Najnowsze artykuły

Jakie właściwości ma czerwona papryka?

Czerwona papryka to nie tylko pyszny dodatek do wielu potraw, ale również prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera ona mnóstwo składników...

Czytaj Więcej

Arrowroot: Korzyści zdrowotne, zastosowania i inne

Arrowroot jest warzywem korzeniowym i jadalnym kłączem pochodzącym z Ameryki i Indii Zachodnich. W porównaniu z innymi warzywami korzeniowymi jest większa. Można ją znaleźć świeżą na rynku lub w postaci suszonego proszku. Można ją również stosować jako zamiennik skrobi kukurydzianej.

Nazwa naukowa maranty to Maranta Arundinacea. Według badań, to warzywo jest bardzo popularnie stosowane w wielu słodkich i pikantnych potrawach i ma właściwości lecznicze. Ma wysoką zawartość białka. Jest również bogate w folian (witaminę B9), witaminę niezbędną dla kobiet w ciąży. Foliany zapewniają prawidłowy rozwój płodu w czasie ciąży. Krokosz barwierski jest również bogaty w żelazo i fosfor. Jest idealna dla dzieci i osób starszych, ponieważ jest lekkostrawna.

Po zebraniu wygląda tak samo jak inne podziemne bulwy, takie jak maniok, jukka czy kudzu. Jest również podłużna, podobnie jak bulwy podziemne. Jednak jej pozyskiwanie odbywa się za pomocą bardziej nieskomplikowanych i tradycyjnych metod. Nie stosuje się wysokiej temperatury ani ostrych środków chemicznych.

Wartość odżywcza marihuany100

gramów marihuany zawiera:

  • Kalorie: 65kCal
  • Sód: 26mg
  • Węglowodany: 13g
  • Błonnik: 1,3g
  • Białko: 4,2g
  • Miedź: 0,12mg
  • Żelazo: 2,2mg
  • Potas: 454mg
  • Foliany: 338mcg
  • Cynk: 0,63mg
  • Magnez: 25mg

10 korzyści płynących z dodania marchewki do diety1

.

Pomaga w utracie wagiArrowroot

w

proszku jest odporny głównie na skrobię, której organizm nie wchłania i nie trawi. Według badań, zawiera 32% skrobi opornej. Z tego powodu skrobia po zmieszaniu z wodą działa w jelitach jak rozpuszczalny błonnik. Ta sama właściwość zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Zawartość białka w maranta również pomaga w uzyskaniu uczucia sytości. W rezultacie może ona pomóc w regulacji apetytu i stopniowo prowadzić do utraty wagi.

2.

BezglutenowaMąka

pszenna

i niektóre inne zboża zawierają gluten, który może wywoływać objawy alergii. Jeśli masz alergię na gluten lub kukurydzę, możesz zastąpić mąkę pszenną mąką z maranty, zwłaszcza w przypadku celiakii. Jest to uniwersalne warzywo, które może zastąpić skrobię kukurydzianą. Ponadto dobrze miesza się z mąką migdałową lub kokosową do wypieku chleba, ciasteczek i innych potraw. Można jej również używać do zagęszczania różnych sosów.

3. Poprawia zdolności poznawczeKorzeń

marchewki

może być doskonałym warzywem do włączenia do diety dzieci, ponieważ ma niesamowite korzyści zdrowotne. Pomaga również poprawić umiejętności poznawcze.

Umiejętności poznawcze wymagają zdrowego funkcjonowania mózgu, jak pamięć robocza, rozpoznawanie, język itp. Korzeń marchewki zwiększa zdolności psychologiczne i ogólny rozwój umysłowy dzieci.

Warzywo to jest pełne cynku, potasu i żelaza, które wspomagają zdrowy wzrost i rozwój mózgu. Według badań, może być również korzystna w przypadku wielu zaburzeń neurologicznych, do których należy m.in. zaburzony rozwój mózgu. Warzywo to skutecznie wspomaga koncentrację i skupienie, co sprzyja lepszej zdolności pojmowania.

