Najnowsze artykuły

Przepis: Baton proteinowy

Przejdź do przepisu Przejdź do filmu Wydrukuj przepis Baton proteinowyBiałko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym dla ludzkiego organizmu...

Czytaj Więcej

Durian: Król owoców

Durian, nazywany również "królem owoców", jest owocem tropikalnym. Ma duże jadalne strąki zwane miąższem duriana. Niestety, durian ma nieco złą reputację z powodu swego nieprzyjemnego zapachu. Niektóre kraje zakazały jego spożywania z powodu ostrego zapachu. Ma on jednak kremową konsystencję i słodki smak. Durian jest pełen składników odżywczych, minerałów, witamin i włókien pokarmowych. Z tego powodu oferuje wiele korzyści zdrowotnych, gdy jest spożywany. Pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i choroby serca, poprawia stan skóry i włosów, wzmacnia odporność i reguluje poziom cukru we krwi. Durian jest uważany za superfood ze względu na wysoką i zróżnicowaną zawartość składników odżywczych.

Można go znaleźć głównie w południowo-wschodniej Azji i krajach takich jak Tajlandia, Malezja, Filipiny i Indonezja. Durian to duży owoc pokryty kolczastym miąższem. Nie jest to może słodycz dla oka, ale jest pełen korzyści. Durian wygląda nieco podobnie do jackfruita, jednak zawiera więcej błonnika i mniej cukru.

Wartość odżywcza i fakty

100 gramów duriana zawiera:

  • Energia/Kalorie: 147 kcal
  • Węglowodany: 27.1 g
  • Białka: 1,47 g
  • Tłuszcze: 5,33 g
  • Błonnik: 3,8 g

Witaminy i składniki mineralne

  • Witamina A: 2 mcg
  • Witamina C: 19,7 mg
  • Magnez: 30 mg
  • Żelazo: 0,43 mg
  • Miedź: 0,2 mg
  • Wapń: 6 mg
  • Potas: 436 mg
  • Fosfor: 39 mg

Korzyści zdrowotne płynące z Duriana

1. Wolne

rodniki są obecne w wielu produktach spożywczych i powszechnie używanych w dzisiejszych czasach. Wolne rodniki to wysoce reaktywne związki, które mogą uszkadzać komórki i DNA. Powodują one nawet mutacje w DNA, prowadząc do wielu rodzajów nowotworów. Durian zawiera dużą ilość antyoksydantów, takich jak polifenole. Te przeciwutleniacze pomagają oświetlać wolne rodniki z organizmu. W ten sposób zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Dodatkowo, durian zawiera dużą ilość flawonoidów i fenoli. Związki te wykazują działanie przeciwnowotworowe. W rezultacie zatrzymują one wzrost i rozprzestrzenianie się komórek rakowych w organizmie. Jedno z badań sugeruje potencjał ekstraktów z duriana w niszczeniu komórek raka piersi. Funkcjonują one poprzez zatrzymanie cyklu komórkowego w komórkach rakowych i doprowadzenie do ich śmierci.

2. Zmniejsza ryzyko chorób serca

Podstawową

przyczyną chorób serca są niezdrowe nawyki stylu życia, takie jak zła dieta zawierająca niezdrowe tłuszcze i wysoki poziom cukru. Te niezdrowe tłuszcze i cholesterol LDL mogą odkładać się wzdłuż ścian tętnic. W konsekwencji prowadzi to do hipercholesterolemii, nadciśnienia i miażdżycy.

Durian zawiera dużą ilość potasu, dobrego dla krążenia krwi i zdrowia serca. Dlatego też zapobiega lub obniża wysokie ciśnienie krwi u osób cierpiących na nie. Ponadto, wiele badań wykazało potencjalne działanie duriana obniżające poziom cholesterolu. Dlatego regularne jedzenie duriana obniża też poziom niezdrowych tłuszczów i cholesterolu we krwi. W ten sposób zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Dodatkowo, może również obniżyć ryzyko chorób wątroby spowodowanych przez gromadzenie się tłuszczu w wątrobie.

3. Reguluje poziom cukru we krwiDurian

ma niski indeks glikemiczny. Dlatego po zjedzeniu duriana poziom glukozy we krwi nie wzrasta szybko. W rezultacie, jest to korzystne dla osób z cukrzycą, aby regulować poziom cukru we krwi.

