Codzienne spożywanie malin może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Q. Czy maliny są dobre dla skóry?

A. Tak, maliny mogą być dobre dla skóry, ponieważ zawierają przeciwutleniacze. Ponadto mogą one pomóc spowolnić tempo starzenia się komórek i zapobiegać ich oksydacyjnym uszkodzeniom poprzez eliminację wolnych rodników.

Q. Czy maliny mają wysoką zawartość cukru?

A. Maliny mają naturalne cukry, ale w niskich poziomach. Dlatego też mogą być doskonałym wyborem owoców dla osób cierpiących na cukrzycę. Mogą pomóc kontrolować poziom cukru we krwi i zaspokajać słodkie pragnienia.

Q. Czy maliny są dobre na odchudzanie?

A. Tak, maliny mogą pomóc w kontroli wagi. Niemniej jednak, zawierają one błonnik pokarmowy, który zapobiega głodowi i zachciankom na śmieciowe jedzenie. W ten sposób zapobiegają niezdrowemu przybieraniu na wadze.

Q. Czy maliny są dobre na tłuszcz z brzucha?

A. Tak, maliny mają niską zawartość tłuszczu i kalorii. W połączeniu z odpowiednią dietą i ćwiczeniami mogą pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej i kontroli wagi. Zawartość błonnika w malinach może również przyczynić się do utrzymania zdrowej wagi.

Q. Co się stanie, jeśli będziesz jadł maliny każdego dnia?

A. Codzienne spożywanie malin może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Są one pełne różnych składników odżywczych, takich jak witamina A, C, mangan, potas, witamina B kompleks itp. Ponadto posiadają przeciwutleniacze, właściwości przeciwnowotworowe, obniżające poziom cholesterolu i wiele innych.

Q. Jakie są skutki uboczne spożywania malin?

A. Jeśli jesteś uczulony na maliny, mogą one powodować opuchliznę, łzawienie oczu, katar, pokrzywkę, swędzenie ust itp.

Q. Czy maliny są dobre dla żołądka?

A. Tak, maliny są bogate w błonnik pokarmowy, co sprzyja lepszemu zdrowiu układu trawiennego. Promują również wzrost dobrych bakterii jelitowych, które sprzyjają lepszemu wchłanianiu pokarmu. Działają jak pokarm dla przyjaznych bakterii jelitowych i pomagają we wchłanianiu składników odżywczych.

Q. Czy maliny to węglowodany czy białko?

A. Maliny zawierają więcej węglowodanów niż białka. Mają do 12g węglowodanów i tylko 1,2g białka na 100g porcji. Czyni je to zatem lepszym źródłem węglowodanów niż białka.

Q. Ile węglowodanów netto znajduje się w 100g malin?

A. 100g malin może zawierać do 12g węglowodanów.

Q. Ile kcal ma malina?

A. 100g porcja malin zawiera około 52kcal.

Q. Czy maliny są keto?

A. Nie, maliny są źródłem węglowodanów i nie mogą być traktowane jako źródło pożywienia keto.

Q. Czy maliny są dobre dla kobiet w ciąży?

A. Tak, maliny mogą być doskonałym źródłem składników odżywczych dla kobiet w ciąży. Zapewniają one zdrowy wzrost płodu, ponieważ zawierają folian i cynk. Są również pomocne w leczeniu cukrzycy ciążowej.

Tagi: Korzyści zdrowotne wynikające z malinhealthifymeWartość odżywcza malinRaspberriesSide Effects of Raspberries (skutki uboczne malin)

Komentarze (0)

Zostaw komentarz