4. Magazyn witaminy BKorzeń

marchewki

jest doskonałym źródłem witaminy B w postaci ryboflawiny i niacyny. Niacyna pomaga obniżyć poziom cholesterolu, złagodzić bóle stawów i zmniejszyć stan zapalny. Co więcej, może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Arrowroot zawiera również folian, który jest witaminą B-kompleks. Pomaga zapobiegać anemii, a także jest niezbędna dla zdrowego wzrostu płodu. Zawiera 338 mcg folianów na porcję (100 g), które ułatwiają tworzenie czerwonych krwinek, podział komórek i wzrost. Obecność niacyny usuwa objawy Pellagry, eliminując w ten sposób biegunkę, demencję, zapalenie skóry i śmierć. Ponadto obecność folianów jest niezbędna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu. Dlatego maranta zapobiega wadom cewy nerwowej u niemowląt.

5. Dobre dla sercaKorzeń

maranty

jest bogaty w potas. Wiele badań wskazuje na to, że spożywanie potasu może być korzystne dla serca. Potas działa jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie krwi i zmniejszając ryzyko wystąpienia udaru lub zawału serca. Eliminuje również zagrożenie, jakie stwarza miażdżyca.

Badania wykazały, że potas wspomaga prawidłowy przepływ tlenu do mózgu, zwiększając jego aktywność i funkcjonowanie. Obniża on również poziom cholesterolu, ponieważ jest bogaty w związki bioaktywne. Związki te obejmują alkaloidy, związki fenolowe, flawony i saponiny. Ponadto pomagają one w utrzymaniu prawidłowego profilu lipidowego u pacjentów z dyslipidemią. W związku z tym zaleca się spożywanie maranty w celu zachowania dobrego stanu zdrowia serca.

6. Dobre dla niemowlątKorzeń

maranty

zwiększa wchłanianie wielu niezbędnych składników odżywczych i wspomaga zdrowy wzrost i rozwój niemowląt. Jest substytutem mleka matki. Ponadto wiele przekąsek z maranty może pomóc w zwalczaniu biegunki, zapalenia oskrzeli i kaszlu u niemowląt. Może także pomóc w zmniejszeniu bólu dziąseł w okresie ząbkowania.

Możesz upiec ciasteczka z maranty, aby złagodzić drażliwość i dyskomfort dziecka. Jest to pyszna porcja pożywienia, zawierająca wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

7. Dobre krążenie krwiKorzeń

marihuany

jest bogaty w kompleks B, miedź i żelazo. Zgodnie z badaniami, minerały te są niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek. Te składniki odżywcze są niezbędne do prawidłowego przepływu krwi do i z wielu ważnych narządów.

Zawiera również żelazo, które pomaga tworzyć hemoglobinę i transportować tlen. Żelazo wiąże się ze świeżym tlenem i pomaga transportować go do innych narządów i komórek w organizmie. Niski poziom żelaza we krwi może prowadzić do słabego zaopatrzenia w tlen, a nawet przyczynić się do rozwoju anemii. Dlatego też maranta eliminuje objawy anemii, zmęczenia i osłabienia.

Możesz pić napoje zdrowotne zawierające marantę, aby wzmocnić wytrzymałość i siłę.

8. Może obniżać

poziom cho

lesteroluSpożywanie

maranty

może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.

Arrowroot wspomaga produkcję żółci w wątrobie. Według badań, zwiększona synteza żółci pomaga w katabolizowaniu cholesterolu we krwi, zmniejszając tym samym jego poziom.

Zawiera również wiele związków bioaktywnych, takich jak związki fenolowe, flawonoidy, alkaloidy i saponiny. Związki te pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu w organizmie i są bardzo korzystne dla pacjentów z hipercholesterolemią.

9. Poprawia zdrowie nerekKorzeń b

rusznicy

jest pełen potasu, który usuwa toksyny i inne czynniki i związki powodujące stres z układu nerkowego. Może również przyczynić się do poprawy zdrowia dróg moczowych i usprawnienia funkcjonowania nerek w zakresie filtrowania odpadów. Pomaga także wzmocnić odporność i utrzymać ciśnienie krwi na odpowiednim poziomie.