Ponadto duża ilość błonnika pokarmowego w durianie pomaga spowolnić trawienie węglowodanów. Włókna gromadzą się w jelitach i blokują wchłanianie węglowodanów i cukru. W ten sposób zapobiegają skokowi poziomu cukru we krwi.

Badania sugerują wzrost poziomu insuliny po spożyciu duriana. Insulina jest hormonem wydzielanym przez trzustkę. Pomaga ona w utrzymaniu poziomu glukozy we krwi. Jeśli dochodzi do spadku insuliny, poziom glukozy pozostaje podwyższony. Może to jednak na dłuższą metę prowadzić do różnych zaburzeń. Dlatego spożywanie duriana może pomóc w poprawie metabolizmu glukozy w organizmie.

4. Poprawia trawienieDurian

zawiera dużą ilość włókien pokarmowych, zarówno rozpuszczalnych, jak i nierozpuszczalnych. W rezultacie, to pomaga w lepszym trawieniu i poprawia zdrowie jelit.

Spożywanie błonnika pokarmowego sprawia, że czujesz się syty i pełny. W konsekwencji może to zapobiec przejadaniu się i wydłużyć odstępy czasowe między posiłkami. Dodatkowo, błonnik poprawia stan zdrowia jelit. Ze względu na te właściwości, pokarmy bogate w błonnik mogą zapobiegać problemom żołądkowym, takim jak zaparcia, gazy, wzdęcia i wzdęcia.

5.

Poprawia

nastrójNasz

nastrój jest funkcją równowagi neuroprzekaźników i hormonów w mózgu. Niektóre pokarmy, takie jak durian, pomagają zwiększyć poziom neuroprzekaźników, które poprawiają nastrój.

Durian zawiera aminokwas tryptofan. Co ciekawe, tryptofan może również pomóc w produkcji neuroprzekaźnika serotoniny. Serotonina pomaga stworzyć uczucie szczęścia, spokoju i relaksu.

6. Wzmacnia odporność100g

duriana zaspokaja 24% zalecanego dziennego spożycia witaminy C. Jest to świetny sposób na zwiększenie odporności. Jedną z najważniejszych komórek odpornościowych w naszym organizmie są białe krwinki (WBC). Chronią one nasze ciało poprzez zabijanie obcych patogenów, które dostają się do organizmu. Badania sugerują, że witamina C pomaga WBC w lepszym funkcjonowaniu. Dlatego spożywając witaminę C każdego dnia, pomagasz wzmocnić układ odpornościowy.

7. Poprawia zdrowie skóryWitamina

C w durian pomaga zwiększyć zdrowie skóry i zmniejsza pigmentację ze względu na obecność witaminy C. Ponadto pomaga zwiększyć produkcję kolagenu. Kolagen jest białkiem występującym w skórze, włosach i paznokciach. Dodatkowo, duża ilość innych przeciwutleniaczy w durianie, takich jak polifenole, również pomaga skórze. Zmniejszają one ilość szkodliwych wolnych rodników w organizmie. W ten sposób zapobiegają uszkodzeniom komórek i stresowi oksydacyjnemu, zmniejszając zmarszczki i uszkodzenia skóry.

Antyoksydanty są świetne dla skóry. Dlatego pomagają rozjaśnić blizny lub pigmentację skóry. Robią to poprzez detoksykację organizmu i leczenie skaz na skórze. Badanie mówi o wykorzystaniu duriana w przemyśle farmaceutycznym dla silnych przeciwutleniaczy w nich.

8. Poprawia włosyMinerały

takie jak cynk, żelazo i witamina B complex pomagają odżywiać zdrowie włosów. To promuje wzrost włosów. Badania naukowe wykazały, że witamina C obecna w durian pomaga zwiększyć produkcję kolagenu. Dlatego pomaga tworzyć nowe mieszki włosowe i zwiększa wzrost i grubość włosów.

Najlepsze sposoby na spożycie duriana

Chociaż durian może smakować pysznie i słodko, nie jest łatwy do zjedzenia. Durian ma twardy i kolczasty miąższ, który jest trudny do usunięcia.