10. Korzyści dla skóryKorzeń b

zu czarnego

ma wiele właściwości leczniczych dla skóry, ponieważ zawiera przeciwutleniacze, białka i witaminy. Może być bardzo korzystny w leczeniu chorób skóry, takich jak wypryski, blizny potrądzikowe i ciemne plamy. Aby uzyskać maksymalne korzyści, można stosować go miejscowo.

Według badań, antyoksydanty pomagają usuwać martwe komórki skóry, odsłaniając nowe, zdrowe komórki. Przeciwutleniacze pomagają także zmniejszyć liczbę wolnych rodników, redukując stres oksydacyjny w komórkach. Stres oksydacyjny wywołany przez wolne rodniki reaguje z cząsteczkami tlenu i pozbawia zdrowe komórki świeżego tlenu. W rezultacie maranta poprawia zdrowie komórek.

Zastosowanie maranty

  • Maranta może być używana jako warzywo i gotowana w postaci samego korzenia. Jednak najczęściej używa się jej w postaci proszku. Zagęszcza ona sosy, puddingi, galaretki i sosy. Ponadto może służyć jako zamiennik skrobi kukurydzianej i mąki pszennej w przypadku alergii na gluten.
  • Służy jako składnik wypieków i deserów. Można ją dodawać na przykład do ciast owocowych, kremów i puddingów, aby nadać im błyszczące wykończenie.
  • Proszku z maranty można użyć do posypania tofu, wołowiny lub innych białek, a następnie smażyć w stir-frysie, głębokim tłuszczu lub gotować w inny sposób, aby nadać im bardziej chrupiącą powierzchnię.
  • Można jej również używać do przyrządzania kwaśnych sosów, takich jak sos żurawinowy, a nawet domowych lodów. Jest to doskonały składnik nadający strukturę lodom i puddingom.

Ze względu na swoje właściwości pochłaniania oleju, maranta ma również wiele zastosowań kosmetycznych. Niektóre z popularnych zastosowań to:

  • Jako suchy szampon
  • Składnik dezodorantów
  • talk w proszku
  • Można go również stosować miejscowo w maseczkach do twarzy, aby poprawić stan skóry i zredukować ciemne plamy.

Możliwe skutki uboczneKorzeń

maruny

jest bardzo bezpiecznym składnikiem, ale może powodować dyskomfort żołądkowy i zaparcia.

W przypadku stosowania go u niemowląt jako składnika pożywienia należy skonsultować się z lekarzem, ponieważ może on wywołać reakcję alergiczną.

Nie ma wielu znanych skutków ubocznych stosowania tego warzywa korzeniowego, jest ono uważane za bardzo bezpieczne i nie wywołuje żadnych skutków ubocznych ani nie wchodzi w niekorzystne interakcje z żadnymi lekami lub substancjami chemicznymi.

Bottom LineArrowroot

to ekscytujące warzywo korzeniowe, które można wykorzystać jako zamiennik skrobi kukurydzianej. Ma wiele korzyści zdrowotnych, ponieważ jest bogaty w niezbędne minerały. W rezultacie zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu i poprawia ogólny stan zdrowia. Ponadto, dodanie maranty do diety może być korzystne, jeśli jesteś uczulony na gluten.

Często zadawane pytania

Q. Jakie są korzyści ze stosowania maranty?

A. Arrowroot może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poprawić zdrowie układu sercowo-naczyniowego ze względu na wysoki poziom potasu w tym warzywie. Jest również bogata w przeciwutleniacze, które mogą zmniejszyć stres oksydacyjny w komórkach.

Q. Jak nazywana jest maranta w Indiach?

A. W Indiach jest powszechnie znana jako "Kooya". Inne nazwy to arrowroot powder, Araruta, arrowroot indyjska i Araru.

Q. Czy maranta i skrobia kukurydziana to to samo?

A. Arrowroot i skrobia kukurydziana mają bardzo podobną konsystencję i mogą być stosowane zamiennie w wielu przepisach. Obie są bezglutenowe i bardzo pożywne. Można używać maranty zamiast skrobi kukurydzianej, jeśli jest się uczulonym na kukurydzę.

Q. Czy tapioka i maranta to to samo?

A. Arrowroot i tapioka mają dość podobną konsystencję. Są to jednak ekstrakty z różnych warzyw korzeniowych i oba są bezglutenowe.

Q. Jak używać maranty?

A. Jest bardzo powszechnie używana w postaci proszku i mąki. Ponadto można jej używać do pieczenia, zagęszczania sosów i gotowania bezglutenowego.

Q. Czy maranta podnosi poziom cukru we krwi?

A. Tak, maranta zawiera dużo węglowodanów i ma wysoki indeks glikemiczny. Z tego powodu może przekształcać węglowodany złożone w cukier (glukozę) we krwi. Dlatego nie jest odpowiednia dla pacjentów z cukrzycą.

Q. Co to jest substytut mąki arrowroot?

A. Mąkę arrowroot można zastąpić tapioką w proszku, skrobią kukurydzianą lub gumą ksantanową. Wszystkie te produkty mają bardzo podobną konsystencję i często używamy ich w kuchni.

Q. Czy zamiast maranty można użyć mąki kukurydzianej?

A. Tak, można zastąpić mąkę kukurydzianą mąką arrowroot, ponieważ obie mają bardzo podobną konsystencję i stosunkowo identyczne zastosowanie. Ilość mąki kukurydzianej powinna być równa ilości mąki arrowroot. Jednak nie przechowuje się ona dobrze w zamrażalniku i może rozpadać się w kwaśnych potrawach.

Q. Która mąka jest lepsza: maranta czy skrobia kukurydziana?

A. Obie mąki są bardzo pożywne i mają takie samo zastosowanie w kuchni. Jednak w przeciwieństwie do skrobi kukurydzianej, maranta nie zawiera żadnych pochodnych GMO i jest lepszym wyborem ekologicznym.

Q. Czy maranta to to samo, co soda oczyszczona?

A. Nie, maranta to nie to samo, co soda oczyszczona. Arrowroot to baza skrobiowa używana do zagęszczania, a soda oczyszczona to wodorowęglan używany do rozczynu w wypiekach.

Q. Do czego arrowroot jest wykorzystywana w medycynie?

A. Może pomóc w utracie wagi, wspomóc układ odpornościowy, zwalczyć biegunkę i poprawić poziom cholesterolu. Antyoksydanty mogą również pomóc w redukcji ciemnych plam.

Q. Czy maranta jest dobra na wysokie ciśnienie krwi?

A. Tak, maranta zawiera potas, który działa jako środek rozszerzający naczynia krwionośne. Ta właściwość pomaga w prawidłowym przepływie krwi i obniża ciśnienie krwi.

Q. Czy maranta ma odczyn zasadowy czy kwaśny?

A. Arrowroot zawiera popiół wapniowy, który jest zasadowy. Dlatego pomaga utrzymać równowagę pH w organizmie. Po strawieniu ma poziom pH 8,0.

Q. Do czego służy sproszkowana maranta?

A. Można ją stosować jako zagęstnik podobny do skrobi kukurydzianej. Ma również wiele zastosowań kosmetycznych typu "zrób to sam", np. suchy szampon, składniki dezodorantów itp.

Q. Czy spożywanie maranty w proszku jest bezpieczne?

A. Tak, proszek z maranty jest bezpieczny do spożycia i ma wiele korzyści zdrowotnych. Ponadto nie ma żadnych znanych skutków ubocznych.

Q. Czy maranta zagęszcza włosy?

A. Nie ma dowodów na to, że maranta pomaga zagęścić włosy. Ma ona jednak wiele korzyści dla skóry.

Q. Czy maranta jest dobra dla skóry?

A. Tak, maranta zawiera wiele przeciwutleniaczy, które mogą pomóc poprawić zdrowie komórek skóry i zmniejszyć ciemne plamy. Ponadto może pomóc rozjaśnić blizny i usunąć martwe komórki skóry, dzięki czemu odsłonięte zostają nowe, zdrowe komórki.

Tags: ArrowrootBenefits of ArrowroothealthifymeNutritional Value of ArrowrootUses of Arrowroot