Poniżej przedstawiamy kroki, jak usunąć miąższ i cieszyć się owocem w środku:

  • Po pierwsze, lepiej jest nosić rękawiczki, ponieważ zapach może utrzymywać się na skórze.
  • Odciąć łodygę owocu za pomocą ostrego noża.
  • Następnie przekroić owoc na 6-7 przegródek wzdłuż szwów.
  • Otworzyć skorupkę i wyjąć z niej owoce.
  • Otworzyć każdą przegródkę i wyjąć ze środka jadalny owoc.
  • Przełożyć na talerz.
  • Przed spożyciem usunąć nasiona znajdujące się wewnątrz owocu.

Istnieją różne sposoby na jedzenie owoców duriana.

  • Spożywać na surowo jako przekąskę lub dodatek do dań.
  • Dodawać do deserów, np. lodów.
  • Dodaj do sałatki owocowej lub jedz jako chipsy z duriana.

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem duriana

1. Durian Ice CreamCzas przygotowania

: 10 minutPosiłki

:

1

Składniki

.
  • Durian (miąższ): ½ filiżanki
  • Mleko: 1 filiżanka
  • Jaggery: 2 łyżki

Sposób

  1. Wymieszać miąższ duriana z mlekiem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji
  2. Dodaj łyżeczkę jaggery i dobrze wymieszać
  3. Przechowywać mieszaninę w lodówce
  4. Podawać na zimno i cieszyć się

2. Durian Pancake

Czas

przygotowania: 15 minut

Przyprawy

:

1Składniki

  • Jajka (białka): 2
  • Durian: 30 g
  • Jaggery: 5 g
  • Owies (sproszkowany): 15 g
  • Cynamon w proszku: Szczypta

Metoda

  1. Zmiksuj białka jaj i dodaj do nich sproszkowane płatki owsiane.
  2. Dobrze wymieszać i dodać resztę składników
  3. Wymieszać wszystkie składniki
  4. Wlać chochlę ciasta na gorącą patelnię i rozprowadzić w ruchu okrężnym
  5. Smażyć dobrze z obu stron do jasnobrązowego i podawać na gorąco

Potencjalne skutki uboczne spożywania Duriana

1. Zaburzenia żołądkoweDurian

spożywany w nadmiarze może powodować problemy związane z jelitami, takie jak wzdęcia, gazy, wzdęcia i zaparcia. Dlatego też zalecane dzienne spożycie duriana to dwie porcje owocu lub cztery strąki duriana.

2. Interakcje z lekamiOsoby

chore na cukrzycę nie powinny regularnie spożywać duriana. Może on zakłócić działanie leków przeciwcukrzycowych i sprawić, że staną się one nieskuteczne. Ponadto, nie należy łączyć duriana z alkoholem. W konsekwencji może to prowadzić do wymiotów, bólu głowy i innych niepożądanych reakcji w organizmie.

3. Pogarsza choroby ner

ekOsoby

z uszkodzonymi nerkami lub osoby poddawane dializom nie mogą jeść duriana. Badania sugerują, że nadmierne spożycie duriana zwiększa poziom potasu. Chore nerki są niezdolne do odfiltrowania dużej ilości potasu. Dlatego może on gromadzić się w organizmie i powodować różne zaburzenia.

Streszczenie

Durian to tropikalny owoc występujący w Azji Południowo-Wschodniej. Jest pełen składników odżywczych, minerałów, witamin i antyoksydantów. Ma słodki smak, ale nieprzyjemny zapach, który może czasami odrzucać ludzi. Jednakże, oferuje kilka korzyści zdrowotnych, gdy jest spożywany. Zawiera również dużą ilość błonnika pokarmowego.

Wszystkie te właściwości sprawiają, że durian jest korzystny dla zdrowia. Jedzenie duriana zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i choroby serca, poprawia stan skóry i włosów oraz reguluje poziom cukru we krwi. Ponadto ma słodki smak i można go jeść jako deser. Dlatego włączenie duriana do swojej diety może okazać się korzystne dla zdrowia.

Często zadawane pytania (FAQs)

Q. Czy durian to superżywność?

A. Tak, durian może być uważany za superfood. Dzieje się tak dlatego, że posiada on duże ilości witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego. Dlatego też jest bardzo odżywczy i korzystny dla zdrowia.

Q. Jakie są korzyści z jedzenia duriana?

A. Durian oferuje kilka korzyści zdrowotnych. Obejmują one zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka i choroby serca, poprawę zdrowia skóry i włosów oraz regulację poziomu cukru we krwi.

Q. Czy durian jest dobry dla nerek?

A. Nie ma dowodów na to, że durian poprawia zdrowie nerek. Również osoby cierpiące na choroby nerek nie powinny spożywać duriana. Zjawisko to wynika z faktu, że nerki nie są w stanie odfiltrować wysokiej zawartości potasu w durianie. W rezultacie można napotkać wiele problemów zdrowotnych.

Q. Czy durian jest dobry dla skóry?

A. Tak, durian jest pokarmem przyjaznym dla skóry. Może pomóc poprawić zdrowie skóry i zmniejszyć przebarwienia. Ponadto pomaga wzmocnić kolagen i zmniejsza pigmentację, co nadaje skórze blask.

Q. Czy durian jest białkiem?

A. Według USDA, 100 g duriana zawiera 1,47g białka. Tak więc, durian nie jest pokarmem bogatym w białko. Posiada jednak wiele składników odżywczych, witamin i błonnika pokarmowego.

Q. Czy durian jest dobry na wysokie ciśnienie krwi?

A. Tak, durian jest odpowiedni dla osób z wysokim ciśnieniem krwi. Jednak dzieje się tak dlatego, że wysoki poziom potasu pomaga w regularnym krążeniu krwi. Ponadto, jego bioaktywne związki pomagają obniżyć niezdrowy cholesterol w organizmie. W konsekwencji może to obniżyć ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie.

Q. Dlaczego durian jest szkodliwy dla zdrowia?

A. durian może mieć potencjalne skutki uboczne, zwłaszcza gdy jest spożywany w nadmiarze. Na przykład, powoduje wzdęcia, gazy i zaparcia. Ponadto, osoby z problemami nerek i kobiety w ciąży nie powinny spożywać duriana.

Q. Czy można jeść duriana codziennie?

A. Tak, można zjeść dwie porcje owocu lub cztery strąki duriana dziennie. Jeśli jednak wystąpią jakiekolwiek skutki uboczne, należy zaprzestać spożywania duriana i skonsultować się z lekarzem.

Q. Kto nie powinien jeść duriana?

A. Osoby zażywające leki przeciwcukrzycowe, osoby z uszkodzonymi nerkami, poddawane dializom oraz kobiety w ciąży nie powinny spożywać duriana przed konsultacją z lekarzem. Durian może mieć poważne skutki uboczne dla tych osób.

Q. Co się stanie, jeśli zjesz za dużo duriana?

A. Przejadanie się durianem może prowadzić do problemów żołądkowych. Na przykład, może powodować wzdęcia, zaparcia, gazy i wzdęcia. Dlatego zalecana porcja duriana w ciągu dnia to cztery strąki.

Q. Czy durian może powodować wysokie ciśnienie krwi?

A. Nie, durian nie powoduje wzrostu ciśnienia krwi. Jednak jedzenie duriana może obniżyć ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie. Pomaga on jednak zmniejszyć ilość szkodliwego cholesterolu w organizmie i poprawia krążenie krwi. Dlatego też może to prowadzić do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi.

Q. Czy cukrzycy mogą jeść duriana?

A. Diabetykom nie zaleca się spożywania duriana. Składniki duriana mogą zakłócać działanie leków na cukrzycę i czynić je nieskutecznymi.

Q. Czy durian ma wysoki indeks glikemiczny?

A. Nie durian jest pokarmem o niskim indeksie glikemicznym. Dlatego po spożyciu duriana poziom cukru w organizmie nie wzrasta.

Q. Czy można jeść duriana podczas przyjmowania leków?

A. durian może kolidować z lekami na cukrzycę. Dlatego przed spożyciem duriana z jakimikolwiek lekami należy skonsultować się z lekarzem.

Q. Jakie są skutki uboczne jedzenia duriana?

A. Niektóre skutki uboczne spożywania nadmiernej ilości duriana to zaparcia, gazy, wzdęcia itp. Ponadto, może on kolidować z lekami na cukrzycę i uczynić je nieskutecznymi. Niejednoznaczne są też skutki działania duriana na kobiety w ciąży. Dlatego przed spożyciem duriana należy skonsultować się z lekarzem, jeśli jesteś w ciąży lub cierpisz na jakąś dolegliwość.

Tagi: Durian FruitHealth korzyści z DurianhealthifymeNutritional Value of Durian FruitSide effects of Durian

Komentarze (0)

Zostaw komentarz